JA Teline V - шаблон joomla Форекс
14
Wed, Aug

Top Stories

Αλέξανδρος Κυριακίδης

 1.       1.  Η όμορφη Ιτέα , κτισμένη το 1830 με διαταγή του Ιωάννη Καποδίστρια με «καινούριο» για την εποχή εκείνη  αρχαίο ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα,  ο τόπος της Ναυμαχίας της Αγκάλης, το αίτιο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και  ο προπομπός της Απελευθέρωσης της Ελλάδας . Εκεί από  όπου ο φιλέλληνας Φραγκίσκος Άστιγξ  με τη φρεγάτα «Καρτερία», κατατρόπωσε τον τουρκικό στολίσκο. Να δείτε την επιβλητική εκκλησία «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» του 1890 , το λόφο των Αγ.Αναργύρων που εικάζεται ότι είναι η θέση του αρχαίου Ιπποδρομίου των Δελφών  και να κάνετε βόλτα στην Ακτή Ποσειδώνος με φοίνικες και πολλές επιλογές για εστίαση.

Αλέξανδρος Κυριακίδης

Η Φωκίδα δεν είναι γνωστός και συνηθισμένος προορισμός ούτε για την Πρωτοχρονιά ούτε για τα Χριστούγεννα, παρόλο που έχει μια μοναδικότητα, που κανένας άλλος νομός της Ελλάδας δεν έχει. Διαθέτει τέσσερεις διαφορετικούς ορεινούς όγκους, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια, τον Παρνασσό και την Οίτη. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στη Φωκίδα υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρετικές χειμερινές διαδρομές και προορισμοί. Θα προτείνουμε σε έναν «ανήσυχο» ταξιδιώτη 14 + 1 λόγους για να επισκεφθεί  την Φωκίδα την Πρωτοχρονιά και το χειμώνα γενικότερα. Μια από της καλύτερες επιλογές διαμονής κοντά στη φύση και στην καρδιά της Γκιώνας είναι το Δασικό Χωριό Καψίτσα με ξύλινα σπιτάκια φινλανδικού τύπου και μεγάλο σαλέ.

Αλέξανδρος Κυριακίδης

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Κοντά στα σύνορα με τη Φθιώτιδα, ανάμεσα στα χωρία Γραβία και Μπράλος εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1917, βρίσκεται το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Προς τα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Σύμμαχοι, πρωτίστως οι Άγγλοι, αναπτύσσονταν στο Βαλκανικό μέτωπο «Σαλόνικα» και στην περιοχή της Καλλίπολης, με την κορύφωση των επιχειρήσεων το καλοκαίρι του 1918.

Όλγα Σίρινα

(μια Ρωσίδα τουρίστρια εξομολογείται...)

Όταν τα καράβια, που μεταφέρουν τους επιβάτες στα νησιά, ξανοίγονται στο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους, από το νοτιότερο άκρο της αρχαίας αττικής γης – το ακρωτήρι του Σουνίου – τους αποχαιρετούν τα σηκωμένα λευκά χέρια - οι κολώνες του ναού του Ποσειδώνα, βασιλιά και άρχοντα των θαλασσών. Οι Καβοκολώνες, όπως τις ονομάζουν οι ναυτικοί εδώ και 25 αιώνες, φυλάνε πιστά την είσοδο στο Σαρωνικό κόλπο.

 

Με τον πρώτο ήλιο, η κεντρικότατη ιστορική οδός Αιόλου αρχίζει να ανθίζει. Γεμίζει χρώματα, τραπεζάκια, ομπρέλες. Σαν να μη βρίσκεται δίπλα της η μουντή πλέον Ομόνοια ή πολύβουη Σταδίου. Η οδός Αιόλου έχει το δικό της μικροκλίμα. Τη δική της ατμόσφαιρα,αυτή της παλιάς Αθήνας – με τα μικρομάγαζά της, με τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεδάκια. Είναι η άκρη του νήματος στο κουβάρι με τα κοντινά εμπορικά δρομάκια – σύμβολο της πρόσφατης ευημερίας της Αθήνας, της νοικοκυροσύνης της, που ελπίζουμε, να μην εκλείψει.

 

1898 – δεν είναι αριθμός κτιρίου, βεβαίως-βεβαίως, αλλά ένα σημείο στο χρόνο, ή καλύτερα – έτος. Όταν ο ζάπλουτος ομογενής Ανδρέας Συγγρός δώρισε χρήματα για τη μεταμόρφωση της αρχαίας Φαληρικής οδού σε λεωφόρο, η οποία επί αιώνες συνέδεε την Αθήνα με το λιμάνι του Φαλήρου. Την περπάτησαν εκατομμύρια άνθρωποι, ζώα, στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μέσω της Φαληρικής οδού μετέφεραν με κάρα ανθρώπους και εμπορεύματα από το λιμάνι στην πόλη, και σήμερα πιθανόν να τη διασχίζουν οι αναγνώστες του greekorbis.gr Ο Ανδρέας Συγγρός αποθανάτισε με αυτόν τον τρόπο το όνομά του και έγινε ο νονός της καινούργιου λεωφόρου. Ας κάνουμε κι εμείς μια μικρή βόλτα στη λεωφόρο Συγγρού, που έγινε αναπόσπαστο μέρος της πόλεως των Αθηνών.

Με την Λιουντμίλα Χαρά

 

Σαλάτες

 

Πιτοσαλάτα «Βασιλική»

Υλικά:
200 γρ ψητός σολωμός
100 γρ ελιές
150 γρ μαγιονέζα
50 γρ βούτυρο
5 αβγά
1 δοντάκι σκόρδο
Αλάτι, μπαχαρικά της αρεσκείας σας

 

Λιουντμίλα Χαρά

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ, γιατί σε διάφορες εποχές του χρόνου οι ειδικοί μας συστήνουν να καταναλώνουμε αυστηρά συγκεκριμένα προϊόντα; Γιατί και από μόνοι μας το καλοκαίρι προτιμάμε κρύα ροφήματα και σούπες, πράσινες σαλάτες, φρούτα και δεν μας έλκει και τόσο πολύ το κρέας;

 

 

Με την Λιουντμίλα Χαρά

Μόσχα

Μαγευρεύουμε για τους Τοξότες

Σχεδόν όλοι μας διαβάζουμε – φανερά ή κρυφά - ωροσκόπια, που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες, πολλοί από μας παρακολουθούν τους/τις αστρολόγους, που προαναγγέλλουν από την οθόνη της τηλεόρασης , τί μας περιμένει σήμερα, αύριο, φέτος, κάποιοι τους πιστεύουν, κάποιοι – δείχνουν, πως ανγοούν τις προβλέψεις τους...

 

Μπορούμε να δυναμώσουμε τα δόντια μόνοι μας στο σπίτι; Ναι, μπορούμε! Και πολύ απλά μάλιστα!

Το κοινό αλάτι μπορεί να καταπολεμήσει τις δυσάρεστες γεύσεις και οσμές του στόματος και να δυναμώσει τα ούλα και τα δόντια. Το αλάτι λευκαίνει τα δόντια, ενώ είναι αρκετά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της πέτρας στα ούλα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε αλάτι, αρκεί να είναι θαλασσινό, διότι περιέχει κάλιο, μανγήσιο, ιώδιο, νάτριο, φώσφορο, νικέλιο, σίδηρο, πυρίτιο, μαγγάνιο και άλλα πολίτιμα στοιχεία. Το θαλασσινο άλατι έχει επίσης και αποτελεσματική αντιβακτηριδιακή δράση. Οι επιστήμονες γνωρίζουν για τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού από πολύ παλιά.

Ελληνική κουζίνα

Με τον Σεφ Κωνσταντίνο Δεληγιάννη

Ο Σεφ προτείνει οι καλοφαγάδες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη αυτής της συνταγής και μετά το Πάσχα, όταν συμπληρωθεί με τα υλικά, που δεν επιτρέπονται σε περίοδο νηστείας, αλλά δίνουν στο πιάτο μια απρόσμενη τροπή...

 

Το σαφράν, για τις πολύτιμες ιδιότητες του οποίου υπερηφανεύεται η πόλη της Κοζάνης, όπου καλλιεργείται αυτό το όμορφο φυτό, η ανθρωπότητα γνωρίζει εδώ και 3, 5 χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Φοίνικες εκτιμούσαν ιδιαίτερα αυτό το δώρο της φύσης και το πρόσφεραν στην θεά Ασταρτη. Το σαφράν υμνούσε ο Όμηρος, το ανέφερε η Παλαιά Διαθήκη, και η πεντάμορφη Κλεοπάτρα ευραίως χρησιμοποιούσε το σαφράν για τον καλλοπισμό της.
Οι αρχαίοι λαοί χρησιμοποιούσαν το σαφράν σαν αρωματικό και σαν φάρμακο, σαν μπαχαρικό και σαν χρώμα, που, για παράδεγμα ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους Βυζαντινούς εικονογράφους. Οι Έλληνες το ονομάζουν κρόκο. Ο μύθος λέει, πως ο φτερωτός θεός Ερμής, παίζοντας με τον φίλο του Κρόκο, τον χτύπησε τυχαία στο κεφάλι και τον σκότωσε. Εκεί, που έπεσε νεκρός ο Κρόκος, φύτρωσε ένα ωραίο λουλούδι, και οι τρείς σταγόνες αίματος του Κρόκου έγιναν εκείνα τα πολύτιμα στίγματά του άνθους

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΡΙΤΣΕΦΣΚΑΓΙΑ

 Μια τέτοια μάζωξη γινόταν μόνο μία φορά το χρόνο. Δεν στέλνονταν προσκλήσεις, δεν υπήρχαν ανακοινώσεις, δεν τηρούταν το dress code.

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Iστορία ενός σύγχρονου Αγίου Βασιλείου

βασίλι_γιαροσένκοΤο πράσινο αστέρι στον τίτλο του κειμένου δεν έχει καμιά σχέση με το πράσινο ήλιο, αν και τα δυο αυτά ουράνια σώματα ανέκαθεν πρέσβευαν την ελπίδα, είτε βαμμένα σε πράσινο είτε σε κόκκινο χρώμα.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΡΙΤΣΕΦΣΚΑΓΙΑ

Αφιερώνεται στα 70 χρόνια του Ύμνου της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας

Ο διάδοχος γεννήθηκε τη νύχτα που άλλαζε ο χρόνος. Ήταν το 1944, ο πόλεμος τελείωνε και ανέτειλε ο νέος  ήλιος, φωτίζοντας έναν νέο κόσμο, με καινούργια σύνορα, καινούργιους φίλους και παλαιούς εχθρούς.

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Τον Ιούνιο του 2014 η Αγία Πετρούπολη γιόρτασε τα 125 χρόνια από τη γέννηση της Άννα Αχμάτοβα

άννα_αχμάτοβαΗ Άννα Αχμάτοβα στέκει στον 20ο αιώνα χώρια από όλους τους άλλους ποιητές της Ρωσίας, όπως στεκόταν ένα αιώνα πριν από αυτήν, τον 19ο και ο Αλέξανδρος Πούσκιν. Υπήρχαν και άλλοι πολύ μεγάλοι ποιητές συνομήλικοί και συνάδελφοί της, όπως πρώτος και καλύτερος ο πρώτος συζυγός της Νικολάι Γκουμιλιόφ, όπως ο Αλέξανδρος Μπλοκ, τον οποίον, όπως και τον Πούσκιν αποκαλούσαν «Ήλιο της ρωσικής ποίησης», όπως ο Όσιπ Μάντελσταμ, ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ο Μπορίς Πάστερνακ...

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Γιοβάννα:  η Ελληνίδα σταρ της Σοβιετικής Ένωσης

ιοβάννα"Κομμάτια ζωής.
Υλικά ζωής.
Μαζεύτηκαν...
Μαζεύονται ερήμην μου,
ενώ με διαπερνά και  τη διαπερνώ.
Ανακατεύω, ψάχνω,
ανασαίνω δυνατά,
ονειρεύομαι
γελάω...κλαίω...βράζω...
Αυτό το βράσιμο, αυτόν τον ατμό,
ζωγραφίζω."

Κριτσέφσκαγια Ευγενία

100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου, και με το βλέμμα στα γεγονότα στην Ουκρανία

 πρώτος_παγκόσμιος_πόλεμος«Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα είχα την μεγάλη τιμή να πεθάνω για την Ελλάδα», λέγεται ότι ήταν τα τελευταία λόγια του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη πριν πεθάνει στις 28 Νοεμβρίου του 1912 στο χωριό Δρίσκος στην Ήπειρο... Μόλις δυο χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι του πνεύματος, που συμμετείχαν στις πρώτες μάχες του δυτικού και του ανατολικού μετώπου, θα μπορούσαν δικαίως να του απαντήσουν: «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς...».

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Alexandr_Stepursky_jpeg

 

Η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο άνεμος των κοσμοϊστορικών αλλαγών στην Ρωσική Αυτοκρατορία έφεραν στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄20 ένα τεράστιο «τσουνάμι» - σχεδόν 50 χιλιάδες Έλληνες εκ Ρωσίας, στους οποίους το Ελληνικό κράτος παραχωρούσε αμέσως την ελληνική υπηκοότητα. 

 

Της Ευγενίας Κρίτσέφσκαγια

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, λέει η αρχαία παροιμία. Ακόμα και οι παλαιοί, ξεχασμένοι, μισοκατεστραμμένοι τάφοι κάποτε αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Φωτίζουν τα γεγονότα, που συνέβησαν σχεδόν αιώνα πριν και τα οποία, όπως πίστευαν μέχρι τώρα, δε θα μπορούσαν ποτέ να εξηγηθούν. Δε θα είχαμε μάθει ποτέ– και περισσότερο εννοώ τους ανά τον κόσμο λάτρεις της ποίησης της Άννα Αχμάτοβα και τους μελετητές του έργου της σε όλο τον κόσμο – πώς πέθανε ο αγαπημένος της αδελφός. Η ίδια η Άννα Αχμάτοβα προέβλεψε όλο το σκηνικό μυστηρίου γύρω από το χαμό του αδελφού της, όταν μια δεκαετία πριν από το τραγικό γεγονός,το 1910, έγραψε το προφητικό ποίημα «Ήρθαν και μου είπαν, ότι πέθανε ο αδελφός μου...», αφιερώνοντας το στο σύζυγό της, ποιητή Νικολάι Γκουμιλιόφ. To 1920, την είδηση του θανάτου του αδελφού της θα μεταφέρει στην Άννα Αχμάτοβα ο Νικολάι Γκουμιλιόφ…

Top Stories

Πάμε Σότσι!

Την διοργάνωση των 3ων Ολυμπιακών Αγώνων του 1932 για πρώτη φορά ανέλαβε η Αμερική, το χειμερινό θέρετρο Λέικ Πλάσιντ. Ο Καναδάς, που επίσης ήταν υποψήφια χώρα, θα περιμένει άλλα 56 χρόνια: μόλις το 1988 η πολή Κάλγκαρι θα υποδεχτεί την 15η Χειμερινή Ολυμπιάδα.

 

 

 

Πάμε Σότσι!

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Αύριο. στις 12 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 44 χρόνια από το θάνατο της Σόνια Χένι. Ποιά είναι αυτή; Θα σας εξηγήσουμε παρακάτω...
Στους Δεύτερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες  του 1928 στο Σεντ Μόριτς σην Ελβετία κατέφθασαν 491 αθλητές και αθλήτριες από 25 χώρες του κόσμου. Ανάμεσά σε 27 αθλήτριες ξεχώριζε μια κατάξανθη 16χρονη κοπελίτσα, η Νορβηγή Σόνια Χένι, που είχε όμως εμπειρία συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες: το 1924, στο Σαμονί, η 11χρονη Σόνια κατέλαβε την τελευταία θέση, αλλά οι κριτές εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι πρόκειται για ανατέλλον άστρο του καλλιτεχνικού πατινάζ, που σε τέσσερα χρόνια θα αποτελέσει σοβαρή «απειλή» για τις πρωταθλήτριες.

 

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Πάμε Σότσι!

Λευκή Ολυμπιάδα θα γιορτάσει το 2014 στο Σότσι την 90η της επέτειο

Η πρώτη Χειμερινή Ολυμπιάδα, που διοργανώθηκε στο παλαιότερο ευρωπαϊκό χειμερινό θέρετρο, στο γαλλικό Σαμονί, δεν ήταν κανονική Ολυμπιάδα. Ήταν κάτι σαν προεόρτιο αθλητικό γεγονός των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων, που επρόκειτο να διεξαχθούν για δεύτερη φορά στη Γαλλία, το καλοκαίρι του 1924 , και ήταν ταυτόχρονα και Θερινοί, αλλά και Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες, μιας και το πρόγραμμά τους συμπεριλάβανε το καλλιτεχνικό πατινάζ και το χόκευ – το πιο θυληκό και το πιο αρσενικό αθλήματα.

Ευγενία Κριτσέβσκαγια

Το Σότσι είναι η πρώτη στην ιστορία πόλη της Ρωσίας, που χρίστηκε πρωτεύουσα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και ίσως εδώ υπάρχει ηχηρός συμβολισμός: μεγάλο μέρος των αγώνων θα διεξάγονται στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα (Κόκκινο ξέφωτο), 39 χιλιόμετρα έξω από το Σότσι, ένα καθαρά ελληνικό οικισμό, όπου 135 χρόνια πριν, το 1878, μετακόμισαν οι 36 ελληνικές οικογένειες. Αυτοί οι πρώτοι Έλληνες έδωσαν στην τοποθεσία αυτό το ποιητικό όνομα, επειδή το φθινόπωρο, όταν κατέβηκαν στην κοιλάδα, είδαν τις κόκκινες φτέρες να οργιάζουν.

 

Η Χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σότσι θα πρωτοτυπήσει παγκοσμίως, μια και η ολυμπιακή δάδα για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα ταξιδέψει στο Ανοιχτό Διάστημα, και οι 6 αστροναύτες, τρεις Ρώσοι και τρεις ξένοι, που θα εργάζονται στο Διαστημικό Σταθμό μέχρι το Νοέμβριο μήνα, θα γίνουν... λαμπαδηδρόμοι!

Ιρίνα Σεντόβα

Ιστορικός τέχνης, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ της Μόσχας

Τη νύχτα της 29ης Ιουνίου του 2013 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονουρ ξεκινάει για το ταξίδι του στο Διάστημα το διαστημικό σκάφος «Σογιούζ ТМА-09М» με το πλήρωμα τον Θόδωρα Γιουρτσίχιν, ελληνικής καταγωγής Ρώσο αστροναύτη (ΡΟΣΚΟΣΜΟΣ), τον Luca Parmitano (European Space Agency) και τον Karen Nyberg (NASA). Μαζί με το πλήρωμα στο Διάστημα ταξιδεύει και ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα, που επεξεργάστηκε το Ομοσπονδιακό Διαστημικό Πρακτορείο (ΡΟΣΚΟΣΜΟΣ) μαζί με την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρωσίας. Οι αστροναύτες πήραν μαζί τους στα άστρα τον πίνακα ζωγραφικής του Προέδρου της Ακαδημίας, Ζουράμπ Τσερετέλι, Τα Ηλιοτρόπια, μαζί με το έμβλημα της Ακαδημίας.

 

Διοργανώνεται τριήμερο Πολιτιστικών Δρώμενων με εικαστική έκθεση Ζωγραφικής
& Διημερίδα Τέχνης΄στον  Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος,
Αθήνα στις 3, 4, & 5 Νοεμβρίου 2015,

Partners

 

 

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 26 επισκέπτες και κανένα μέλος