JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Thu, Oct

Μαρίνα Τσβετάγιεβα (1892-1941)

120 χρόνια από τη γέννησή της

(πραγματικό περιστατικό)

Επειδή ήταν όμορφη και χαζή, και όσο πιο χαζή, τόσο πιο όμορφη, και επειδή την αγαπούσε και δεν μπορούσε να της δώσει τίποτε άλλο παρά μόνο μια χηρεύουσα θέση Επιτρόπου, την έκανε Επίτροπο των τσίρκων.

 

 

 

Μόλις ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Συγγραφέας  ΜΑΡΙΑ  Γ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ-ΠΑΥΛΗ
Σελίδες 640  ♦  ISBN  978-960-931089-5
Σχήμα 14 х 21 cm

Το παρόν λεξικό είναι το πρώτο στο είδος του έργο, το οποίο απαρτίζεται από λέξεις επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα και αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για τη σωστή απόδοση των ρωσικών όρων στην ελληνική γλώσσα. Συντάχθηκε επί τη βάσει των πιο συγχρόνων εξειδικευμένων βιβλίων, βοηθημάτων, λεξικών, εγκυκλοπαιδειών και εμπλουτίστηκε με πολύ μεγάλο αριθμό λέξεων και φράσεων, που έχουν συλλεγεί από την πολυετή παράλληλη μεταφραστική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος

 

105 χρόνια από τη γέννηση του Αρσένι Ταρκόφσκι (1907-1989)

80 χρόνια από τη γέννηση του Αντρέι Ταρκόφσκι

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Ακούγοντας το όνομα Ταρκόφσκι συνήθως συμπληρώνουμε νοηρά: Αντρέι. Πόσοι γνωρίζουν όμως πως τα ποιήματα που αγαπήθηκαν μέσα από τις ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι ανήκουν στον Αρσένι Ταρκόφσκι, πατέρα του σκηνοθέτη;

Ο τελευταίος ποιητής του Αργυρού αιώνα της ρωσικής ποίησης (1881-1917) έζησε μια μεγάλη σε διάρκεια ζωή: πέθανε στα ογδόντα δυο του χρόνια, τρία χρόνια μετά τον γιο του. Ζωή μεγάλη και δύσκολη για οποιονδήποτε άνθρωπο: στις φωτιές των δυο παγκοσμίων πολέμων, στη λάβα της Επανάστασης.

Γεννήθηκε πριν τον πόλεμο στην καρδιά του Παρισιού, στο νησάκι Σεν-Λουί, και κάθε πρωί διέσχιζε με τη νεαρή γαλλιδούλα γκουβερνάντα του την ιστορική γέφυρα Μαρί πάνω από τον Σικουάνα για να πάνε βόλτα στην πόλη.
Η γκουβερνάντα είχε το πιο πρωτότυπο γαλλικό όνομα, Μαρί, κι ήταν ερωτευμένη με την πόλη της. Του έδειχνε το Λα Σιτέ, το Νότρε-Νταμ και με ξαναμμένα μάγουλα του έλεγε αντί για παραμύθια, την πατριωτική ιστορία της Παρθένου της Ορλεάνης.

 

Μαξιμιλιάν Βολόσιν

Η άνοιξη της Κιμμερίας
Καλλιέρα (αρχαία πόλη στην Κριμαία)


Στον Σ. Σερβίνσκι
Στους χάρτες κάπου εδώ ήταν το λιμάνι και τ’ άστυ.
Απομεινάρια μώλου φαίνονται κάτω από τα κύματα.
Ο διπλανός ο λόφος – απ’ συμφορές όλος συντρίμματα
Και πίθους. Όλα τ’ άλλα έχει σκεπάσει

 

Tα παραλειπόμενα του Πλάτωνα

Αφήνοντας το πιάτο στο μάρμαρο, ο Σωκράτης έβγαλε από το χιτώνα του ένα μπλε Gauloise και με ευχαρίστηση έκανε την πρώτη ρουφηξιά. Παρατηρώντας τους συνδαιτυμόνες του, κατάλαβε, πως ο καπνός ενόχλησε τον Κριτία.

 

Στα χνάρια μιας επιστημονικής ανακάλυψης

Λένε πως ουδέν μένει κρυπτόν υπό τον ήλιο. Σωστά. Ακόμα κι ο Παντοκράτωρ Hλιος δεν μπορεί να φυλάξει αιώνια ένα μυστικό. Κι όμως ο Τούτμες υπολόγιζε ακριβώς σ’ αυτό το σύμμαχο. Η δική του αγάπη δεν μπορούσε πλέον να περιφρουρεί το μυστικό, να το προστατεύει από την χλεύη του ζηλόφθονου κόσμου.

Περισσότερα Άρθρα...

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.