JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Thu, Oct

Της Σοφίας Ασημάκη

(συνέχεια)

Θέλω να εστιάσω την προσοχή σας σε κάποια γεγονότα. Μια φορά τον Ιούνιο του 1994 επιστρέφαμε σπίτι από τη δουλειά. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Στη μεγάλη αυλή του κτιριακού μας συγκροτήματος όπως πάντα έπαιζαν τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια 7-9 χρονών. Ξαφνικά από το διαμέρισμα του πάνω ορόφου, τα παράθυρα του οποίου έβλεπαν στο γήπεδο κάποιος πέταξε τις κρέπες. Πιθανόν, δεν άρεσαν στους ενοίκους του και τις πέταξαν, αν κι εκείνα τα χρόνια ήταν πολυτέλεια να πετάς το φαγητό, και λίγες οικογένειες μπορούσαν να την επιτρέψουν στον εαυτό τους.

Ιστορικός και δημοσιογράφος καθ. Ιωάννης Νικολόπουλος προτείνει τρία βιβλία λόγω των ημερών...

Χωρίς τον Αλή Πασά, η 25η Μαρτίου δεν θα είχε γίνει, αυτό θα πρέπει να το παραδεχτούμε...

Ναταλή Λέκκα

«Πάω να πάρω τσιγάρα. Σε δυο λεπτά θα είμαι πίσω, εντάξει;...», μου λέει ο Νίκος και κλείνει την εξώπορτα. Τα λόγια του βουίζουν ξερά μέσα στο μυαλό μου. Τα μάτια μου καρφώνονται στο χερούλι της πόρτας, το τελευταίο αντικείμενο που έπιασε πριν βγει από το σπίτι.
Ο Νίκος μου... πόσο τον αγαπάω! Λιώνω για αυτόν… Μετά όμως σκέφτομαι ότι δε με ρώτησε αν ήθελα να μου φέρει κάτι από το περίπτερο και ο τρόπος με τον οποίο μου ανακοίνωσε που πάει μου φάνηκε τραχύς και απότομος, χωρίς κανένα συναίσθημα. Δεν το συνηθίζει αυτό ο Νίκος και αρχίζω να ανησυχώ. Αναρωτιέμαι μήπως με αποφεύγει ή μήπως απλά βιάζεται. Ναι, αυτό είναι. Βιάζεται να πάει στο περίπτερο για να γυρίσει γρήγορα σπίτι και να είμαστε πάλι μαζί.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γεωργία (1991-1993) οδήγησε χιλιάδες Έλληνες του Καυκάσου στο μαζικό επαναπατρισμό στην ιστορική πατρίδα, και τα γεγονότα αυτής της περιόδου ακόμα περιμένουν τους μελετητές της. Μελετητές αντικειμενικούς, χωρίς φόβο και πάθος. Ο Ισαάκ Ασίμοφ είπε κάποτε, ότι η ιστορική επιστήμη πρέπει να καταπιάνεται με ένα γεγονός, αφότου περάσουν 50 χρόνια. Στην προκειμένη έχουν περάσει 20. Αλλά αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω – δεν είναι απλώς ιστορία, είναι μαρτυρία. Που όταν έρθει η ώρα της κρίσης για όλους τους πρωταγωνιστές της θα ληφθεί σοβαρά υπόψην.

Ναταλή Λέκκα

Πάνε δύο εβδομάδες από τότε που είδα την οικογένειά μου για τελευταία φορά. Το ταξίδι μου στο Παρίσι με αποσυντόνισε περισσότερο από όσο έπρεπε. Οι βόλτες στο Σηκουάνα και τα επαγγελματικά δείπνα στα ακριβότερα εστιατόρια της πόλης όμως, δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τη θαλπωρή του σπιτιού μου.
Έχω ήδη μπει στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία να προσγειωθούμε. Από ψηλά βλέπω τη φωτισμένη Αττική και με πιάνει συγκίνηση.

Ξέρω, ποιος φταίει για όσα κακά συμβαίνουν σ’ αυτόν τον τόπο. Η γυναίκα του Τάκη. Και η αδερφή του, βεβαίως βεβαίως, και όλο του το σόι. Αλλά περισσότερο από όλους, εκείνη, η συζυγάδα του.

 

Συνέντευξη στην Ευγενία Κριτσέφσκαγια του Ρώσου δημοσιογράφου και συγγραφέα Μπορίς Μινάγιεφ

Ο Μπορίς Μινάγιεφ γεννήθηκε στη Μόσχα το 1959. Έγινε γνωστός και πολύ αγαπητός στην απαιτητηκή κοινότητα των Ρώσων αναγνωστών με το βιβλίο του Τα παιδικά χρόνια του Λιόβα, που εκδόθηκε το 2001 και βραβεύθηκε με το Δεύτερο Μεγάλο Βραβείο του Καλύτερου Παιδικού βιβλίου. Το 2010 στη σειρά Η Ζωή των Σπουδαίων Ανθρώπων των Εκδόσεων Νέα Φρουρά της Μόσχας κυκλοφόρησε η βιογραφία του Μπορίς Γιέλτσιν Γιέλτσιν, γραμμένη με την πέννα του Μπορίς Μινάγιεφ, ο οποίος  κατά τη δική του ομολογία, προσπάθησε να κατανοήσει τη λογική, τον χαρακτήρα του ηρώου του, χωρίς να κατηγορεί και χωρίς να παινεύει.

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.