JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Thu, Oct

24 χρόνια από το θάνατό της

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Για την κατάρα της οικογένειας Ωνάση γράφτηκαν πολλά και συνεχίζουν να γράφονται. Τα θρυλικά ονόματα του Αριστοτέλη, του Αλέξανδρου, της Χριστίνας Ωνάση, όπως και των αστέρων πρώτου μεγέθούς, δορυφόρων αυτής της οικογένειας, ακόμα και σήμερα αναστατώνουν την φαντασία και προκαλούν αμείωτο ενδιαφέρον. Λένε επίσης, ότι την κατάρα στους Ωνάσηδες έστειλε η Μαρία Κάλλας, που αγάπησε παθιασμένα τον Αριστοτέλη Ωνάση και έχασε τη φωνή της υποφέροντας από τον χωρισμό τους.

90 χρόνια πριν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης  - το μοναδικό Νόμπελ που απονέμεται στη Νορβηγία – απονεμήθηκε στον Νορβηγό εξερευνητή Βόρειου και Νότιου πόλου και επιστήμονα Φριτιόφ Νάνσεν

Για τον Νάνσεν-εξερευνητή,για το περίφημο ταξίδι του πλοίου του «Φραμ» γράφτηκαν δεκάδες βιβλία, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Νάνσεν «Το «Φραμ» στην πολική θάλασσα». Το γεγονός, ότι ήταν σπουδαίος σκιέρ, 12 φορές πρωταθλητής της χώρας του, που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα ενός μιλίου, γνωρίζουν λιγότεροι. Κι ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν – και στη Ρωσία αγνοούν παντελώς – τη δράση του Νάνσεν-ειρηνοποιού.

 


Η αιτία αυτής της λήθης είναι προφανής. Οι τρεις κυριότερες διπλωματικές αποστολές του Νάνσεν, για τις οποίες του απονεμήθηκε Νόμπελ ειρήνης – επαναπατρισμός των αιχμαλώτων πολέμου, σωτηρία του κόσμου των περιοχών του Βόλγα από το λιμό και στήριξη των προσφύγων– αφορούσαν τη Σοβιετική Ρωσία. Στη Σοβιετική Ένωση έβλεπαν με μισό μάτι τους ιδιώτες, ενέργειες των οποίων δεν αφορούσαν χώρες, αλλά συγκεκριμένους ανθρώπους.
Το 1905, όταν η Νορβηγία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σουηδία, ο Νάνσεν ήταν με όλη τη σημασία της λέξεως εθνικός ήρωας. Προσπάθησαν να τον πείσουν στα σοβαρά να καθήσει στο θρόνο της χώρας ή τουλάχιστον να ηγηθεί της κυβέρνησης της Νορβηγίας. Εκείνος όμως αποφάσισε να παρατήσει τις επιστημονικές του δραστηριότητες μόνο για να εκπληρώσει τις αποστολές που αφορούσαν την ανθρωπιστική βοήθεια.
Όταν ξεκίνησε ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, ο Νάνσεν βοήθησε την χώρα του να διατηρήσει την ουδέτερη στάση.  Μετά ασχολήθηκε με την αναζήτηση των μηχανισμών που να στήριζαν την ειρήνη στον κόσμο, έγινε ένας από τους ιδρυτές της Κοινότητας των Εθνών, όπου αντιπροσώπευε την χώρα του.
Το 1918 την προσοχή του στράφηκε στις μοίρες των πάνω από 500 χιλιάδες αιχμαλώτων πολέμου (Γερμανών και συμμάχων τους) στα ρωσικά στρατόπεδα. Η Μόσχα συμφώνησε να διαπραγματεύεται προσωπικά με τον Νάνσεν, και η υπόθεση άρχισε σιγά σιγά να τσουλάει.
Δεν πρόλαβαν οι τελευταίοι αιχμάλωτοι να επαναπατριστούν, και στη Ρωσία ξέσπασε ο λιμός. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απευθύνθηκε για βοήθεια στον Νάνσεν, και μερικές βδομάδες αργότερα στη Μόσχα άρχισε να λειτουργεί η «Αποστολή Νάνσεν», όπως αποκαλούσαν στη Ρωσία την Επιτροπή βοήθειας στους λιμοκτονούντες του Βόλγα, την οποία έχει ιδρύσει. Ο Νάνσεν ξεκίνησε περιοδείες στην Ευρώπη, αναζητώντας ιδιώτες, που θα διέθεταν μεγάλα ποσά για την καταπολέμηση του λιμού. Στο τέλος μέσω της «Αποστολής Νάνσεν» στη Ρωσία έφτασαν 5 εκατομμύρια πούδια (περίπου 313.000 κιλά) τρόφιμα και πάνω από 40 χιλιάδες πούδια (2500 κιλά) φάρμακα. Δώθηκαν πάνω από 250 εκατομμύρια μερίδες φαγητού. Αυτός ο Οργανισμός έσωσε από βέβαιο θάνατο από πείνα τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια παιδιά και πάνω από 0,5 εκατομμύριο ενήλικες. Αλλά οι σχέσεις του Νάνσεν με τη σοβιετική κυβέρνηση ψυχράνθηκαν: βοηθώντας τους πεινασμένους, ο Μεγάλος Νορβηγός οργάνωσε την φυγή από τη Ρωσία τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων προσφύγων. Δεν έκανε διαχωρισμό ανάμεσα σε κείνους που προσπαθούσαν να σωθούν από την κόκκινη τρομοκρατία, κι κείνους που ήθελαν να γλιτώσουν από την τρομοκρατία των «λευκών». Γι’ αυτόν υπήρχαν μονάχα άμοιροι άνθρωποι χωρίς πατρίδα, δικαιώματα, δουλειά κι ελπίδα. Η Κοινωνία των Εθνών διόρισε τον Νάνσεν Ανώτατο Επίτροπο για τις υποθέσεις των προσφύγων, και τότε εμφανίστηκε το περίφημο διαβατήριο Νάνσεν – το πρώτο έγγραφο, που επέτρεπε να ταυτοποιηθούν και να τακτοποιηθούν εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο Νάνσεν ήταν εκείνος που βοήθησε το 1922 την Ελλάδα να υποδεχτεί και να ταϊσει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που γλίτωσαν από τους Τούρκους, και την Τουρκία – να υποδεχτεί τους δικούς της πρόσφυγες, ήταν εκείνος που έσωσε χιλιάδες Αρμένιους.
Ο Νάνσεν συμμετείχε στην προετοιμασία του Νόμου, που απαγόρευε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στις αποικίες, και στην οργάνωση της Πρώτης Συνδιάσκεψης για τον αφοπλισμό, τη συμμετοχή στην οποία ανέκοψε ο θάνατός του το 1930.
Δεν ανακάλυψε τελικά ούτε το Βόρειο, ούτε το Νότιο Πόλο. Βρέθηκε πολύ κοντά στον πρώτο, αλλά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω χιονοθύελλας. Και όσον αφορά το Νότιο...Όσο ο Νάνσεν ήταν επικεφαλής της Πρεσβείας της Νορβηγίας στο Λονδίνο, ετοίμαζε το περίφημο του «Φραμ» για το ταξίδι, που έπρεπε να στέψει την καριέρα του ως επιστήμονα και εξερευνητή. Αλλά η προσοχή του στράφηκε και πάλι σε άλλα κοινωνικά και διεθνή προβλήματα. Την εποχή εκείνη εμφανίστηκε ένας νεαρός του συνάδελφος, που παρακάλεσε τον διάσημο συμπατριώτη να του «δανείσει» το μοναδικό του πλοίο για την αποστολή στον Πόλο. Ο νεαρός συμπατριώτης και συνάδελφος ήταν ο Ρουάλ Άμουντσεν, ο οποίος τελικά πάτησε πρώτος το Νότιο πόλο. Φέτος συμπληρώνονται τα 150 χρόνια από τη γέννησή του...
Ο καθένας ζει τη ζωή του διαφορετικά.
Είτε ρισκάροντάς την, ανακαλύπτει τους πόλους, καταρρίπτει διάφορα ρεκόρ, κατακτά τη μια κορυφή και στοχεύει την άλλη.
Είτε κάνοντας μεθοδικά, χωρίς ηρωϊσμούς τη δουλειά του, χωρίς να στοχεύει στη δόξα και αμοιβή.
Ο Νάνσεν ήταν τυχερός και έζησε και τις δυο ζωές. Μόνο που ξεκίνησε να ζήσει τη μιά και έζησε τελικά την άλλη. Δεν ήξερε καν που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης. Είχε όπως πάντα πάρα πολύ δουλειά...
Πηγη: domikorabl. ru

Στις 7 Οκτωβρίου του 1999, στην εκπνοή της χιλιετίας πέθανε ο τελευταίος Έλλην τυραννοκτόνος

 

Ο Δημήτρης Τσαφέντας γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1918 από τον Κρητικό Μιχάλη Τσαφαντάκη και την ντόπια Αμίλια Βίλιανς. Γενιέται έξω από το Λορέτζο Μάρκες την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης. Ο πατέρας του δουλεύει σαν επιστάτης σε κτήματα και η μάνα του είναι, όπως όλοι οι μαύροι, εργάτρια σε αυτά. Τελευταία έμαθα πως τα κτήματα τα είχε κάποιος έλληνας Στρουθίδης.

 

180 χρόνια πριν πέθανε μεγάλος Καλμίκος χαράκτης που συνόδευε τον Λόρδο Έλγιν στην Αθήνα

«Φίλο της στέππας» αποκάλεσε ο Ρώσος ποιητής Αλέξανδρος Πούσκιν το λαό των νομάδων Καλμίκων, που κατοικούν στις στέππες της Νότιας Ρωσίας, και ένα τέκνο αυτού του ημιάγριου στην αυγή του 19ου αιώνα λαού, ο Φιόντορ Καλμίκος, όχι μόνο κατάφερε να διακριθεί στην Ευρώπη για το καλλιτεχνικό του ταλέντο, αλλά και να συμμετέχει στην αποστολή του λόρδου Έλγιν στην Ακρόπολη.

 

80 χρόνια πριν κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής του Νίκου Τσελεμεντέ

Οι ιστορικοί ισχυρίζονται, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν εξαίσιοι μάγειρες. Δεν διασώθηκε δυστυχώς κανένα αρχαίο βιβλίο μαγειρικής τέχνης και τις ιδέες για την κουζίνα των προγόνων των σύγχρονων «μαμαλάκηδων» και «λαζάρου» μπορούμε να τις αντλήσουμε μόνο από τον οδηγό μαγειρικής του Ρωμαϊου Απίκιου «De Re Coqunara», «Περί μαγειρικής τέχνης», γραμμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ. Από την άλλη, με όλο το δίκαιο θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε σαν τον Έλληνα Απίκιο, τον Νικόλαο Τσελεμεντέ (1878 - 1958), γεννημένο Σεφ, που όχι μόνο είχε εμπλουτίσει την ελληνική κουζίνα, αλλά αναβάθμισε την καθημερινή ενασχόληση της νοικοκυράς σε μεγάλη και αληθινή Τέχνη.

90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

...Σεπτέμβρης του 1922. Τελειώνει ο πόλεμος της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Σμύρνη, πόλη όπου κατοικούν οι Τούρκοι-μουσουλμάνοι και  οι Έλληνες ορθόδοξοι. Υπάρχουν δυο μεγάλες Διασπορές – η αρμένικη και η εβραϊκή. 165 χιλιάδες Τούρκοι, 150 χιλιάδες Έλληνες. 25 χιλιάδες Αρμένιοι, 25 χιλιάδες Εβραίοι και 12 χιλιάδες ξένοι – Ιταλοί, Γάλλοι, Βρετανοί, Αμερικανοί.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ»

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

«...Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ! Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες της Αμπχαζίας. Στη ζώνη των βίαιων ένοπλων συγκρούσεων στο Σουχούμι, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες Έλληνες, και είναι απαραίτητο το ταχύτερο δυνατόν να τους απομακρύνετε από εκεί. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν από μόνοι τους την περιοχή, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε καύσιμα, ούτε τρόφιμα. Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών σε διασταυρούμενα πυρά..»

Περισσότερα Άρθρα...

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.