JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Thu, Oct

ΜΑΙΡΗ ΣΑΚΚΗ

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Συνέντευξη  με τον Ναύαρχο Νικόλαο Παππά


ΝΑΥΑΡΧΟΣ: Όπως έχουμε ξαναπεί, εγώ κατάγομαι από δημοκρατική οικογένεια, με παππούδες βενιζελικούς και από της μητέρας μου την πλευρά και από του πατέρα μου και τα λοιπά…και όλοι μας ναυτικοί, γιατί όπως ξέρουμε η Κύμη-απ’ όπου προέρχομαι- είναι πόλη ναυτική από εκείνα τα χρόνια όπως ήταν η Χίος, η Σύρα, το Γαλαξίδι και οι Οινούσσες. Από τέτοια μέρη ήταν οι εφοπλιστές της εποχής εκείνης, και τι σήμαινε τότε εφοπλιστής; Εκείνος που είχε στην κατοχή του σκούνες, καΐκια, μπρατσέρες κτλ.. καΐκια από 50 τόνους έως 300 τόνους φαντάσου… οι κυμιώτες λοιπόν ήταν καπετάνιοι και έμποροι κυρίως και μετέφεραν κρασιά, λάδια και λοιπά προϊόντα προς την Κωνσταντινούπολη, την Οδησσό- την Οντέσσα όπως την έλεγαν- και τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας αλλά και στη Μασσαλία.

Στις 15 Ιουλίου του 1909 ο Λέων Τολστόι έγραφε την «Προσευχή στην εγγονή Σόνια». Η 9χρονη Σόνια ήταν κόρη του γιου του συγγραφέα, Ανδρέα, κι έτσι το όνομά της επαναλάμβανε ακριβώς το όνομα της συζύγου του Ρώσου κλασικού – της Σοφίας Ανδρέγιεβνα Τολστάγια:
«Ο Θεός μια εντολή έδωσε στους ανθρώπους: να αγαπάνε αλλήλους. Αυτή τη δουλειά πρέπει να τη μάθουν. Και για να μάθουν πρέπει πρωτίστως να κάνουν το εξής: να μην επιτρέπουν στον εαυτό τους να σκέφτονται άσχημα για κανένα, δεύτερον – να μη μιλάνε άσχημα για κανένα, και τρίτον- να μην κάνουν σε άλλους ό, τι δε θέλουν να κάνουν στους ίδιους.  Όποιος το μάθει θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη χαρά στον κόσμο – τη χαρά της αγάπης».
Παρόλο που οι γονείς της Σόνιας Τολστάγια χώρισαν όταν ήταν ακόμα μικρή, κάνοντας ο ένας στον άλλον ό, τι ακριβώς ξόρκιζε ο Λέων Τολστόι, η Σόνια έχει αποστηθίσει το μάθημα.

100 χρόνια από την πτήση του Δημήτρη Καμπέρου

101 χρόνια πριν, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε το έργο της σύστασης ελληνικής αεροπορίας στους Γάλλους αεροπόρους. Έξι Έλληνες αξιωματικοί εστάλησαν στη Γαλλία για εκπαίδευση, και στους Γάλλους είχαν παραγγείλει τα πρώτα αεροσκάφοι τύπου "Farman". Δυστυχώς τα Ελληνόπουλα αγόρια έχουν από καιρό πάψει να ονειρεύονται να γίνουν πιλότοι: υπάρχουν επαγγέλματα πιο ήρεμα και πιο κερδοφόρα, αλλιώς τα ονόματα των πρώτων εξερευνητών του ελληνικού ουρανού δεν θα ήταν τόσο πολύ αφημένα στη λήθη.

ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

(ΝΑΥΑΡΧΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΑΙΡΗ ΣΑΚΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: (αρχίζει η συζήτηση με αναφορά στα χρόνια της διαμονής του κυρίου Νικολόπουλου στη Νέα Υόρκη όπου είχε συναντήσει και τον κύριο Πετράκο ο οποίος ήταν αρχηγός της τάξης δοκίμων ναυτικών τα χρόνια που φοιτούσε ο κύριος Παππάς, παραιτήθηκε από το ναυτικό και πήγε στη Νέα Υόρκη όπου ασχολήθηκε με buisness. Έπαιξε μεταξύ άλλων σημαντικό ρόλο στον αντιχουντικό αγώνα που είχε οργανωθεί μέσα και από τους κύκλους των ομογενών Ελλήνων του εξωτερικού).

 

45 χρόνια από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών

Πρωτότυπο άρθρο στα αγλλικά «Velos Affair» του Γιάννη Νικολόπουλου, 1973

Το ORTF, ο εθνικός ραδιοσταθμός της Γαλλίας, εκπέμπει ένα καθημερινό 30λεπτο πρόγραμμα ειδήσεων στην Ελλάδα στις 1:30 μ.μ. Πολλοί Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδος ακούνε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διότι πρόκειται για παραγωγή μιας ομάδας έξοχων Ελλήνων δημοσιογράφων υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Στυλιανού, πρώην αρθρογράφου της καθημερινής αθηναϊκής εφημερίδας Ελευθεροτυπία.
Το Σάββατο στις 26 Μαΐου, η κύρια είδηση αυτού του προγράμματος ήταν η υπόθεση Βέλος: Το ελληνικό αντιτορπιλικό Velos (Βέλος) εγκατέλειψε μια άσκηση του ΝΑΤΟ η οποία διεξαγόταν στα ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας, πλέοντας προς το λιμάνι του Φιουμιτσίνο, 20 μίλια δυτικά της Ρώμης και καθώς τα σκάφη της Ιταλικής Ακτοφυλακής έκαναν ελιγμούς νευρικά γύρω από αυτό, από τον ασύρματο ακούστηκε το παρακάτω μήνυμα:

100 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού

Μυστηριώδεις συμπτώσεις

Με το ναυάγιο του Τιτανικού συνδέεται πλήθος θρύλων, οι οποίοι ακόμα και σήμερα, 100 χρόνια μετά, δεν έγιναν ιστορία, αν και πλησιάζουν όλο και περισσότερο την αλήθεια. Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία του αιώνα καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, και οι μάρτυρές της, που έτσι κι αλλιώς κρατούσαν όρκο σιωπής, δεν υπάρχουν πια. Η τελευταία επιβάτισσα που ταξίδευε με τον Τιτανικό στα σπάργανα, η Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών τον Ιούνιο του 2009, στον Οίκο Ευηγερίας της κομητείας Χαμσάιρ της Μεγάλης Βρετανίας.

100 χρόνια του Γιάννη Γεωργακά (1912 ~ 12 ή 13 Ιουνίου 2002)

Ο άνθρωπος που έμαθε τους Έλληνες τι σημαίνει να συνδυάζεις τις αγορές με το όνειρο, που έκανε το δημιούργημά του συνώνυμο με τα γιορτινά ψώνια, δεν είναι κάποιος που είχε ζήσει στο Παρίσι ή στην Νέα Υόρκη. Ήταν ένας φτωχός βιοπαλαιστής που είδε τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα και στην συνέχεια εφιάλτης ... Η ιστορία τού «Μινιόν» ταυτίζεται επί πολλές δεκαετίες με εκείνη της Αθήνας. Μεγάλωνε όσο μεγάλωνε κι η πόλη και ταυτόχρονα ήταν εκείνο που έφερνε κάθε λογής δώρο των νέων καιρών.

 

Περισσότερα Άρθρα...

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.