JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Thu, Oct

ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ

ΔΙΑΣΠΟΡΑ
Typography

Μεταξύ τόσων πολλών νόμων και διατάξεων, που ψηφίστηκαν τους τελευταίους μήνες, ο Νόμος 4093/2012 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αλλά επειδή ενώπιον του Μνημονίου, όπως και ενώπιον της Τελικής Κρίσης, όλοι είμαστε ίσοι και απροστάτευτοι, καλό είναι να μάθουν όλοι από το πρώτο χέρι, τί ακριβώς συμβαίνει.

 

Απευθυνθήκαμε στον κ. Γιάννη Ζελίλωφ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ρώσων Συμπατριωτών στην Ελλάδα και συντονιστή του Κοινωνικό-πολιτικού  Κινήματος «Έλληνο-Ρωσική Συμμαχία» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για όλες τις σχετικές διευκρινίσεις και απαντήσεις, τις οποίες με τη σειρά μας, θέτουμε στη διάθεση των αναγνωστών του www.greekorbis.gr . Προς ενημέρωση, αλλά και γνωση και συμμόρφωση.

1.    Κύριε Ζελίλωφ, πόσο, κατά τη γνώμη σας, «οριστικός» είναι ο Νόμος  4093/2012; Αν είναι πιθανές κάποιες αλλαγές; Οι απόψεις διίστανται και οι πληροφορίες είναι κάπως διφορούμενες. Για παράδειγμα, ακούστηκε, ότι η σύνταξη θα καταβάλεται ακόμα και σε περίπτωση, που ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη από το εξωτερικό, εφ’ όσον βέβαια, η τελευταία είναι μικρότερη της ελληνικής.

- Πιο οριστικός δε γίνεται. Ο νόμος ψηφίστηκε, δημοσιεύθηκε, υπάρχει και η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του: η 1 Ιανουαρίου του 2013. Χειρότερα δε γίνεται. Όσον αφορά την αλλαγή προς το καλύτερο, υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα, αν ο λαός μας - και εννοώ τους παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ – βγει από την «χειμέρια νάρκη». Αν βρεθούν πολιτικές δυνάμεις, που θα μας στηρίξουν και αποφασίσουν να ενσκύψουν στα προβλήματά μας. Αν κάποιος οργανώσει συλλαλητήριο ή διαδήλωση γι΄αυτό το θέμα (όπως εμείς, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη πριν από την Πρωτογχρονια), τότε ο κόσμος θα πρέπει να παραβρεθεί σύσσωμος, χωρίς να περιμένει να «περάσει η μπόρα».
Δεν νομίζω, ότι ο περισότερος κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την πραγματική «απειλή» που κρύβει για μας αυτός ο Νόμος, που λεει, ότι από την 1.01.2013 η σύνταξη στους ηλικιωμένους ανασφάλιστους πολίτες θα καταβάλεται μόνον υπό τους εξης όρους:
α) με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας,
β) αν δεν λαμβάνουν σύνταξη από κάποια άλλη πηγη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από το ύψος της. Δηλαδή, ακόμα και αν είναι 12 ευρώ (όπως στην Αμπχαζία)!
γ) αν έχουν συμπληρώσει 20 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής πριν από την καταβολή αίτησης για απονομή σύνταξης, και συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα καθ’ όλη την συνταξιοδοτική περίοδο.
Τελευταία ακούω κάποιους να λένε, ότι η Επιτροπή μας αναστατώνει τους ανθρώπους δίχως λόγο, μια και ο περισσότερος κόσμος πήρε τη σύνταξη στις αρχές του Ιανουαρίου. Όντως, πήρε, αλλά τη σύνταξη του Δεκεμβρίου. Οι συντάξεις θα επανεξεταστούν από την πρώτη Ιανουαρίου, κι αυτή η διαδικαία οπωσδήποτε θέλει 2-3 μήνες. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας σήμερα και όχι εκ των υστέρων, όταν όλα θα είναι έτοιμα για την κηδεία των συνταξιούχων μας.

2.    Όσον αφορά την εικοσαετία, δεν χωράει αμφιβολία, ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Για τον απλούστατο λόγο, ότι η ρωσόφωνη μετανάστευση, και η ρωσόφωνη παλιννόστηση, μετα βίας συμπλήρωσαν το 20ο «έτος ηλικίας». Αλλά υπάρχει και ένα άλλο θέμα: δεν συμφωνείτε, ότι υπάρχουν άνθρωποι, που δεν έζησαν και δεν εργάστηκαν ούτε μια μέρα στην Ελλάδα, αλλά λαμβάνουν συντάξεις από τον ελληνικό «καραβανά»; Είναι αυτονόητο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τους πληρώνει.

-Αν κάποιος δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα, τότε δεν έχει δικαίωμα στην ελληνική σύνταξη, εννοείται. Αλλά αν κάποιος δεν έχει δουλέψει στην Ελλάδα, αλλά ζει εδώ νόμιμα και μόνιμα, γι’ αυτόν ισχύει το άρθρο του Συντάγματος, που υποχρεώνει την εκάστοτε κυβέρνηση να φροντίζει τους απόρους, τους ανήμπορους και τους ηλικιωμένους ανθρώπους, όπως και σε κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα. Δεύτερον, πιστεύω, ότι η συγκέντρωση πληροφοριών από τον ΟΓΑ (ολόκληρο πακέτο εγγράφων για κάθε συνταξιούχο χωριστά), έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με σκοπό να μάθουν ποιός, πότε και από πού ήρθε στην Ελλάδα. Με βάση αυτά τα στοιχεία ελήφθη η απόφαση σχετικά με την 20ετία. Οι Έλληνες οικονομολόγοι βρήκαν εδώ πηγή εξοικονόμησης 150 εκατομμυρίων ετησίως! Αλλά η σύνταξη του ΟΓΑ προορίζεται ακριβώς για τους ανθρώπους, που δεν έχουν ένσημα και γι’ αυτό και λέγεται «αγροτική».
‘Η μήπως όλοι οι ντόπιοι αγρότες, που παίρνουν συντάξεις, έκαναν εισφορές στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία; Οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μόνο τεμπέληδες δεν ήταν. Ήταν από τους πλέον εργατικούς λαούς της σοβιετικής επικράτειας. Πάντως δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, που το μόνο που κάνουν είναι να ζητούν προνόμια. Αλλά θέλω να ρωτήσω, τί θα γίνει με τα ένσημα, τα οποία δούλεψα στην Ελλάδα, όπως και χιλιάδες συμπατριώτες μου; Δε θα προλάβω να δουλέψω τόσο, ώστε να πάρω την κανονική ελληνική σύνταξη και τα ένσημα μου αναγκαστικά θα χαθούν. Τουλάχιστον, να αξιοποιηθούν για να πάρουν κάτι οι ηλικιωμένοι συμπατριώτες μου! Δηλαδή, άνθρωποι, που κάποια εποχή υπέστησαν διωγμούς στην ΕΣΣΔ μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνες. ΄Πέρασαν εξορίες, φυλακές, ωστόσο διαφύλαξαν την εθνική τους ταυτότητα. Κι σήμερα, στην ιστορική τους πατρίδα εις βάρος τους ετοιμάζεται μια νέα γενοκτονία! Δεν μπορώ να ονομάσω διαφορετικά αυτό, που κάνει η σημερινή κυβέρνηση εις βάρος των γερόντων μας. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας επίσης, ότι σήμερα, όταν η ανεργία στους παλιννοστούντες ξεπερνά το 50%, μ’ αυτή την ελάχιστη σύνταξη επιβιώνουν οικογένειες ολόκληρες, που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν καταδικασμένες σε λιμό και εξόντωση.

3. Συμφωνώ, ότι πολλά σημεία του καινούργιου νόμου είναι άδικα. Αλλά για κάθε άρνηση, για κάθε διαφωνία πρέπει να υπάρχει και μια εποικοδομητική αντιπρόταση. Την έχουν οι παλιννοστούντες; Υπάρχουν μεταξύ τους καταρτισμένοι οικονομολόγοι, έτοιμοι να παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο αποδοτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα του συνταξιοδοτικού δικαίου; Η γνώση είναι δύναμη!

- Δεν γνωρίζω, αν ανάμεσά μας υπάρχουν οικονομολόγοι-φωστήρες. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να δεις πόσο «ωφέλησε» το κράτος το γεγονός, ότι τα έσοδα του πληθυσμού έπεσαν απότομα (κατά 40-50%) και οι φόροι αυξήθηκαν κατά πολλές φορές. Όταν πέφτει η αγοραστική δύναμη του κόσμου, μειώνονται και οι εισφορές του κράτους σε μορφή ΦΠΑ. Και όλα αυτά χωρίς να αναφερθούμε σε διάφορα «χαράτσια», που εισπράττονται ακόμα και αναδρομικά! Καμιά άλλη χώρα, ακόμα και οι «μπανανίες», δεν παράγει τέτοιου είδους νόμους. Πείτε μου, π.χ. πώς γίνεται να παίρνεις δάνειο με ετήσιο επιτόκιο 6,5% και μ’ αυτά τα χρήματα να αποπληρώνεις παλιά χρέη, παλιά δάνεια, παρμένα με 1,5%; Για ποιο λόγω παίρνουμε νέο δάνειο ύψους 30 δις, αυξάνοντας ταυτόχρονα κατά 30 δις το κρατικό χρέος, από τα οποία τα 29 δις πάνε για την απόσβεση του παλαιού χρέους; Δεν θα ήταν καλύτερα να πάρουμε 1 δις, και το χρέος να αυξηθεί ανάλογα;
Πιστεύω, ότι πρόκειται για πραγματική δολιοφθορά σε βάρος της ίδιας της χώρας. Τα χρήματα, που αντλούνται από τον ελληνικό λαό από το ΔΝΤ, την Ευρωπαίκή Τραπεζα και την ΕΕ, καταδικάζουν τους Έλληνες, ακόμα και τα παιδιά μας, που για πολλές δεκαετίες ακόμα θα ξεπληρώνουν αυτή την ευρωπαϊκή «καλοσύνη». Πόσα χρήματα από τις δόσεις που πήραμε, επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία; Ελάχιστα! Όλα πάνε για την απόσβεση του χρέους, που αυξάνεται αντί να μειώνεται, και για τη στήριξη των τραπεζών – κυρίων λήσταρχων του λαού.
Δε διαφωνώ, η στήριξη της οικονομίας γίνεται μέσω τραπεζών. Αλλά ποιά από τις τράπεζες έδωσε ποτέ χρήματα για ανάπτυξη; Όλες οι ελληνικές οικογένειες έχουν χρέη από τραπεζικά απλήρωτα δάνεια. Με τα δις, που παίρνει η κυβέρνηση, θα μπορούσαν να αποπληρωθούν τουλάχιστον οι τόκοι των στεγαστικών δανείων μας, για να μην μπορούν οι τράπεζες να κάνουν έξωση και να κατασχέσουν τα σπίτια των ανθρώπων. Θα ήταν μια πραγματική βοήθεια και για τις τράπεζες, και για τον λαό.
Στην περίπτωσή μας γίνεται η μετάγγιση των χρημάτων από τις τσέπες του κόσμου στα χρηματοκυβώτια των τραπεζών. Μετάγγιση χωρίς τέλος. Πιστεύω ακράδαντα, πως η μόνη έννοια της κυβέρνησής είναι να κρατηθεί στις καρέκλες της. Οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, και η κυβέρνηση τα συγκαλύπτει. Στη φυλακή βρέθηκε μόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος, πιθανόν θα δώσει λόγο και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου. Ποιος θα δώσει λόγο για όλα τα υπόλοιπα; Για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, Για το κραχ του Χρηματιστηρίου; Για τη φοροδιαφυγή; Για την φυγάδευση από τη χώρα των δις ευρώ; Χωρίς τους αρμόδιους Υπουργούς και αξιωματούχους δε θα υπήρχε και το Βατοπαίδι. Ποιος τιμωρήθηκε τελικά, εκτός από τον ιερέα; Έστω και ένας;
Θέλετε να μάθετε τη συνταγή σωτηρίας της χώρας. Θα σταματούσα προσωρινά να πληρώνω τους πιστωτές μας, τους τοκογλύφους, και θα επένδυα στην οικονομία, στην ανάπτυξη της χώρας. Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού. Για παράδειγμα, πρέπει να δωθεί δυνατότητα σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα, να αγοράζουν βίζες στα σύνορα, όπως κάνουν η Αίγυπτος και η Τουρκία. Μπορεί να βρεθεί μια ειδική θεώρηση, διαφορετική από αυτή του Σέγκεν, για να μην έχουμε προβλήματα με την Ευρώπη.
Εκτός αυτού, πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά, όπως φαίνεται, ασκείται σκόπιμη πολιτική αποδυνάμωσης και κατακερματισμού της Ελλάδας. Και γι’ αυτό οι ευρωπαίοι «φίλοι μας» θα κάνουν το παν για να μη μπορέσει ποτέ να ορθοποδήσει η Ελλάδα και ο λαός της.

4. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι Παλιννοστούντες δεν κατάφεραν τελικά να αποτελέσουν πραγματική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα;

-Έως και σήμερα δεν μπορέσαμε να συγκροτήσουμε όργανο αποδεκτό απ’ όλους. Οι προσπάθειες έγιναν, και αρκετά πετυχημένες, αλλά στο τέλος προσέκρουσαν σε οικονομικό ζήτημα. Εκτός αυτού, όλοι σε μας είναι «καπετανέοι» ή όπως έλεγε ο μεγάλος ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Κουπρίν – Λαιστρυγόνες. Ίσως η σημερινή ιστορία με τις συντάξεις του ΟΓΑ σταθεί αφορμή για τη συνένωση μας.

5. Πιστεύετε, ότι αν καταφέρετε να μαζέψετε πολλές υπογραφές κάτω από την ανοιχτή επιστολή, αυτό θα επηρεάσει την απόφαση της κυβέρνησης;

- Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αλλά πραγματικά πολλές υπογραφές, και όχι 3000, που διαθέτουμε σήμερα. Δεκάδες χιλιάδες υπογραφές από τους ενεργούς, υπογραμμίζω, ψηφοφόρους.

6. Ο ντόποιος πληθυσμός, όμως, οι συντάξεις των οποίων κατακρεουργούνται, όπως και οι συντάξεις των Ελλήνων παλιννοστούντων, ίσως «επαναστατήσει»: είμαστε, θα πει, συνταξιδιώτες στο ίδιο πλοίο, και οι μεταρρυθμίσεις αφορούν όλους ανεξαιρέτως. Τί θα απαντούσατε σ’ αυτούς;

- ΄Αλλο πράγμα οι μειώσεις, και άλλο – η ακύρωση. Άλλο πράγμα να σου περικόψουν τη σύνταξη ή το μισθό, και άλλο πράγμα – να την κόψουν τελείως. Δεν συγκρίνονται αυτά. Εκτός αυτού – πληρώνουμε ίδιους φόρους με τους ντόπιους, και υποφέρουμε από την άνοδο των τιμών, όπως υποφέρουν κι αυτοί. Μόνο που οι πλειοψηφία μας δεν διαθέτει «κορμούλα» στο χωριό, που θα την έτρεφε έστω και λίγο σε χαλεπούς καιρούς. Θα μπορούσα να πω επίσης σε όσους δεν γνωρίζουν, ότι δεν πήραμε ποτέ άτοκα στεγαστικά δάνεια. Πληρώνω τους ίδιους τόκους με όλους τους υπόλοιπους Έληνες. Εκτός αυτού, το κράτος, χάρη σε αυτά τα «ποντιακά» δάνεια, επέτρεψε σε διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες να πλουτίσουν, να δουλέψουν με κέρδος 300%. Επίσης  επωφελήθηκαν οι ντόπιοι διοκτήτες των ετοιμόρροπων σπιτιών και διαμερισμάτων, που πουλήθηκαν σε παλιννοστούντες, οι οποίοι τα επισκεύασαν. Το κράτος, που έδωσε γραπτές υποσχέσεις να διασφαλίσει στέγη και εργασία στους παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, τους άφησε στο έλεος του Θεού στις ακριτικές περιοχές, δίχως εργασία και βοήθεια, κι σ’ εκείνους, που αγόρασαν με τα δικά τους χρήματα γη και έχτισαν με τα δικά τους χρήματα σπίτια, επέβαλε υπέρογκα πρόστιμα. Σε έναν από τους συμπατριώτες μου επέβαλαν πρόστιμο για παράνομη οικοδομή ύψους 327 χιλιάδες ευρώ!
Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν από μια ομάδα ανθρώπων, με κοινή συνεννόηση. Ένας αγόραζε από τους αγρότες γη, άλλος μεσολαβούσε για την αγορά της από τους παλιννοστούντες, και τρίτος διεκπεραίωνε τις αγοραπωλησίες, εκ των προτέρων γνωρίζοντας, ότι τα οικόπεδα δεν ήταν οικοδομίσιμα.
Είπα τότε στον πρώην Νομάρχη της Θεσσαλονίκης: «Οι άνθρωποί σου, που συντάσσουν τα έγγραφα στους παλιννοστούντες για τα αγροτεμάχια 200 ή 300 τ.μ. χωρίς την άδεια οικοδομής, τί ακριβώς πιστεύουν; Ότι θα καλλιεργούμε πατάτες ή τα θέλουμε για βοσκή;» Οι αρμόδιοι αυτοί στην ουσία οργάνωσαν ένα τέλειο έγκλημα, και οι παλιννοστούντες μας το πλήρωσαν ακριβά και συνεχίζουν να το πληρώνουν.

7. Το πολιτικό σύστημα έχει φθαρεί. Μήπως ήρθε η κατάλληλη στιγμή να δηλώσουν παρόντες στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και οι Έλληνες παλιννοστούντες; Να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα ή Κίνημα;

- Όσον αφορά την ίδρυση του κόμματος, έχω πει τη γνώμη μου πολλές φορές και θα την ξαπανώ και πάλι. Είναι λάθος η ίδρυση του Κόμματος Ποντίων ή Παλιννοστούντων. Δεν πρέπει να γκετοποιούμαστε. Το σωστό είναι να γίνει Κοινωνικό-πολιτικό κίνημα. Αλλα χρειάζονται χρήματα, τα οποία σήμερα δεν τα διαθέτουμε. Βάση ενός τέτοιου Κινήματος θα μπορούσε να γίνει και το υπάρχον Κίνημα Ελληνο-Ρωσικής Συμμαχίας, όπου συμμετέχουν και πολλοί ντόπιοι Έλληνες, που αγαπούν τη Ρωσία. Με πρωτοβουλία αυτού του κινήματος ιδρύθηκε και η Επιτροπή για τα δικαιώματα των συμπατριωτών από την πρώην ΕΣΣΔ.

8. Η επόμενη γενεά Ποντίων ενσωματώθηκε στην τοπική κοινωνία. Η νεολαία, γνωρίζοντας τις ρίζες της, τείνει ωστόσο να ακολουθήσει την πραγματικότητα. Είμαι σίγουρη, ότι οι παραδόσεις και η κουλτούρα των Ποντίων θα διασωθούν, αλλά ποιός θα ασχοληθεί με τα προβλήματα της προηγούμενης γενεάς; Θα στηρίξει η νεολαία τους ηλικιωμένους στον αγώνα για τα δικαιώματά τους; Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις των δυο γενεών; Ή οι παλιννοστούντες της πρώτης γενεάς έμειναν μόνοι τους με τα προβλήματά τους;

- Σε όλες τις εποχές υπάρχει «χάσμα γενεών». Αλλά π.χ. στην Επιτροπή μας συμμετέχουν και εκπρόσωποι της νεολαίας. Π.χ.. η Ιωάννα Μαυρομμάτη που, παρόλο που προτιμάει τα ελληνικά ως γλώσσα επικοινωνίας, κατανοεί την τραγωδία με τις συντάξεις, όπως κι τα «θύματά» του καινούργιου Νόμου. Μας συμπαραστέκονται και πολλά άλλα νέα παιδιά, δεν είμαστε μόνοι ενώπιον μιας νέας γενοκτονίας των Ελληνοποντίων. Ενδιαφέρονται για τα προβλήματά μας, όπως κι εμείς – για τα δικά τους. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό χάσμα γενεών.

9. Τελευταία συζητείται ευραίως η άνοδος του εθνικιστικού συναισθήματος στην ελληνική κοινωνία, Η γνώμη σας για το «φαινόμενο Χρυσή Αυγή», που έγινε κοινοβουλευτικό κόμμα. Τί λένε οι Πόντιοι γι΄αυτό το φαινόμενο; Απ’ ό, τι γνωρίζω, οι Έλληνες παλιννοστούντες δεν τα πάνε και τόσο καλά με τους ντόπιους Έλληνες...

- Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες. Προσωπικά έχω πολλούς φίλους στην τοπική κονωνία, που μοιράζονται τις απόψεις μου, και έχω γνωστούς παλιννοστούντες, για τους οποίους θα μπορούσα να πω με το τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη: όταν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;
Εμένα με προβληματίζει η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο. Σήμερα ασχολούνται με τους αλλοδαπούς, αλλά αν καταλάβουν ότι δεν είμαστε τόσο ενωμένοι, μπορούν να στραφούν και κατά των «Ρωσοποντίων», όπως μας αποκαλεί εδώ η «καλή» κοινωνία.
Ρίξτε όμως μια ματιά στο Διαδίκτυο και διαβάστε τις αντιδράσεις του κόσμου στο πρόβλημά μας με τις συντάξεις: «Ας πάνε απ’ όπου ήρθαν και να ζητούν εκεί τις συντάξεις!», «Ας επιστρέψουν στην Ελλάδα τα χρήματα που πήραν!». «Πήραν άτοκα δάνεια και τολμούν και μιλούν!» κοκ.
Πιστεύω, πως πολλά από αυτά γρ’αφθηκαν από τους υποστηρικτές αυτού του κόμματος. Πιθανόν κάπιοι θυμούνται ακόμα τις ενέργειες των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία του 1933 και κανείς, πιστεύω, Δεν ξέχασε ακόμα, πως κατάληξε το παιχνίδι μ’ αυτές τις εθνικιστικές ιδέες.
Ακόμα κι αν οι Χρυσαυγίτες υποσχεθούν νέες θέσεις εργασίας, δε θα ψήφιζα το κόμμα τους».

Ιωάννης Ζελίλωφ
Μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής “ΑΓΩΝΑ” Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ,
Συντονιστής του κοινωνικό-πολιτικού Κινήματος «Έλληνο-Ρωσική Συμμαχία».
Θεσσαλονίκη, 06.01.2013.

Συνέντευξη στην Νόνα Νταϊγκορόντοβα για την ρωσόφωνη αθηναϊκή εφημερίδα «Mir I Omonia» (“Κόσμος και Ομόνοια»), №1, 09-01-2013, μετάφραση από τα ρωσικά.

***
Αποφασίσαμε να κάνουμε ακόμα μερικές ερωτήσεις στον κ. Ζελίλωφ, οι απαντήσεις στις οποίες προορίζονται περισσότερο για το ελληνικό κοινό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βιώνει «βίο παράλληλο» με τον κόσμο των Ελλήνων, που ήθραν από διάφορες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ στην ιστορική τους πατρίδα, και πιθανόν δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Ιδιαίτερα πρόσωπα, τα οποία δόξασαν και συνεχίζουν να δοξάζουν το ελληνικό έθνος στα πέρατα της Οικουμένης.


ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ζητήσαμε από τον Γιάννη Ζελίλωφ να απαντήσει συμπληρωματικά σε μερικές ακόμα ερωτήσεις, με σκοπό την πληρέστερη πληροφόρηση του ελληνικού κοινού, που προφανώς ελάχιστα γνωρίζει θέματα, που αφορούν ειδικά τους παλιννοστούντες.

1.     Πείτε μας δυο λόγια για τους Έλληνες από την πρώην ΕΣΣΔ, που παλιννόστησαν στην Ελλάδα. Σε ποιούς από αυτούς που σύμφωνα με το νέο Νόμο θα χάσουν την αγροτική τους σύνταξή, θα θέλατε να αναφερθείτε.

-Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω με δυο λόγια, αν και είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι περισσότεροι από τους Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ μεγάλης ηλικίας, που ήρθαν στην Ελλάδα δεν έχουν αμαυρίσει ποτέ το όνομά τους, το έθνος τους. Το αντίθετο μάλιστα! Οι Έλληνες έχριζαν αγάπης και εκίμησης όλων των εθνικοτήτων, που κατοικούσαν τη σοβιετική επικράτεια. Ανάμεσά στους Έλληνες, που ήρθαν στην ιστορική τους πατρίδα –πρωήν στρατιωτικοί, και ένας στρατάρχης, παρακαλώ, επιστήμονες όλων των επιστημονικών βαθμίδων, καθηγητές Πανεπιστημίων, υφυπουργός μιας από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αντιδήμαρχοι διάφορων πόλεων, καλλιτέχνες, διάσημοι αθλητές, βετεράνοι του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πολλοί άλλοι.
Μεταξύ των παλιννοστούντων ήταν και παγκοσμίως γνωστοί (που απεβίωσαν πλέον) άνθρωποι, τους οποίους η ίδια η Ελλάδα τίμησε με παράσημα και μετάλλια, όπως για παράδειγμα ο μαέστρο Οδυσσέας Δημητριάδης, ακαδημαϊκός φιλόσοφος Θεοχάρης Κεσσίσης. Ούτε θέλω να σκέφτομαι, τι θα μπορούσαν να αισθάνονται σήμερα αυτοί οι άνθρωποι, που όλη τους τη ζωή ήταν περήφανοι για την καταγωγή τους και κρατούσαν ψηλά το κύρος της Ελλάδας. Να θυμηθώ, ότι ο Οδυσσέας Δημητριάδης «καυγάδισε» με έναν άλλον παγκοσμίως διάσημο μαέστρο: δεν μπορούσε να του συγχωρέσει, ότι άλλαξε το ελληνικό του όνομά, Καραγαννίδης, σε Φον Κάραγιαν!

2. Πότε, κατά τη γνώμη σας, οι εκπρόσωποι των παλιννοστούντων θα μπορέσουν να μπουν στο Κοινοβούλιο;

Έχω μιλήσει ήδη για το Κοινωνικό-πολιτικό Κίνημα «Ελληνο-ρωσικής Συμμαχίας». Ιδρύθηκε το 2000 από τον Γαβριήλ Αβραμίδη, τότε δημοσιογράφο της Ελληνικής Τηλεόρασης. Από τα 12 πρώτα άτομα, που υπέγραψαν το πρώτο Πρόγραμμα του Κινήματος, οι τρεις ήταν παλιννοστούντες. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του ήταν ένας στρατηγός, πρώτην στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας, ένας γνωστός νομικός - δικηγόρος, αντιδήμαρχοι διάφορων περιοχών της Θεσσαλονίκης.
Στα 12 χρόνια, που πέρασαν, το Κίνημα έγινε ισχυρό, και μπορέσαμε να βοηθήσουμε τον Γαβριήλ Αβραμίδη, ιδρυτή του Κινήματος, να εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Την επόμενη κιόλας μέρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο κ. Αβραμίδης υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τον ψηφισθέντα νόμο. Μέσα στον τελευταίο μήνα εμείς, τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγώνα για τα δικαιώματα των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, κάναμε πολλές συναντήσεις και συνεχίζουμε να συναντιόμαστε με τους εκπροσώπους των παλιννοστούντων σε διάφορες περιοχές και περιφέρειες της Ελλάδας.
Ο κ. Αβραμίδης συμμετέχει σχεδόν σε όλες συναντήσεις, και παντού οι συνομιλητές μας καταλήγουν στην απόφαση να ιδρύσουν τις οργανώσεις βάσης του Κινήματος «Έλληνο-Ρωσικής Συμμαχίας» στους τόπους διαμονής τους.
Πιστεύω, ότι ως το τέλος του έτους θα μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε με το Κίνημά μας όλη την Ελλάδα.
Αργότερα, βήμα-βήμα θα πάρουμε μέρος στην αρχή – στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά – στις Ευρωεκλογές, και στο τέλος – θα στηρίξουμε τους υποψηφίους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε συμμαχία με κάποιο κόμμα. Προσέξτε, μιλάω για τη συμμαχία, διότι για το ανεξάρτητο «ταξίδι» στη θάλασσα της πολιτικής χρειάζονται χρήματα και αρκετά.
Πιστεύω, ότι στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές οι παλιννοστούντες έχουν όλες τις πιθανότητες να μπουν στη Βουλή.

3.     Ποιός βοηθάει τους παλιννοστούντες να λύσουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα με τις συντάξεις ή σας άφησαν στη μοίρα σας;

Συν Αθηνα και χείρα κίνει...  Τα πρώτα βήματα έκαναν οι ίδιοι οι παλιννοστούντες.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 2012 η Επιτροπή μας οργάνωσε τη συνέλευση απέναντι από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθύνθηκε με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Άλλος υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ξανθόπουλος, ανακοίνωσε επίσημα την έξοδό του από το ΠΑΣΟΚ.
Ο δημοσιογράφος από τη Μόσχα, Νίκος Σιδηρόπουλος, έστειλε την Ανοιχτή Επιστολή - Καταγγελία της Επιτροπής μας σε όλους τους Προέδρους των Ελληνικών Κοινωτήτων της μετασοβιετικής επικρατείας.
Ο συμπατριώτης μας, δημοσιογράφος Βαντίμ Αναστασιάδης από τη Τιφλίδα, δημοσίευσε την Ανοιχτή Επιστολή στην κεντρική εφημερίδα της γεωργιανής πρωτεύουσας, Βραδινή Τιφλίδα, όπως και η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Αικατερίνη Αραμπατζί - στο ρωσόφωνο σαιτ της στην Αθήνα.
Η ρωσόφωνη αθηναϊκή εφημερίδα «ΜΙΡ και ΟΜΟΝΟΙΑ» στο πρώτο τεύχος του 2013 δημοσίευσε τη συνέντευξη του Γιάννη Ζελίλωφ, η οποία αναδημοσιεύθηκε αργότερα σε ρωσόφωνο Διαδίκτυο.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε την τεράστια συνεισφορά του βουλευτή Γαβριήλ Αβραμίδη και των δυο δημάρχων της ευρύτερης Θεσσαλονίκης – κκ. Λάζαρου Κυρίζογλου και Στάθη Λαφαζανίδη.
Επιστολές, όπου επισημαίνεται η ανάγκη επανεξέτασης αυτού του Νόμου, συντάκτηκαν από τους Προέδρους της ΠΟΠΣ και ΠΟΕ, από τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού.
Πρέπει να αναφερθούμε και στην επιστολή της Ομοσπονδίας των Παλιννοστούντων Ελλάδας για το θέμα αυτό, μόνο που δεν γνωρίζω το περιεχόμενό της, το οποίο κρατείται για κάποιο λόγο μυστικό. Προσωπικά δεν κατάφερα να το μάθω, αντίγραφα όλων των υπόλοιπων επιστολών υπάρχουν στην Επιτροπή.
Στις 18 Ιανουαρίου ο συντονιστής του ΣΑΕ (Περιφέρειας χωρών της πρώηνΈΣΣΔ), κ. Ιβάν Σαββίδης, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά, και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να «επιληφθεί προσωπικά του θέματος». Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω, τί ακριβώς εννοούσε, μια και ο ίδιος «επιλήφθηκε του θέματος» νωρίτερα, και ως αποτέλεσμα ψηφίστηκε ο περιβόητος Νόμος...

Γιάννης Ζελίλωφ – για το www.greekorbis.gr

***
Προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας
κ. Βλαντιμίρ Πούτιν


Αξιότιμε κύριε Πούτιν!

Απευθύνονται σε Σας οι Έλληνες, που κατάγωνται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και σήμερα ζούν στην Ελλάδα. Πολλοί από μας έχουν δυο υπηκοότητες, την ελληνική και τη ρωσική.
Εσείς, όσο κανείς άλλος, γνωρίζετε την κριτική κατάσταση, που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια. Το κακό είναι, ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, και διέξοδος από την κρίση δεν φαίνεται ακόμα. Οι περισσότεροι από μας εργάζονταν στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ επί δεκαετίες. Αλλά η προϋπηρεσία μας στην ΕΣΣΔ δεν λαμβάνεται υπ’ όψη στην Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει Διακρατική Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας στον τομέα των συντάξεων.
Άτομα 65 ετών και άνω, που μετακόμισαν στην Ελλάδα, έως και φέτος λάμβαναν αγροτική σύνταξη ύψους 340 ευρώ.
Από την 01-01-2013, βάσει Νόμου № 4093, δημοσιευμένου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 12 Νοεμβρίου του 2012 (ФЕК 222), σχεδόν όλοι οι παλιννοστούντες μεγαλύτερης ηλικίας θα στερούνται τις συντάξεις τους. Διότι με το Νόμο - ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή τους - προβλέπεται  η συμπλήρωση των 20 ετών μόνιμης και νόμιμης παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης για τη σύνταξη. Έτσι, οι παλιννοστούντες θα στερούνται εκτός αυτού τη γιατρική περίθαλψη και το δικαίωμα προνομιακής αγοράς φαρμάκων.
Θα θέλαμε να θυμηθούμε μαζί μερικές σελίδες της ιστορίας μας.
1. Τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα. Έλληνες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον Πόντο (Οθωμανική Αυτοκρατορία) μετά από τη γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού από τους Νεότουρκους, και να μετοικίσουν στην Ελλάδα και στη Ρωσία. Δολοφονήθηκαν τότε 353.000 Έλληνες.
2. Οι σταλινικοί διωγμοί, έτος 1937, με θύματα πάνω από 25.000 Έλληνες. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.
3. Εκτοπισμός των Ελλήνων στη Σιβηρία και τη Μέση Ασία (1944 – 1949). Επέζησαν μόνο οι 47% (μόνο το 1949 εκτοπίστηκαν πάνω από 100.000 Έλληνες). Ας σημειώσουμε, ότι ούτε οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ, ούτε οι Έλληνες της Ελλάδας ποτέ δεν πολέμησαν στον πλευρό της φασιστικής Γερμανίας.
4. Νέα γενοκτονία Ελλήνων από την Ελληνική κυβέρνηση, έτος 2012. Πάνω από 40.000 συνταξιούχοι, Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ, θα στερούνται βάσει Νόμου τη σύνταξή τους.
Χωρίς αμφιβολία, ο Νόμος αυτός είναι απάνθρωπος και κοινώς εγκληματικός, αντίθετος και στο Σύνταγμα της Ελλάδος (το κράτος υποχρεούται να φροντίζει τους ηλικιωμένους και άπορους ανθρώπους), αλλα και στην Οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΟΗΕ). Η εφαρμογή αυτού του Νόμου θα οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια χιλιάδες ανθρώπους, στην πείνα, και σαν αποτέλεσμα – στο θάνατο.
Κατανοούμε απόλυτα, ότι η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κράτους, και γι΄αυτό η ουσία της επιστολής μας είναι στο εξής:
Να εξετάσετε όσο το ταχύτερο το ζήτημα σύναψης μιας Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, για να έχουν οι γέροντές μας τη δυνατότητα να λαμβάνουν μια κανονική σύνταξη, σύμφωνα με τα πραγματικά χρόνια εργασίας τους, και όχι «αγροτική» σύνταξη, για την οποία βαλλόμαστε από την τοπική κοινωνία. 
Επιτρέψτε να Σας εκφράσουμε την ευγνωμωσύνη μας για το Διεθνές κύρος της Ρωσίας, που ανέβηκε χάρη στην πολιτική Σας.
Νιώθουμε υπερήφανοι, ότι κάποτε ζούσαμε στην ΕΣΣΔ. Εκατομμύρια απλοί Έλληνες βλέπουν με μεγάλο σεβασμό την ομόθρησκη Ρωσία και τον λαό της. 
Με βαθιά εκτίμηση,

Ιωάννης Ζελίλωφ

μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ρώσων  Συμπατριωτών στην Ελλάδα, 
συντονιστής του Κοινωνικό-πολιτικού  Κινήματος «Έλληνο-Ρωσική Συμμαχία», διακεκριμένος αθλητής της Σοβιετικής Ένωσης ελληνορωμαϊκής πάλης και σάμπο.
κιν. 8.1030.6977.410.116


Κλιμέντειος Μπαλαμπανίδης

συντονιστής του Κοινωνικό-πολιτικού Κινήματος «Έλληνο-ρωσική Συμμαχία», διδάκτωρ Φυσικομαθηματικών Επιστημών.
κιν. 8.1030.6942.201.227

www