JA Teline V - шаблон joomla Форекс
23
Wed, Oct

Τέσσερις εποχές: οι φίλοι και οι εχθροί

ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Typography

Λιουντμίλα Χαρά

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ, γιατί σε διάφορες εποχές του χρόνου οι ειδικοί μας συστήνουν να καταναλώνουμε αυστηρά συγκεκριμένα προϊόντα; Γιατί και από μόνοι μας το καλοκαίρι προτιμάμε κρύα ροφήματα και σούπες, πράσινες σαλάτες, φρούτα και δεν μας έλκει και τόσο πολύ το κρέας;

 

 

Και το χειμώνα, αντιθέτως, λαχταρούμε μια ζεστή, πηχτή σούπα, μπριζόλα και πολύπλοκες σαλάτες;
Τα πάντα στον κόσμο λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, σύμφωνα με την εναλλαγή των εποχών του χρόνου, και δεν μιλάμε μόνο για τα καιρικά φαινόμενα, αλλά για τα πάντα, που μας περιβάλλουν.  Ανάλογα νε την ενέργεια που λαμβάνει ο οργανισμός μας, δραστηριοποιείται το ένα ή το άλλο όργανο του οργανισμού, και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιό όργανο είναι ιδιαίτερα ενεργό και σε ποιά εποχή του χρόνου.
Η σοφία της Ανατολής λέει,  και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην εισακούσουμε, ότι:
Στο τέλος του Γεννάρη-στη μέση του Φλεβάρη ιδιαίτερα δραστήρια είναι το συκώτι και η χοληδόχος κύστη.
Την Άνοιξη – η καρδιά.
Το καλοκαίρι – το πάγκρεας και το στομάχι.
Το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη – οι πνεύμονες.
Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο – τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη.
Όταν το όργανο είναι ιδιαίτερα δραστήριο, πρέπει να ασχοληθούμε με τη θεραπεία του, και τους μήνες της «χαλάρωσής» του – είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και πρέπει να το βοηθήσουμε.
Έτσι:
Μάρτη-Μάϊο βοηθάμε τους πνεύμονες.
Ιούνιο-Αύγουστο – τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.
Σεπτέμβρη – Οκτώβρη – το συκώτη.
Νοέμβρη-Δεκέμβρη – το  πάγκρεας και το στομάχι.
Γεννάρη-Φλεβάρη – την καρδιά.
Και να θυμάστε, ότι ο πιο ακίνδυνος και πιο δραστήριος τρόπος να διατηρήσουμε την υγεία μας είναι η καλή και σωστή διατροφή, που σε κάθε εποχή του χρόνου πρέπει να είναι διαφορετική, λαμβάνοντας πάντα υπόψη όσα έχουμε μόλις πει.
Ένα γρήγορο παράδειγμα: το χειμώνα, που η καρδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, στο τραπέζι μας πρέπει απαραιτήτως να βρίσκονται όσπρια, πλούσα σε κάλιο, κάτι που οι παππούδες μας γνώριζαν πολύ καλά και χωρίς να είναι διατροφολόγοι.
Αν κοιτάξουμε τον παραπάνω πίνακα, θα δούμε, ότι τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο – που είναι ιδιαίτερα επίκαιροι αυτή τη στιγμή – πιο αδύναμα είναι το πάγκρεας και το στομάχι, και αυτά πρέπει να στηρίξουμε. Μια και ξεκινάνε τα κρύα, πρέπει να ισορροπήσουμε τη διατροφή μας, να μαγειρεύουμε πολλά ζεστά φαγητά, να πίνουμε πηχτά και μαλακά αναψυκτικά και ροφήματα και να τρώμε λιπαρές τροφές.
Από τα δημητριακά : ρύζι και σιτάρι.
Από τα γαλακτομικά: όλα σύν τα τυριά.
Όλα τα φυτικά έλαια, όλα τα γλυκά φρούτα.
Από τα λαχανικά: πατζάρι, καρότο, σπαράγγια, πατάτα, αγγούρι, κρεμμύδι.
Όλοι οι ξηροί καρποί.
Από μπαχαρικά: σκόρδο, τζιντζερ, μαύρι πιπέρι, αλάτι, κύμινο, κάρδαμο, γαρύφαλλο, μουστάρδα.
Από πουλερικά: χήνα, πάπια, κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι.
Ψάρια, θαλασσινά, καβούρια.
Αυγά.
Πρέπει να θυμόμαστε, ότι ο χειμώνας δεν ευνοεί το στομάχι, το πάγκρεας και την καρδιά.
Για το λόγο αυτό καταναλώνουμε τροφές:
Πλούσιες σε βιταμίνη Α –συκώτι ψαριών, αυγά, καρότα, κρεμμύδι, μαϊδανό..
Πλούσιες σε βιταμίνη В – ψωμί ολικής αλέσεως, μπιζέλια, πληγούριο βρώμης, κουνουπίδι.
Την καρδιά στηρίζουν οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: φυτικά έλαια, αυγά, όσπρια, μανιτάρια, αλλά και οι τροφές, πλούσιες σε κάλιο– ξεροί καρποί, χοιρινό, μοσχάρι και γαλακτοκομικά.
Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για τις τροφές, που συστήνω ιδιαίτερα για όλη την οικογένεια τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Και θα ξεκινήσω από την αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων, εκείνων που ακολουθούν τη δίαιτα είτε κάποια διατροφή – από το κοτόπουλο.
Φωτογραφία από το σάιτ: healthmoda.ru

www