JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Thu, Oct

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Έχουμε γνωρίσει τον Τσέχοφ ως μεγάλο πεζογράφο και θεατρικό συγγραφέα, με την πέννα του να ξετυλίγει το πανόραμα της ζωής της Ρωσίας, της πρωτεύουσας και της επαρχίας της. Στις σελίδες του κατοικεί ένας ολόκληρος κόσμος της ευρωπαϊκής Ρωσίας, άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων και επαγγελμάτων αναπνέουν, ερωτεύονται, βαριούνται και πεθαίνουν.

 

Όλγα Ντουναγιέφσκαγια, Μόσχα

12 Δεκεμβρίου - 98 χρόνια του Φρανκ Σινάτρα

Με τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ένας πολύ πετυχημένος κατάσκοπος: ήταν αδύναττο να το θυμηθείς. Μικρόσωμος, με συνηθισμένη εμφάνιση, με μικρά διαπεραστικά ανοιχτόχρωμα ματάκια. Αλλά το πρόσωπό του δεν είχε καμιά σχέση. Στη ζωή ο Σινάτρα πάντα νικούσε με τη βοήθεια άλλων οργάνων του σώματος.

 

Ζαχάρ Πριλέπιν

Μετάφραση της Ευγενίας Κριτσέφσκαγια

Το κύριο προσόν του ρώσου διανοούμενου είναι η ηθική και αδιαμαρτύρητη συνέπεια στις αυταπάτες του. Μόνο τότε ο διανοούμενος μπορεί να χρησιμεύσει ως θερμόμετρο, με το οποίο μετράς τη θερμοκρασία και την κατάσταση της κοινωνίας. Και είναι η μοναδική περίπτωση στην ιατρική, όπου το θερμόμετρο έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Την ώρα που ο ουρανός άναψε με το αδαμάντινο φως και η άμμος της ερήμου φώτισε έως τον τελευταίο κόκκο, βγήκαν από το σπήλαιο και κίνησαν για το ταξίδι. Μια φορά το έχουν ήδη κάνει και γνώριζαν, ότι στο δρόμο τους παραφυλάνε διάφοροι κίνδυνοι. Δεν μπορούσαν όμως να μην πάνε: τα δώρα που ετοίμαζαν με αγάπη εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια αναζητούσαν τους αποδέκτες τους.

 

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Έμπορος της Βενετίας. Θέατρο Ακροπόλ

Άλλη μια χρονιά ο Σπύρος Ευαγγελάτος στο θέατρο Ακροπόλ με την παράσταση παγκοσμίου ρεπερτορίου: πέρυσι ήταν ο Επιθεωρητής του Νικολάι Γκογκόλ, κλασικό και ίσως το καλύτερο έργο του Ρώσου συγγραφέα, και φέτος – ο Έμπορος της Βενετίας, ένα από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ, ένα έργο στο μεταίχμιο της κωμωδίας και του δράματος, τα λεπτά σύνορα των οποίων αντιλαμβάνεται κάθε σκηνοθέτης διαφορετικά, σύμφωνα με τη δική του οπτική γωνιά και την ανάγνωση του Άγγλου κλασικού.

 

Tο μεσημέρι της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Σότσι 2014», μετά την Τελετή Αφής που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι στην Ιερή Άλτη. Η Τελετή Παράδοσης στην ρώσικη αποστολή θα γίνει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 6:00 το απόγευμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει διοργανώσει Λαμπαδηδρομία που θα διανύσει περίπου 2.000 χιλιόμετρα, στο χρονικό διάστημα από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

 

Έφυγε ο Ζωρζ Μουστακί

Χτές, στη Νίκαια, στο Νότο της Γαλλίας, απεβίωσε ένας από τους τελευταίους σανσονιέ της Γαλλίας, ο Ζωρζ Μουστακί, τα νιάτα του οποίου – ηλικιακά και μουσικά – συνέπεσαν με την εκρικτική μεταπολεμική δεκαετία του ΄50,  όταν στις ψυχές και στις καρδιές των Γάλλων βασίλευε η μοναδική και ανεπανάληπτη Εντίθ Πιάφ.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.