JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Thu, Oct

Ο ζωγράφος Πάστερνακ εικονογραφεί τον Λέοντα Τολστόι, την οικογένειά του και όλη τη Ρωσία

«Πώς τα φέρνει η ζωή! Όταν του σκίουρου του πέφτουν τα δόντια, τον κερνάνε φουντούκια!», παραπονιόταν ο Τολστόι κοιτάζοντας τα σχέδια του Πάστερνακ για το Πόλεμος και Ειρήνη. «Κάποτε, όταν έγραφα αυτό το μυθιστόρημα, ονειρευόμουν τέτοια εικονογράφηση...»  Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο δημιουργών, τον Απρίλιο του 1893. Η πρώτη έγινε μερικές μέρες πριν, όταν ο Τολστόι επισκέφθηκε μια έκθεση ζωγραφικής, όπου ο τριαντάχρονος ζωγράφος Λεονίντ Πάστερνακ έπαιρνε μέρος με τον πίνακα «Η πρωτοεμφανιζομένη». Ο Πάστερνακ απαθανάτισε τη Μαρία Γιερμόλοβα, μεγάλη Ρωσίδα ηθοποιό, την Κυβέλη της ρωσικής σκηνής, στο ρόλο της Αιμιλίας Γκαλότι, όπως εκείνη πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1870, 17χρονο τότε κοριτσάκι.

 

Οι πίνακες της Ηρώς Νικοπούλου θα μπορούσαν να γίνουν εικονογραφήσεις των ποιημάτων ή διηγημάτων της ή το αντίθετο: τα ποιήματα και τα διηγήματα να «μεταγλωττίζουν» τους μουσαμάδες της, να μετατρέπουν τα χρώματα και τα σχήματα σε λέξεις. Δε υπάρχει λόγος να μαντεύουμε τί είναι πρωτεύον και τι δευτερεύον στην Ηρώ – λέξη ή εικόνα – μια και το θέμα των αμφοτέρων είναι ένα – η Γυναίκα. Γυναίκα όλων των ηλικιών, τάξεων, γυναίκα διαχρονική. Η γυναίκα της Ηρώς ζει εκτός μιας συγκεκριμένης εποχής – έτσι ήταν εκατό χρόνια πριν, έτσι είναι τώρα, έτσι θα γίνει και αιώνες αργότερα: η ευτυχία και η δυστυχία δεν εξαρτώνται ούτε από την τεχνολογική πρόοδο, ούτε από την ωριμότητα της κοινωνίας. Η Εύα είναι ηρωίδα Βιβλική, και η Βίβλος, ως γνωστόν, είναι Βιβλίο Αιώνιο.

 

Ο Έλληνας ζωγράφος Νικόλας Χειμωνάς γεννήθηκε στην Ευπατορία της Κριμαίας, στην οικογένεια του αξιωματικού της περίφημης ελληνικής πεζικής μεραρχίας της Μπαλακλάβας  Πέτρου Χειμωνά, ο οποίος πολέμησε στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853 - 1856) συμμετείχε στην υπεράσπιση της Σεβαστούπολης (1854)

Αρχίπ Κουίντζι  (1842-1910)

Φέτος συμπληρώνονται 170 χρόνια από τη γέννηση του Αρχίπ Κουίντζι,του  σπουδαίου Ρώσου ζωγράφου, Έλληνα στην καταγωγή, γεννημένου στη Μαριούπολη, Δασκάλου των μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Νικολάι Ρέριχ, Νικόλαος Χειμωνάς, Μιχαήλ Λάτρης και πολλών άλλων.

 

Φέτος το Γεννάρη στις νοτιο-δυτικές αίθουσες του Κρεμλίνου της πόλης Βόλογκντα διοργανώθηκε η έκθεση ζωγραφικής των Ναντέζντα και Βαλέρι Αντόνοφ με τίτλο «Η Ελλάδα – από κοντά και από μακριά». Για τους Ναντέζντα και τον Βαλέρι η Ελλάδα εδώ και 8 χρόνια έγινε δεύτερη πατρίδα, μια και ζουν και εργάζονται στην Κρήτη από το 2004.

 

Ο ζωγράφος Βαλέρι Αντόνοφ γεννήθηκε το 1947 στη Ρωσία, στην πόλη της Σιβηρίας, το Όμσκ. Όμως, τη δημιουργική του εξέλιξη επηρέασε μάλλον περισσότερο η δεύτερη του πατρίδα, η Βόλογκντα, μια παλιά ρωσική πόλη, η οποία γιορτάζει φέτος τα 965 της χρόνια. Από το 2004 ο Βαλέρι ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Είκοσι πέντε αιώνες μετά την καταδίκη σε θάνατο του Αθηναίου φιλόσοφου Σωκράτη, διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος κοινού, αθώωσαν εχτές τον φιλόσοφο στην αναπαράσταση της δίκης του που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Οι δικαστές ισοψήφισαν στην απόφασή τους, με ψήφους πέντε υπέρ και πέντε κατά της καταδίκης του Σωκράτη και ως εκ τούτου δεν καταδίκασαν τον Σωκράτη. Περισσότερο ένθερμο υπέρ του Αθηναίου φιλοσόφου ήταν το κοινό που ψήφισε με 584 ψήφους υπέρ της αθώωσής του, έναντι 282 που ψήφισαν την ενοχή του.

Περισσότερα Άρθρα...

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.