JA Teline V - шаблон joomla Форекс
30
Fri, Aug

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ: 14+1 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ!

ΕΛΛΑΔΑ
Typography

Αλέξανδρος Κυριακίδης

Η Φωκίδα δεν είναι γνωστός και συνηθισμένος προορισμός ούτε για την Πρωτοχρονιά ούτε για τα Χριστούγεννα, παρόλο που έχει μια μοναδικότητα, που κανένας άλλος νομός της Ελλάδας δεν έχει. Διαθέτει τέσσερεις διαφορετικούς ορεινούς όγκους, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια, τον Παρνασσό και την Οίτη. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στη Φωκίδα υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρετικές χειμερινές διαδρομές και προορισμοί. Θα προτείνουμε σε έναν «ανήσυχο» ταξιδιώτη 14 + 1 λόγους για να επισκεφθεί  την Φωκίδα την Πρωτοχρονιά και το χειμώνα γενικότερα. Μια από της καλύτερες επιλογές διαμονής κοντά στη φύση και στην καρδιά της Γκιώνας είναι το Δασικό Χωριό Καψίτσα με ξύλινα σπιτάκια φινλανδικού τύπου και μεγάλο σαλέ.

ΟΙ 14+1 ΛΟΓΟΙ:

1.    Να κάνετε σκι στα τρία χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, Κελλάρια, Φτερόλακα και Γεροντόβραχο που γεωγραφικά (έκπληξη!) ανήκουν στη Φωκίδα.

2.    Εξαιρετική επιλογή να μείνει κανείς στο Πολύδροσο, Άνω Αγόριανη, Λιλαία, Γραβία ή Μαριολάτα με εύκολη πρόσβαση στον Παρνασσό και πολλές γαστρονομικές επιλογές, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ιστορικό ενδιαφέρον (Χάνι της Γραβίας, Τοίχος της Αρχαίας Λιλαίας)

3.    Να επισκεφθεί τα χωριά των Βαρδουσίων τον Αθανάσιο Διάκο και την Αρτοτίνα, τοποθετημένα από δυο πλευρές των Βαρδουσίων/ που διεκδικούν τον τίτλο γενέτειρας του Εθνικού μας Ηρώα του 1821.

4.    Να δείτε το Λιδωρικί και τη λίμνη του Μόρνου με χειμερινά χρώματα.

5.    Να παρακολουθήσετε την λειτουργία στην ιστορική Βυζαντινή Μονή Κοίμησης Θεοτόκου  Βαρνάκοβας κτισμένη το 1077 και να περπατήσετε στο χιονισμένο μοναστηριακό δάσος.

6.    Να επισκεφθείτε τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού , που και αυτό ( έκπληξη ξανά!) κατά 1/3 σχεδόν ανήκει στη Φωκίδα!

7.    Μια εκδρομή στα μαρτυρικά χωρία Βουνιχώρα και Αγία Ευθυμία (γενέτειρα  του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα) και τα Πεντεόρια με εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα.

8.    Κάντε μια βόλτα στους πρόποδες της Γκιώνας , στο φαράγγι του Ρεκά και στα χωρία Προσήλιο, Βίνιανη, Δροσοχώρι και μοναστήρι Παναγίας Τριβολούς.

9.    Μην ξεχάσετε να πάτε στους Πενταγιούς, ορεινό χωριό , γενέτειρα της Μαρίας Πενταγιώτισσας και στο Κροκύλειο, γενέτειρα του στρατηγού Μακρυγιάννη.

10.    Αν είστε έμπειρος ορειβάτης ( λόγω του χειμώνα) μπορείτε να κάνατε ανάβαση στη Γκιώνα, ξεκινώντας από τη Καλοσκοπή , μετά στο καταφύγιο του Αθηναϊκού ορειβατικού Λάκκα Καρβούνη και από εκεί στη ψηλότερη κορυφή του βουνού, τη Πυραμίδα , στα 2.510 μέτρα.

11.    Μην παραλείψετε να πάτε για φαγητό στη Βάργιανη, ένα χωριό στη καρδιά της Γκιώνας και μετά να επισκεφθείτε το μεταλλευτικό πάρκο « Vagonetto».

12.    Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στους πρόποδες της Οίτης είναι στα ορεινά χωρία Στρόμη, Μαυρολιθάρι , Κατριώτισσα και στα Πυρά του Ηρακλέους με πανέμορφα δάση.

13.    Οπωσδήποτε να πάτε στο κεφαλοχώρι της Φωκίδας τη Δεσφίνα , για να δοκιμάσετε το φημισμένο δεσφινιώτικο κοντοσούβλι, να δείτε τις οικίες του Εθνικού Ήρωα του 1821 Επισκόπου Ησαία και του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά  και τη Παλιά Μονή Τίμιου Προδρόμου που πρωτομόνασε ο Επίσκοπος Ησαίας και ο Αθανάσιος Διάκος.

14.    Να επισκεφθείτε το Καλικάντζαρό Χωριό στην Άμφισσα, ένα πολύ διασκεδαστικό μέρος για μικρούς ταξιδιώτες.

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.