JA Teline V - шаблон joomla Форекс
22
Thu, Aug

14 +1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

ΕΛΛΑΔΑ
Typography

Αλέξανδρος Κυριακίδης

 1.       1.  Η όμορφη Ιτέα , κτισμένη το 1830 με διαταγή του Ιωάννη Καποδίστρια με «καινούριο» για την εποχή εκείνη  αρχαίο ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα,  ο τόπος της Ναυμαχίας της Αγκάλης, το αίτιο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και  ο προπομπός της Απελευθέρωσης της Ελλάδας . Εκεί από  όπου ο φιλέλληνας Φραγκίσκος Άστιγξ  με τη φρεγάτα «Καρτερία», κατατρόπωσε τον τουρκικό στολίσκο. Να δείτε την επιβλητική εκκλησία «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» του 1890 , το λόφο των Αγ.Αναργύρων που εικάζεται ότι είναι η θέση του αρχαίου Ιπποδρομίου των Δελφών  και να κάνετε βόλτα στην Ακτή Ποσειδώνος με φοίνικες και πολλές επιλογές για εστίαση.

 

2.      

2. Η 2. Κίρρα, Αρχαία Πόλη-Κράτος, επίνειο του Μαντείου των Δελφών, τόπος άφιξης των προσκυνητών δια της θαλάσσιας οδού και το αίτιο του 1ου  Ιερού Πολέμου της Αρχαιότητας, από το 600 έως 590 π.Χ.

 

3.      3/  Επιβάλλεται  μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Κίρρας. Δείτε τους  Αρχαίους  Νεωσοίκους , από την κεντρική πλατεία του οικισμού προσέξτε τα βυθισμένα απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού, δείτε το μεσαιωνικό παραθαλάσσιο πύργο και επισκεφτείτε τα απομεινάρια των ναών της Λητώ, του Απόλλωνα και της Άρτεμης δίπλα από τους οποίους διανυκτέρευαν οι προσκυνητές πριν πάνε για το χρησμό στους Δελφούς.

 

4.        4. Νοικιάστε μια βάρκα για να δείτε τα τρία νησάκια του κόλπου της Ιτέας, τον γραφικό Αγ.Αθανάσιο, τον Αγ.Κωνσταντίνο με παλιό εκκλησάκι και κρυφό νοσοκομείο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τον Αγ.Δημήτρη, με αρχαίο σταθμό τριηρών της Δελφικής Αμφικτιονίας που συμμετείχαν στο ναυτικό αποκλεισμό της Κίρρας στο 1ο  Ιερό πόλεμο.

 

 

5.      5.  Για να κάνετε μπάνιο στις πολλές  παραλίες της Ιτέας και της Κίρρας : το Τροκαντερό, ο Αι Γιάννης, τα Βραχάκια, Μαϊάμι  και άλλα.

 

6.      6.  Μια επίσκεψη στο Γαλαξίδι, την ξακουστή ναυτοπολιτεία , μεγάλη ναυτική δύναμη της Ελλάδος  17ο-19ο αιώνα, να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του, να δείτε τα σπίτια των καπεταναίων και να θαυμάσετε τον Ναό του Αγ.Νικολαόυ με το σκαλιστό ξύλινο τέμπλο, αριστούργημα του 17ου  αιώνα.

 

7.      7.  Επιβάλλεται μια επίσκεψη σε ένα από τα καλύτερα ναυτικά μουσεία της χώρας, αυτό του Γαλαξιδίου με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα και στο μοναστήρι «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» , κτισμένο το 1250 από τον Δεσπότη της Ηπείρου Δούκα Μιχάλη Β΄ Άγγελο Κομνηνό.

 

8.       8. Για να προλάβετε,  αν είστε τυχεροί ,τη γιορτή της «Ρουμελιώτικης Κουζίνας» που γίνεται κάθε χρόνο στα μέσα  Μάιου  στο Γαλαξίδι. Θα δυσκολευτείτε στην επιλογή του καταλύματος διότι υπάρχουν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες και ασυνήθιστες επιλογές για διαμονή και γευσιγνωσία , όπως για παράδειγμα το πρωινό στο ξενοδοχείο «Γανυμήδης» ,που η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας.

 

9.      9.  Να επισκεφτείτε τα παραλιακά χωρία της Φωκίδας : την Ερατεινή,  τους Άγιους Πάντες και τον  Πάνορμο με της Γιορτή της Τράτας (σαρδέλας) και τη γιορτή του Καλαμαριού στο τέλος του καλοκαιριού να κλέβουν τη παράσταση.

 

 

10.   10. Δείτε και τα γραφικά ψαροχώρια :τον Άγ. Νικόλαου, τον Άγ. Σπυρίδωνα και το Μαραθιά και τους πανέμορφους κολπίσκους τους με τη φυσική ομορφιά του συνδυασμού θάλασσας και στεριάς.

 

11.  11.  Για να πάτε μια βόλτα στο γραφικότερο παραθαλάσσιο χωριό του νομού, το Μοναστηράκι και να κάνετε μπάνιο στη μεγαλύτερη και αμμουδερή παραλία της Φωκίδας, τη Χιλιαδού με day-club  και θαλάσσια σπορ.

 

12. 12.   Εξερευνήστε τις ασυνήθιστες παραλίες της Φωκίδας : την πανέμορφη του Αγ. Βασίλη, τη παραλία Βάθη με κόκκινο βότσαλο, την παραλία Σεργούλας με «μαύρα» και κρύα νερά, την Ανεμόκαμπη παραλία, τη παραλία Glovino και παρθενικές και  άγνωστες για το ευρύ κοινό  τις 3 διαδοχικές  παραλίες στον Αγ.Μηνά.

 

13.  13.  Με τίποτα μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού κόλπου, τα Τριζόνια . Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε να το αγοράσει άλλα συνάντησε την πεισματική άρνηση των κατοίκων να φύγουν και τελικά αγόρασε τον Σκορπιό. Αξίζουν τη προσοχή σας και οι οικισμοί απέναντι του νησιού : η Γλυφάδα, τα Χανιά και η Σπηλιά.

 

14.   14,. Σταθερή αξία παραμένουν οι Δελφοί με τον αρχαιολογικό χώρο και πολλές καλές επιλογές διαμονής  και η πρωτεύουσα του νομού η Άμφισσα, Αρχαία Πόλη –Κράτος με το όμορφο κάστρο, το  αρχαιολογικό μουσείο και την παλιά συνοικία των Ταμπάκηδων, τη Χάρμαινα.

\

15.   15.Για όποιον θέλει να συνδυάσει το καλοκαίρι διακοπές στο βουνό και στη θάλασσα η ορεινή Φωκίδα είναι ιδανική επιλογή, έχει εξαιρετικούς οικισμούς όπως η Δεσφίνα, το Λιδορίκι, ο Πολύδροσος, η Γραβιά και η Αγόριανη, στους οποίους έχουμε αναφερθεί στο προηγούμενο άρθρο « 14+1 λόγοι για να έρθετε Πρωτοχρονιά στη Φωκίδα.

 

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.