JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Thu, Oct

Ο Ευεργέτης της Ανθρωπότητας

EX LIBRIS
Typography

Την 1 Ιουνίου του 1841 πέθανε ο Νικολά Απέρ, που έμαθε τον κόσμο να συντηρεί τρόφιμα

νικολά_απέρTo 1814, 200 χρόνια πριν ακριβώς, ο εξόριστος στο νησί Έλβα αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ άνοιγε μια βρετανική κονσέρβα με κρέας, Η γεύση της του ήταν βασανιστικά γνώριμη: αφού την πρώτη στον κόσμο κονσέρβα την έχει δοκιμάσει ο ίδιος, στη Γαλλία, πέντε χρόνια πριν βρεθεί σ΄αυτή την ανόητη εξορία...

Του την έφερε για δοκιμή το 1809 ο εφευρέτης της, 60χρονος μάγειρας και εστιάτορας Νικολά Απέρ, που έδωσε στην εφέυρεσή του τη λατινική ονομασία – κονσέρβα.  
Ο έκπτωτος αυτοκράτορας δεν γνώριζε, ότι το εργοστάσιο κονσερβοποιίας, που έφτιαξε ο Απέρ, κάηκε το 1814 στην πυρκαγιά, την οποίας κυριολεκτικά και μεταφορικά έχουν ανάψει οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι.
Ο Νικολά Φρανσουά Απέρ γεννήθηκε στην πόλη Σαλόν-αν-Σαμπάν, σημερινή πρωτεύουσα της Καμπανίας, στις 17 Νοεμβρίου του 1749, 265 χρόνια πριν, 20 χρόνια νωρίτερα από τον Ναπολέοντα, στην οικογένεια του ταβερνιάρη Κλοντ Απέρ: και τα εννέα παιδιά της οικογένειας ήταν εξοικειωμένοι με την κουζίνα και ήξεραν να μαγειρεύουν περίφημα.
Στα 23 του ο Νικολά έφυγε στη Γερμανία, όπου εργαζόταν στην κουζίνα το δούκα Κριστιάν Θ΄, και μετά το θάνατό του – στην κουζίνα στο κάστρο της χήρας του.
Στη Γαλλία επέστρεψε πια ένας έμπειρος 35χρονος μάγειρας. Η πόλη του τού φάνηκε μάλλον πολύ μικρή μετά το κάστρο του Γερμανού δούκα, και ο Νικολά ένοιξε τη δική του επιχείρηση στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Στη δουλειά του θυμόταν πάντα τη συμβουλή του πατέρα του, την παλιά λαϊκή σοφία, ότι «οτιδήποτε καινούργιο είναι κάτι καλά ξεχασμένο παλιό».
Πάνω σ’ αυτό το «κάτι καλά ξεχασμένο παλιό» έχτισε ο Απέρ την επιχείρησή του, προτείνοντας στους καλοφαγάδες της πρωτεύουσας τις παλιές συνταγές σε νέα εκδοχή. Ο Νικολά Απέρ ήταν εκείνος, που επινόησε την περίφημη τούρτα μιλφέιγ, την οποία έδωσε το όνομα του ευεργέτη του, του Ναπολέοντα. Στη βάση αυτής της αγαπημένης παγκοσμίως τούρτας ήταν η παλιά συνταγή του Βασιλικού Μπισκότου, το οποίο οι Γάλλοι αγόραζαν παραδοσιακά για τις γιορτές:ο Νικολά Απέρ απλά έκοψε το μπισκότο σε λεπτές φέτες, ανάμεσα στις οποίες τοποθέτησε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, την κρέμα γάλακτος και το γλυκό φράουλα!
Μπορούμε να φανταστούμε, τί έπαθαν οι Γάλλοι 200 χρόνια πριν! Ό, τι δηλαδή παθαίνουμε κι εμείς σήμερα...
Την πρώτη του κονσέρβα ο Νικολά Απέρ έφτιαξε το 1802. Δεν θύμιζε σε τίποτε τις σύγχρονες κονσέρβες, μια και ο εφευρέτης τοποθετούσε το προϊόν προς κονσερβοποίηση στο...μπουκάλι της σαμπάνιας!
Πρώτον, επειδή τα μπουκάλια αυτά είχαν πολύ χοντρό γυαλί, που μπορούσε να αντέξει το βράσιμο στους 135 βαθμούς, και δεύτερον, ο Νικολά Απέρ, γέννημα θρέμμα της Καμπανίας, είχε αδυναμία στα μπουκάλια από το αγαπημένο του ποτό. Εκτός αυτού, το μπουκάλι – η κονσέρβα – έβραζε δυο φορές: την πρώτη φορά μόνη της, για αποστείρωση, και τη δεύτερη – με το περιεχόμενό της. Πώς κατάφερε ο Απέρ, που δεν ήταν επιστήμονας, να πετύχει αυτή τη θερμοκρασία του νερού, που βράζει στους 100 βαθμούς; Πολύ απλά, με κάποια άλατα, που τα τοποθετούσε σε νερό.
Πρέπει να πούμε, ότι οι κονσέρβες του Απέρ ήταν γκουρμέ: φασολάκια με μανιτάρια, πουρές από φράουλα, ραγού από κουνέλι και άλλα. Όταν η παραγωγή αυτών των κονσερβών έγινε μαζική, και ο στρατός του Ναπολέοντα άρχισε να τις προμηθεύεται κατά εκατοντάδες, όλοι οι στρατιώτες λάτρεψαν τον Απέρ, αφού τρέφονταν πλέον στην εκστρατεία, όπως θα τρέφονταν σε ένα καλό παρισινό εστιατόριο!
«Ευεργέτη της Ανθρωπότητας» τον Νικολά Απέρ αποκάλεσε ο ίδιος ο Ναπολέοντας, που αγόρασε την εφέυρεση του μάγειρα για 12.000 φράγκα, μια και λύθηκε πλέον το ζήτημα της τροφοδοσίας ενός από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου! Η νηστική αρκούδα δεν χορεύει, έτσι και ο στρατιώτης με άδειο στομάχι δεν πολεμάει. Άλλιώς είναι, όταν πριν τη μάχη κάθεσαι και τρως ένα φρεσκότατο αρνάκι και για γλυκό σου «σερβίρεται» ένα δροσερό γλυκό φράουλα! Μετά από ένα τέτοιο γεύμα ούτε ο θάνατος δε σε τρομάζει!
Το 1810 ο Απέρ, αφού πληρώθηκε αδρά, έκατσε και έγραψε βιβλίο, που ακόμα και σήμερα είναι περιζήτητο στους μάγειρες του κόσμου - «L’art de conserver toutes les substances animales et végétales», «Η Τέχνη της κονσερβοποίησης των ζωϊκών και φυτικών ουσιών».
Στηριζόμενος στην εφεύρεση του Νικολά Αμπέρ, ο Ναπολέοντας ετοιμαζόταν να κατακτήσει τον κόσμο: ο στρατός του πλέον έτρωγε καλά και ποιοτικά, ακόμα στις πιο μακρινές εκστρατείες!
Τις κονσέρβες του Απέρ, όμως, αναγκάστηκε να καταναλώνει και ο ίδιος ο Ναπολέοντας – στην αρχή στο νησί Έλβα, κι αργότερα – στο νησί της Αγίας Ελένης. Όπως φάνηκε, το γλυκό φράουλα δεν λύνει όλα τα προβλήματα...Ο δρόμος προς την καρδιά ενός άνδρα περνάει από το στομάχι, αλλά στο δρόμο προς την παγκόσμια εξουσία συναντώνται άλλου είδους εμπόδια...
Το όνομα του Απέρ έμεινε στην ιστορία, όπως και το όνομα του Ναπολέοντα.
Το 2009, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την εφεύρεση της πρώτης κονσέρβας, η Ένωση Κονσερβοποιών της Ιαπωνίας ετοίμασε μια σειρά «ναπολεόντειες» κονσέρβες με βάση τις 5 συνταγές του Νικολά Απέρ: κονσομέ, λαχανόσουπα, σούπα ποτοφέ (βοδινό με λαχανόριζες), μελάνζ από φασολάκια με μανιτάρια και γλυκό φράουλα...
Αχ, Απέρ, και νά’ ξερες, πόσο άλλαξαν οι κονσέρβες μέσα σ’ αυτά τα 200 χρόνια! Πόσο πιο φτωχός σε γεύσεις και σε φαντασία έγινε ο άνθρωπος!

www