JA Teline V - шаблон joomla Форекс
24
Sat, Aug

Ο "περιττός" άνθρωπος Χριστίνα Ωνάση

ΙΣΤΟΡΙΑ
Typography

24 χρόνια από το θάνατό της

Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Για την κατάρα της οικογένειας Ωνάση γράφτηκαν πολλά και συνεχίζουν να γράφονται. Τα θρυλικά ονόματα του Αριστοτέλη, του Αλέξανδρου, της Χριστίνας Ωνάση, όπως και των αστέρων πρώτου μεγέθούς, δορυφόρων αυτής της οικογένειας, ακόμα και σήμερα αναστατώνουν την φαντασία και προκαλούν αμείωτο ενδιαφέρον. Λένε επίσης, ότι την κατάρα στους Ωνάσηδες έστειλε η Μαρία Κάλλας, που αγάπησε παθιασμένα τον Αριστοτέλη Ωνάση και έχασε τη φωνή της υποφέροντας από τον χωρισμό τους.

Όπως και να’ ναι τα πράγματα, η Αθηνά Ωνάση, αφού ενηλικιώθηκε, άρχισε να βλέπει σοβαρά την απειλή της οικογενειακής κατάρας και να κλείσει τη λίστα των Ωνάσηδων τους οποίους έστειλε στον τάφο ένα αγνώστου προέλευσης άσβεστο μίσος. Γι’ αυτό και δεν τρελάθηκε από ευτυχία, όταν έλαβε το δώρο των 600 εκατομμυρίων για τα 18α της γενέθλια, αλλά μάλλον φοβήθηκε και βιάστηκε να δηλώσει, ότι θα αφιερώσει τη ζωή της σε φιλανθρωπίες και θα βοηθάει τους αδικημένους.
Σήμερα η Αθηνά Ωνάση ζει με τον άνδρα της στο Σαο Πάολο, στη Βραζιλία. Η Λατινική Αμερική πάντα γοήτευε τους Ωνάσηδες: από την Λατινική Αμερική, από το Μπουένος Άϊρες ξεκίνησε την πορεία του προς τα πλούτη και τη δόξα ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εκεί σκόπευε να χτίσει τη καινούργια της ζωή και η Χριστίνα Ωνάση μετά από το πολλοστό διαζύγιο με τον πολλοστό σύζυγο. Το 1988 χώρισε οριστικά από τον τέταρτο της σύζυγο, τον Γάλλο Τιερί Ρουσέλ, και αυτός ο χωρισμός την πόνεσε λίγο περισσότερο από τους άλλους, μια και ο ξανθός και ψυχρός Γάλλος ήταν πατέρας της μονάκριβης της κόρης Αθηνάς.
Στην πολυτελή σουίτα ενός από τα ξενοδοχεία του Μπουένος Άϊρες, του «Αλβεάρ» θα βρεθεί νεκρή μια ωραία πρωία η Χριστίνα Ωνάση. Θάνατος από έμφραγμα θα πουν. Από έμφραγμα πέθανε και η μητέρα της, Τίνα Λιβανού, και η αιτία που προκάλεσε το έμφραγμα ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, η ίδια: υπερβολική δόση ναρκοτικών.
Μόνο που οι μάρτυρες των τελευταίων ημερών της Χριστίνας ισχυρίζονταν, ότι η 38χρονη Ωνάση ήταν «καθαρή» μια και ερωτεύθηκε ξανά και ετοιμαζόταν για τον πέμπτο της γάμο. Με τον Έλληνα της Αργεντινής Γιώργο Τσομλέτσογλου, αδερφό μιας φίλης της και ιδιοκτήτη ενός υφαντουργείου. Πιθανόν, η Χριστίνα υποψιαζόταν, ότι η αιτία του ξαφνικού έρωτα του Τσομλέτσογλου ήταν τα τεράστια χρέη του εργοστασίου του αγαπημένου της, αλλά προτιμούσε να μη τα σκέφτεται. Εντωμεταξύ, ο Τιερί Ρουσέλ στην άλλη όχθη του ωκεανού είχε ήδη παντρευτεί την παλιά αγαπημένη του Γκάμπι, η οποία πολύ πριν του χάρισε δυο εκτός γάμου πιτσιρίκια και ακόμα ένα, το ίδιο έτος με την γέννηση της Αθηνάς.  Δίπλα στον Τσομλέτσογλου η Χριστίνα ένιωθε περισσότερη ασφάλεια- είχαν τις ίδιες ρίζες, οι πατεράδες τους κατάγονταν από τη Μικρά Ασία, στις φλέβες τους κυλούσε το ίδιο ανατολίτικο αίμα, στο τέλος-τέλος! (Μόλις το φέρετρο με την νεκρή Χριστίνα πέταξε με ειδική πτήση για Αθήνα, ο Γιώργος Τσομλέτσογλου θα χρεωκοπήσει και θα χάσει το εργοστάσιο του. Και μετά θα εγκαταλείψει την Αργεντινή και θα φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση, αφήνοντας στην οικογένειά του χρέη 100 εκατομμυρίων δολλαρίων).
Υπέρ της εκδοχής, ότι κάποιος είχε «βοηθήσει» την Χριστίνα να πεθάνει μιλάνε πολλά γεγονότα.  Εκτός αυτού ουδείς από τον περιβάλλον της παρατήρησε, ότι ήταν καταβεβλημένη ή μελαγχολική. Αντιθέτως μάλιστα! Η Χριστίνα ήταν όλο ενέργεια και έχτιζε σχέδια για το μέλλον: για παράδειγμα την ανέγερση ενός μεγάλου ελληνικού Γυμνασίου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Γιατί να στραφεί στα ναρκωτικά μια γυναίκα, που ετοιμάζεται να παντρευτεί και νιώθει πανευτυχής από την παρουσία του δικού της, κατάδικού της ποθητού παιδιού;
Πάντως όλη η ζωή της Χριστίνας ήταν ένας μακρυς δρόμος προς το θάνατο. Και όχι επειδή «και οι πλούσιοι κλαίνε», αλλά επειδή έτσι ήταν το αστέρι της. Όχι επειδή δεν ήταν όμορφη, αλλά επειδή δεν μπορούσε να νιώσει επιθυμητή και ευτυχισμένη. Πιθανόν, ο μοναδικός άνδρας, που την αγαπούσε ειλικρινά, ήταν ο αδερφός της, ο Αλέξανδρος, που την άφησε μόνη και αβοήθητη στον κόσμο στα 23 της χρόνια. Ο πατέρας της την αγαπούσε συμβατικά, λούζοντας με την άπλετη του αγάπη μόνο τον Αλέξανδρο.  Μετά το θάνατό του, κλείστηκε στον ευατό του και ζωντάνευε μόνο στον τάφο του στο Σκορπιό.
Η Χριστίνα ήταν «περιττός» άνθρωπος. Γι’ αυτό και οι κινήσεις της ήταν σπασμωδικές, Όπως για παράδειγμα ένας άνισος γάμος με τον μονόφθαλμο υπάλληλο της σοβιετικής εταιρίας «ΣΟΒΦΡΑΧΤ» Σεργκέι Καουζόφ, σήμερα «γείτονα» του Τιερί Ρουσέλ στην Ελβετία. Μένοντας με την οικογένεια του πατέρα της, γνώριζε η Αθηνά Ωνάση, ότι κάτω από τον αλπικό ουρανό, δίπλα της. ζει ο τρίτος, ο σοβιετικός σύζυγος της μητέρας της; Γνωριζε την μοσχοβίτικη σελίδα της ζωής της Χριστίνας; Η μητέρα της έζησε με τον Καουζόφ σχεδόν 18 μήνες, παραπάνω απ’ ό, τι με τον Γάλλο πατέρα της Αθηνάς!
Ο ίδιος ο Σεργκέι Καουζόφ, αναφερόμενος στο γάμο του με την πιο πλούσια νύφη του κόσμου, θυμόταν, ότι «η νύφη ήταν τόσο πολύ βαμμένη, για να κρύψει κάτω από το στρώμα των ακριβών καλλυντικών τα ίχνη από το σπαρακτικό κλάμα». Γιατί έκλαιγε η Χριστίνα Ωνάση; Από χαρά ή από απελπισία; 
Τη στιγμή της γνωριμίας τους η Χριστίνα ήδη ήταν ορφανή. Μέσα σε δυο δύσκολα χρόνια – 1973-1975 έχασε όλους τους συγγενείς της – τον αδερφό, τον πατέρα, την μητέρα. Ποιος θα μπορούσε να την σταματήσει για να μην παντρευτεί στη σοβιετική Ρωσία;  Πιθανόν, η Χριστίνα δεν επέλεξε τυχαία τον άσημο και μέτριας εμφάνισης Καουζοφ. Είναι πολύ επικίνδυνο για μια άσχημη γυναίκα να έχει έναν ωραίο άνδρα. Με τον Καουζόφ η Χριστίνα γνωρίστηκε από το τηλέφωνο, όταν συζητούσε με τη Μόσχα για την μεταφορά του πετρελαίου με τα δεξαμενόπλοιά της. Η συμφωνία που κλείστηκε ήταν τόσο καλή και ο Ρώσος συνομιλητής μιλούσε τόσο καλά ελληνικά και είχε μια τόσο τρυφερή και ευχάριστη φωνή, που η ευαίσθητη Χριστίνα γοητεύτηκε στ’ αλήθεια. Ακολούθησε μια σειρά από προσωπικές συναντήσεις, ώσπου εξεράγει η βόμβα μεγατόνων: η κληρονόμος του Έλληνα δισεκατομμυριούχου Ωνάση παντρεύεται έναν Ρώσο υπάλληλο. Αυτά συνέβησαν στην εποχή του Μπρέζνεφ, το 1978, οι σοβιετικές εφημερίδες απάντησαν με μια εκκωφαντική σιωπή σ’ αυτή την είδηση. Αλλά ο δυτικός Τύπος άρχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Το Κρεμλίνο θέλει να αρπάξει τα εκατομμύρια του Ωνάση!» (Το Κρεμλίνο όντως δεν έχασε από αυτό το γάμο: η Χριστίνα πλήρωσε γενναιόδωρα για την ευτυχία να ζει στο μοσχοβίτικο διαμέρισμα, μεταβιβάζοντας στο λογαριασμό του ΚΚΣΕ 500 χιλιάδες δολλάρια).
Μερικές λεπτομέρειες της παραμονής της Χριστίνας Ωνάση στη Μόσχα, οι Ρώσοι και όχι οι σοβιετικοί πλέον πολίτες έμαθαν μετά από 30 χρόνια από τον Φέλιξ Ντουναγιέφσκι, γνωστό φωτογράφο, τον οποίο το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας έστειλε να φωτογραφίζει ανεπίσημα το διάσημο ζευγάρι. Αφηγήθηκε, ότι η Χριστίνα έμενε σε ξεχωριστή πτέρυγα του ξενοδοχείου «Ιντουρίστ», και την φύλαγαν Έλληνες σωματοφύλακες. Μόλις ο ανταποκριτής με τις φωτογραφικές μηχανές έγινε αντιληπτός από αυτούς, τον έβρισαν στα ελληνικά και τον πέταξαν στο κλημακοστάσιο.
Η αποστολή του Ντουναγιέφσκι ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η Χριστίνα εγκατέλειπε το δωμάτιό της, μόνο για να μπει με τον άνδρα της στο μαύρο «Βόλγα» και να πάει στο διαράκι, όπου ζούσε η πεθερά της. Να πως περιέγραψε ο Ντουναγιέφσκι το ζευγάρι πολλά χρόνια μετά σε συνέντευξη σε έναν Ρώσο δημοσιογράφο:
«Δε θα μπορούσα να πω όμορφη την Ελληνίδα. Αρκετά ψηλή, αδύνατη, με μικρό υπανάπτυκτο στήθος  και κοντό μαλλί. Την προσοχή τραβούσαν τα ασυνήθιστα μεγάλα σκούρα της μάτια. Καμιά φορά φοβισμένα, άλλες – σαν μικρού παιδιού, ντροπαλά»
Δεν ήταν ωραίο ζευγάρι με τον Καουζόφ. Ο 35χρονος Σεργκέι ήταν λίγο πιο κοντός απ’ αυτήν, με φαλάκρα. Το αριστερό του μάτι ήταν ή γκαβό ή γυάλινο, γι’ αυτό τον αποκαλούσαν «μονόφθαλμο κομμουνιστή». Μιλούσε άπταιστα μερικές ξένες γλώσσες, διάβαζε πολύ, ήταν μορφωμένος. Ήταν όμως λίγο απότομος».
Ίσως γι’ αυτο το «λίγο» και δραπέτευσε η Χριστίνα από τη Μόσχα και όχι λόγω της δύσκολης ζωής στη Σοβιετικής Ένωσης. Όποιος γνώρισε τη Μόσχα στα τέλη της δεκαετίας του΄70, ξέρει καλά, ότι η πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ μπορούσε να γίνει καλύτερη από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, όποτε και για όποιον ήθελε.
Απλά η μοίρα έβαζε την Χριστίνα Ωνάση να πληρώνει για την ευτυχία της: πλήρωνε τον Καουζόφ, πλήρωνε και τον Ρουσέλ. Μόνο που δεν πρόλαβε να πληρώσει τον τελευταίο, τον Έλληνα της Αργεντινής. Ο Καουζόφ, όταν έκανε την πρόταση γάμου στην Χριστίνα (ή το αντίθετο;), πιθανόν να είχε ξεχάσει, ότι ήταν παντρεμένος και είχε μια άρρωστη κόρη. Η Χριστίνα «κανόνισε» το διαζύγιο με δυο επιταγές: ένα στρογγυλό ποσό στη γυναίκα του μέλλοντα συζυγού της και μια σύνταξη για την κόρη τους έως την ενηλικίωσή της. Μετά παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της στην Αίθουσα Τελετών της Μόσχας, όπου παντρεύονταν οι ντόπιοι τους ξένους. Τη γαλήνη του ζευγαριού φύλαγαν τα κομψά αγόρια της ΚαΓκεΜπε, κυνηγώντας σαν τις μύγες τους επίμονους δυτικούς δημοσιογράφους.
«Η Χριστίνα φορούσε ανάλαφρο μεταξένιο φόρεμα και χαμηλοτάκουνες γόβες. Ο Σεργκέι ήταν ντυμέμος με σκούρο κοστούμι με λεπτή ανοιχτόχρωμη ρίγα», περιέγραφε ο Ντουναγέφσκι.
Πρέπει να πούμε, ότι εκείνη την ημέρα ο Φέλιξ Ντουναγιέφσκι ήταν πολύ πιο τυχερός από τους δυτικούς συνάδελφούς του: κανείς από αυτούς δεν κατάφερε να βγάλει ούτε μια φωτογραφία, επειδή οι μελλόνυμφοι έκρυβαν τα πρόσωπά τους με τα χέρια. Γι’ αυτό οι φωτογραφίες του μοσχοβίτικου γάμου της Χριστίνας δεν υπήρχαν πουθενά, παρά μόνο στα αρχεία του Πρακτορείου Ειδήσεων και στο προσωπικό αρχείο του Ντουναγιέφσκι.
(Αργότερα, το Πρακτορείο διέταξε τον Ντουναγιέφσκι να διακόψει την φωτογράφιση. Ένα αμερικάνικο περιοδικό πλήρωσε στο Πρακτορείο 12 χιλιάδες δολλάρια για το δικαίωμα να δημοσιεύσει πρώτο τις φωτογραφίες του Ντουναγιέφσκι στο περιοδικό «Spiegel». Ο Ντουναγιέφσκι πληρώθηκε τότε με 400 ρούβλια. Με τα αρχεία του πάλι συνένη κάτι «τρομερό». Το σπίτι του στη Συμφερούπολη στην Κριμαία λεηλατήθηκε. Οι κλέφτες δεν πήραν τίποτα, παρά μονάχα τις φωτογραφίες της Χριστίνας και του Σεργκέι Καουζόφ.
Υπάρχει και κάτι άλλο. Παντού λέγεται, ότι από την πλευρά της Χριστίνας στο γάμο της Μόσχας δεν παρευρέθηκε κανείς. Δεν ήταν έτσι: παρευρέθη ο Ρώσος δραματουργός και συγγραφέας Ιωσήφ Προυτ, που ήταν και ο μοναδικός μάρτυρας από την πλευρά της Ελληνίδας νύφης!
Για τη ζωή της Χριστίνας Ωνάση στη Μόσχα κυκλοφορούν πολλές φήμες: ότι το ζευγάρι Καουζόφ ζούσε σ’ ένα δυαράκι, ότι ο Λεοντίντ Μπρέζνεφ παραχώρησε στην Ωνάση ένα τεράστιο πεντάρι στην κατοικία, όπου ζούσαν οι οικογένειες της κυβέρνησης, ότι η Χριστίνα αγόρασε δυο ορόφους σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Μόσχας και ήταν έτοιμη να πληρώσει τις Αρχές της πόλης για να μεταφέρουν τη γραμμή του τραμ που βρισκόταν κάτω από τα παράθυρά της επειδή την ενοχλούσε ο θόρυβος.
Όμως η Χριστίνα δεν πρόλαβε να γίνει βέρα μοσχοβίτισσα: σε λίγο έφυγαν με τον Καουζόφ στο εξωτερικό, κι αργότερα χώρισαν. Ο Καουζόφ, εννοείται, δεν έμεινε παραπονεμένος: η Χριστίνα άνοιξε στο όνομά του ένα παχυλό λογαριασμό και του χάρισε δυο δεξαμενόπλοια. Ο Καουζόφ, ακόμα στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης μετακόμισε στο Λονδίνο και έως τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, έως το θάνατο της Χριστίνας, εργαζόταν σε μια από τις θυγατρικές της εταιρείες.
Παρόλο που με την άφιξη της Χριστίνας στη Μόσχα, από τον Καουζόφ αφαιρέθηκε επιδεικτικά το κομματικό βιβλιάριο, όταν αργότερα εγκατέλειψε τη Μόσχα ο ίδιος για να μείνει μόνιμα στο εξωτερικό, δεν του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα και ο Σεργκέι Καουζόφ μέχρι σήμερα παραμένει κάτοχος του διαμερίσματος, όπου πέρασε το μήνα του μέλιτος με την Χριστίνα Ωνάση.
Πολλά γράφτηκαν στα δυτικά ΜΜΕ ότι ο Σεργκέι Καουζόφ ήταν πράκτορας της ΚαΓκεΜπε και ότι σαγήνεψε την Χριστίνα, ακολουθώντας το σχέδιο «Ολυμπία», το οποίο καταστρώθηκε με σκοπό να σφετεριστεί η ΕΣΣΔ την κληρονομια του Έλληνα κροίσου.
Αλλά χρόνια αργότερα ο Ολέγκ Καλούγκιν, στρατηγός της ΚαΓκεΜπε, που αυταμολήθηκε στην Αμερική, έβαλε τέρμα σ΄αυτές τις φήμες. Ο Καουζόφ δεν ήταν ποτέ πράκτωρ της ΚαΓκεΜπε και ότι τα’ φτιαξε με την Χριστίνα ...στη Βραζιλία! Όταν οι φωτογραφίες τους εμφανίστηκαν στη Μόσχα, στα φωτογραφεία της ρωσικής κρατικής Ασφάλειας, ο Γιούρι Αντρόπωφ, που ήταν τότε αρχηγός της, ανακάλεσε τον Καουζόφ από το εξωτερικό και σκόπευε να τον κλείσει στην φυλακή. Τον σταμάτησε ο Καλούγκιν, που είπε κάτι απλό και λογικό: «Αν κλείσουμε τον Καουζόφ στο κελί, θα ξεσπάσει διεθνές σκάνδαλο, αλλά σε περίπτωση που θα παντρευτούν και η Χριστίνα γεννήσει γιο, τότε ο πολίτης της Σοβιετικής Ένωσης θα κληρονομήσει την αυτοκρατορία των Ωνάσηδων!»
Κληρονόμος της αυτοκρατορίας των Ωνάσηδων έγινε η κόρη του ξανθόψειρα Γάλλου Ρουσέλ, η Αθηνά. Μάλλον δεν γνωρίζει και η ίδια, ότι στη μακρινή Μόσχα έμεινε διαμέρισμα, το οποίο αγόρασε κάποτε η μητέρα της και ότι θα μπορούσε να το κληρονομήσει.
Η ίδια η Αθηνά από τη μια πλευρά θέλει να μείνει Ελληνίδα, και από την άλλη – να αποτινάξει από πάνω της την κατάρα της οικογένειας. Δεν ονειρεύεται να είναι ζάπλουτη, αλλά ευτυχισμένη, κάτι που δεν μπόρεσε να αγοράσει η δύστυχη μητέρα της.
Αν ζούσε, θα της έδινε πολύτιμες συμβουλές πριν από το γάμο.
Γιατί άλλο είναι ο γάμος μιας νέας κοπέλας, και εντελώς άλλο – ο γάμος μιας 21χρονης κληρονόμου των 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. 

www