JA Teline V - шаблон joomla Форекс
23
Wed, Oct

Δυο πρωτεύουσες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Typography

Νίκος Σιδηρόπουλος, Ρωσία, Μόσχα

Στις 11 Μαΐου του 2013 αναμένεται ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή της ελληνικής κοινότητας της Αγίας Πετρούπολης και της Ρωσίας, καθώς και στην ιστορία των χιλιόχρονων αδελφικών πολιτιστικών, θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών Ελλάδας και Ρωσίας- η τελετή του αγιασμού στην πόλη της Κρονστάνδης του μνημείου των Αγίων Ιεραπόστολων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθόδιου, δώρου της ελληνικής κοινότητας Πετρόπολις της Βόρειας πρωτεύουσας της Ρωσίας, της Αγίας Πετρούπολης, στη Βόρεια πρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.

Στην τελετή της Κρονστάνδης θα παρευρεθούν οι Αρχές της Αγίας Πετρούπολης, οι Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας, η επίσημη αντιπροσωπεία της Ελλάδας, οι διπλωματικές και προξενικές ελληνικές Αρχές, η καλλιτεχνική ελίτ της Αγίας Πετρούπολης και οι εκπρόσωποι των δυο χιλιάδων Ελλήνων της πόλης στον ποταμό Νέβα.
Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Ρώσο γλύπτη, Αλεξέι Αρχίποφ, κάτοικο της Αγίας Πετρούπολης, τα έργα του οποίου κοσμούν τα καλύτερα Μουσεία της χώρας – το Ερμιτάζ, το Ρωσικό Μουσείο, το Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας κτλ
Οι δυο βόρειες πρωτεύουσες των ορθόδοξων κρατών-αδελφών – η Αγία Πετρούπολη και η Θεσσαλονίκη – είναι αδελφοποιημένες εδώ και δέκα χρόνια. Ανάμεσα στα πολλά άρθρα στο Συμφωνητικό για τη Συνεργασία, που υπογράφθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στην Αγία Πετρούπολη από τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, κ, Γ. Μπουτάρη, και τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, κ. Γ. Πολτάφτσενκο,υπάρχει ένα, όπου αναφέρεται η πρόθεση των από κοινού εορτασμών το 2013 των 1150 χρόνων της διαφωτιστικής δράσης των Αγίων Αδελφών εκ Θεσσαλονίκης, Κύριλλου και Μεθόδιου. Κατόπιν προτάσεως του κ. Πολτάφτσενκο αποφασίστηκε και η οργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης στην Αγία Πετρούπολη τον Μάιο του 2013.
Τα εγκαίνια του, μνημείου στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν στις 24 Μαΐου του 2013, την Ημέρα της Ρωσικής Γραμματείας και του Πολιτισμού».

...Από τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Αγίας Πετρούπολης Πετρόπολις, κ. Αλέκο Δροσίδη:

"Το μνημείο των μεγάλων μας συμπατριωτών και διαφωτιστών, αδελφών από τη Θεσσαλονίκη, Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, έχει τεράστια πνευματική σημασία για την ελληνική κοινότητα της Αγίας Πετρούπολης, τη Ρωσία, την Ελλάδα... Το δώρο της ελληνικής κοινότητας της Αγίας Πετρούπολης στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια για την ελληνική μας πατρίδα, εμείς, Έλληνες της Ρωσίας και της Διασποράς, είμαστε έτοιμοι να της δώσουμε κάθε στήριξη και βοήθεια. 
Αγαπάμε με πάθος την μητέρα Ελλάδα και θέλουμε να μας αγαπάει κι εκείνη, να μας υπολογίζει το Ελληνικό κράτος, να σέβεται τους γέροντες ομογενείς, που εγκατέλειψαν τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ για να ζήσουν στην Ελλάδα, και οι Έλληνες πολιτικοί να μην τους στερούν το δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή...
Θέλουμε να πούμε, ότι η ελληνική κοινότητα της Αγίας Πετρούπολης υπάρχει! Ότι στην πόλη μας δέκα χρόνια πριν, στις 29 Μαΐου του 2003, όταν η πόλη γιόρταζε τα 300 της χρόνια, εγκαινιάστηκε το μνημείο του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια...
Και σήμερα αγωνιζόμαστε για την αναστήλωση της Ελληνικής εκκλησίας που κατεδαφίστηκε το 1962...
Καλώ δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, Έλληνες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, που μένουν στη Θεσσαλονίκη να παραβρεθούν στα εγκαίνια του μνημείου, να δείξουν ενότητα, αλληλεγγύη, να αποδείξουν στους Έλληνες πολιτικούς, ότι αξίζουν μια καλύτερη αντιμετώπιση...Θα ήθελα ο Ιβάν Σαββίδης να καλέσει στα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη Έλληνες πολιτικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, και να τονίσει ακόμα μια φορά επί τη ευκαιρία των εορτασμών, ότι οι άνθρωποί μας, οι γέροντες μας στην Ελλάδα αξίζουν να τους αντιμετωπίζουν χριστιανικά, αλλά πρωτίστως συνταγματικά, ότι η Πατρίδα δεν πρέπει να «τρώει» τα παιδιά της».

Από το λόγο του Προέδρου της Ελληνο-ρωσικής λέσχης Δ. Μπεναρδάκη, Ιορδάνη Κεσσίδη:
«Είναι περήφανος και ευτυχισμένος, ότι εμείς, οι Έλληνες της Αγίας Πετρούπολης δωρίζουμε ένα πολύτιμο δώρο στην Βόρεια πρωτεύουσα της Ελλάδας – το μνημείο των δυο επιφανών τέκνων της, Κύριλλο και Μεθόδιο, ιδρυτών της Σλαβικής Γραμματείας...
Στην πόλη μας εγκαινιάστηκε το μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια, το μνημείο του μεγάλου Έλληνα μαικήνα της Ρωσίας, Δημήτριο Μπεναρδάκη...Μετά από τον αγιασμό του μνημείου του Κυρίλλου και Μεθόδιου στην Κρονστάνδη, εμείς, οι Έλληνες της Αγίας Πετρούπολης, θα διοργανώσουμε στρογγυλό τραπέζι, αφιερωμένο στα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής κοινότητας της Αγίας Πετρούπολης και της Ρωσίας...Ελπίζουμε, ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα συμβάλουν στην παραπέρα αδελφοποίηση των αγαπημένων πατρίδων μας, Ελλάδας και Ρωσίας.
Θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πατριώτες των δυο αυτών πατρίδων, τις οποίες υπηρετούσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες....Καλώ όλες τις κοινότητες, όλους τους Συλλόγους και Ομοσπονδίες ομογενών και Ποντίων στην Ελλάδα να παραβρεθούν στα εγκαίνια του Μνημείου των Κύριλλου και Μεθόδιου στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαΐου του 2013...»

www