JA Teline V - шаблон joomla Форекс
23
Wed, Oct

Γράμματα από τη Μόσχα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Typography

Citius. Altius. Fortius.

Σεπτέμβρης στη Μόσχα είναι μήνας γιορτής, γιατί εδώ και κάμποσο καιρό η πρωτεύουσα γιορτάζει την Ημέρα της πόλεως, η οποία πάντα πέφτει στο πρώτο Σάββατο του μήνα.

 

 

Οι προετοιμασίες για τη γιορτή είναι εντυπωσιακές, οι υδροφόρες του Δήμου βοηθούν τη φθινοπωρινη βροχή να λούσει τους δρόμους και τις πλατείες, να ποτίσει τα μυρωδάτα μαύρα χώματα των παρτεριών, φυτεμένων με λουλούδια σε χρώματα της εθνικής σημαίας και του εμβλήματος της Μόσχας – κόκκινο, λευκό, γαλάζιο.
Κανονικά, η πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου είναι και η πιο θορυβώδη, μια και σαν σήμερα ανοίγουν τα σχολεία, αλλά φέτος η Κυριακή ακύρωσε την παντοτινή σχολική γιορτή, που εδώ και αρκετές δεκαετίες δεν άλλαξε ούτε το πρωτόκολλό της, ούτε τα αξεσουάρ. Όλα αυτά θα συμβούν αύριο, όταν τις σχολικές αυλές θα γεμίσουν τα πιτσιρίκια με τεράστιες ανθοδέσμες: τα λουλούδια είτε κουβαλάνε ειδικά γι’ αυτή την ημέρα από τους κήπους των εξοχικών σπιτιών, είτε τα προμηθεύονται στα ανθοπωλεία της πόλης. Οι ανθοδέσμες συναγωνίζονται σε μέγεθος με τους φιόγκους των κοριτσιών.
Τέλος πάντων. Σεπτέμβρης και στη Ρωσία είναι ο μήνας των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση. Δεν είναι τόσο συχνές, όσο στην Ελλάδα, και σπάνια τόσο αναποτελεσματικές, αλλά όταν γίνονται, φέρνουν τα άνω κάτω στα σχολεία.
Αυτή τη φορά οι αλλαγές φέρνουν τις καινοτομίες μάλλον στον τρόπο λειτουργείας των σχολών μέσης εκπαίδευσης, στον τρόπο επικοινωνίας με τους γονείς και από μιαν άποψη συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας της εκπαίδευσης. Μια από αυτές τις αλλαγές στοχεύει κατευθείαν στο να κάνει το ρωσικό Λύκειο κυριολεκτικά προθάλαμο των καλύτερων Πανεπιστημίων.Και το βασικό: τα σχολεία έχουν άμεσο κέρδος να προσπαθούν να γίνουν καλύτερα, να εξελίσσονται και να προοδεύουν.
Φέτος το Τμήμα Εκπαίδευσης της Κυβέρνησης της Μόσχας ξεχώριζσε τα 500 καλύτερα σχολεία της πρωτεύουσας από τα 1588 δημόσια σχολεία. Τα κριτήρια αξιολόγησης; Ο αριθμός των μαθητών, που είχαν νικήσει στις τοπικές, περιφερειακές και πανρωσικές Ολυμπιάδες γνώσεων, και τα αποτελέσματα των μαθητών Λυκείου στις εξετάσεις απολυτηρίου. Τα σχολεία, που κατέλαβαν από την 1η έως 20η θέση έλαβαν από 7,5 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή, περίπου 170.000 ευρώ, τα σχολεία, που κέρδισαν από την 21η έως την 70η θέση, έλαβαν από 5 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 120.000 ευρώ), ακόμα 100 σχολεία πήραν χορηγίες ύψους 2,5 εκατομμύρια ρούβλια (60.000 ευρώ) και 50 σχολεία κέρδισαν από 2 εκατομμύρια ρούβλια (45.000 ευρώ) επειδή δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για φοίτηση εκεί των παιδιών ΑΜΕΑ.
Αυτά είναι τα κίνητρα και όχι ο έπαινος του κάθε κυρίου Υπουργού!
Εκτός αυτού σε κάθε σχολείο της Μόσχας σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στην είσοδο μια περιστροφική πόρτα με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό σύστημα, που θα ειδοποιεί με SMS τους γονείς των μαθητών για τις ώρες προσέλευσεις και αναχώρησής τους από το σχολείο.
Τέρμα οι κοπάνες!
Κάθε σχολείο στο εξής θα επιλέγει τη δική του σχολική στολή, που θα κάνει τους μαθητές να ανήκουν σε μια σχολική κοινότητα: πώς λέει η διαφίμηση; Η Ομάδα μας!
Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, οι Διευθυντές των Σχολείων δε θα τοποθετούνται από κάθε Υπουργό, αλλά θα εκλέγονται!
Εννοείται, ότι θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, αλλά άντε κουνήσου μετά!
Στο Σχολείο από δω και πέρα δε θα καλούνται μόνο οι γονείς, αλλά οι γιαγιάδες και οι παππούδες.
Θέλουν- δε θέλουν, θα πρέπει να εκσυγχρονίζονται, αν δε θέλουν να θεωρηθούν κάφροι...
Και το βασικό: οι μαθητές της Β΄και της Γ΄ τάξεων κάποιων από τα Λύκεια της Μόσχας θα έχουν από το νέο σχολικό έτος διπλή βάρδια: το πρωϊ θα κάθονται στα θρανία των σχολείων τους και τα βράδυα θα πηγαίνουν να σπουδάζουν σε επιλεγμένα ΑΕΙ της Μόσχας, όπου οι καλύτεροι καθηγητές θα τους προετοιμάζουν για τα Πανεπιστήμια, ώστε η μετάβαση στην ανώτατη εκπαίδευση να είναι ανώδυνη.
Για την ώρα 671 μαθητές Λυκείου θα σπουδάζουν φέτος σύμφωνα μ’ αυτό το πρόγραμμα, αλλά τα αποτελέσματα των γκάλοπ έδειξαν, ότι 11.000 μαθητές των Λυκείων της Μόσχας θα ήθελαν να σπουδάζουν σε τέτοια πιλοτικά Λύκεια.
Είπατε τίποτα για τα Φροντιστήρια;

www