JA Teline V - шаблон joomla Форекс
16
Fri, Aug

Γιορτινό Μενού Δωδεκαημέρου

ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Typography

Με την Λιουντμίλα Χαρά

 

Σαλάτες

 

Πιτοσαλάτα «Βασιλική»

Υλικά:
200 γρ ψητός σολωμός
100 γρ ελιές
150 γρ μαγιονέζα
50 γρ βούτυρο
5 αβγά
1 δοντάκι σκόρδο
Αλάτι, μπαχαρικά της αρεσκείας σας

 

 

Παρασκευή:
Καλά βρασμένα αυγά, τυρί και βούτυρο (από το ψυγείο) τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε σολωμό, σκόρδο, ελιές κόβουμε σε ροδέλες.
Βάζουμε το σολωμό σε μίγμα τυριού-βουτύρου, και το σκόρδο – στη μαγιονέζα και τοποθετούμε τα υλικά στην πιατέλα σε στρώσεις:
πρώτη στρώση – μίγμα με αβγό, τυρί, βούτυρο, σολωμό,
δεύτερη στρώση – ελιές,
τρίτη στρώση – μαγιονέζα.
Εναπαλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Στολίζουμε με ελιές, κομμένα αβγά και ραπανάκια.

Πιτοσαλάτα με σκόρδο

 

Υλικά:
2 βραστά παντζάρια
3 διοντάκια σκόρδο (τριμμένα, γιατί θα αρωματίζουν τη μαγιονέζα)
2 καρότα
1 ντομάτα
150 γρ σκληρό τυρί
¼ ποτήρι καρυδόψυχα
Μαγιονέζα, αλάτι

Παρασκευή:

Κόβουμε ντόμάτα σε ροδέλες, τα τοποθετούμε στον πάτο της πιατέλες καιαπό πάνω τοποθετούμε όλα τα υλικά (τριμένα στον χοντρό τρίφτη) σε στρώσεις με την τελευταία στρώση – το παντζάρι και από πάνω- τη μαγιονέζα με σκόρδο.

 

Κύρια πιάτα

 

Γεμιστή πάπια

Υλικά

1 πάπια 1,5-2 κιλά
Αλάτι, πιπέρι, κάρυ,
2-3 δοντάκια σκόρδο
2-3 μήλα
100 γρ ξηρά δαμάσκηνα
2-3 κ.σ. μαγιονέζα

Πλένουμε και στεγνώνουμε την πάπια, την τρίβουμε από μέσα και απ’ έξω με το μίγμα αλατιού-πιπεριού και κάρυ. Την αφήνουμε για όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Το άλλο πρωί ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Καθαρίζουμε μήλα, τα κόβουμε σε κυβάκια, ζεματάμε τα δαμάσκηνα, στεγνώνουμε και κόβουνε στη μέση.
Γεμίζουμε την πάπια μ’ αυτό το μίγμα, ράβουμε την κοιλιά. Αλείβουμε την πάπια με το μίγμα μαγιονέζας με ψιλοκομμένο σκόρδο, την τοποθετούμε στο μαγειρικό πακέτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς επί 2,5-3 ώρες.

 

Γλυκό

 

Τούρτα «Αγαπημένη»

Για τη ζύμη:

1ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σμετάνα (από το μαγαζί με ρωσικά τρόφιμα)
0,5 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 αβγά
½ κ.τσαγού σόδα
¼ κ.τσαγού λεμόνι
2 κ.σ. κακάο
1 ½ ή 2 ½ ποτήρια αλεύρι

Κρέμα
0,5 κουτί ζαχαρούχα γάλα
0,5 λίτρα σμετάνα
1 ποτήρι ζάχαρη
Καρυδόψυχα ή μούρα για στόλισμα

Φτιάχνουμε τη ζύμη, ανακατεύοντας όλα τα υλικά, εκτός από το κακάο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και στο ένα το κομμάτι βάζουμε το κακάο.
Ψήνουμε κάθε βάση επί 30 λεπτά της ώρας σς 180-200 βαθμούς.

Φτιάχνουμε την κρέμα, χτυπώντας μαζί όλα τα υλικά.

Έχουμε δυο βάσεις – την λευκή και την σκούρα. Τη σκούρα βάση σπάμε σε κομμάτια, βουτάμε κάθε κομμάτι στην κρέμα και τα τοποτεθούμε πάνω σε λευκή βάση, καλύπτοντάς την. Κατόπιν αλείβουμε με την υπόλοιπη κρέμα και στολίζουμε με καρυδόψυχα ή μούρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα).

 

Το γιορτινό τραπέζι είναι πανέτοιμο!
Κι εκτός αυτού – ένα πρωτότυπο τραπέζι...

www