JA Teline V - шаблон joomla Форекс
23
Wed, Oct

Η Γη του Κουμπάν, όπως λέμε Νεμέα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Typography

Ευγενία Ευσταθίου

 

«Ρωσικό κρασί; Πρώτη φορά το ακούω!» αυτή είναι η συνήθης αντίδραση όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των ίδιων των Ρώσων, που κάποτε έπιναν τα γεωργιανά κρασιά, τα κρασιά της Μολδαβίας και της Κριμαίας και σήμερα προτιμούν τα γαλλικά και τα ιταλικά κρασιά.

 

 

 

Κι όμως, τα κρασιά της Ρωσίας υπάρχουν! Και όχι μόνο υπάρχουν, αλλά εξάγωνται, εξαπλώνονται, κερδίζοντας τη θέση τους στον πολύχρωμο γεωγραφικό χάρτη της παγκόσμιας οινοποιίας.
Η γη του Κουμπάν, που γεννάει τα ρωσικά κρασιά δεν είναι μόνο εύφορη, αλλά είναι και ιδιαίτερου ιστορικού, τουριστικού και φυσικού ενδιαφέροντος. Ακόμα και λογοτεχνικού! Στην χερσόνησο Ταμάν, έναν φυσικό φάρο ανάμεσα στην Αζοφική και τη Μάυρη θάλασσα, ξετυλίγεται η υπόθεση ενός από τα καλύτερα κεφάλαια του μυθιστορήματος του Μιχαήλ Λέρμοντοφ - «Ένας ήρωας του καιρού μας», μεταφρασμένου και στα ελληνικά. Η σημερινή χερσόνησος του Ταμάν θυμίζει...τη Νεμέα, με τους απέραντες αμπελώνες, που συναντούν στον ορίζοντα τα βουνά: στη γη του Κουμπάν - τους πρόποδες του Καυκάσου.
Το ρωσικό κρασί δεν γεννιέται, αλλά αναγεννιέται. Ο τοπικός πληθυσμός, που ανέκαθεν καλλιεργούσε τ’ αμπέλια από την Ανάπα έως το Σότσι, τόπο των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων το 2014, πωλούσε τα κρασιά του σε Ρωμαίους, Βυζαντινούς, και Γενουάτες. Η παραγωγή του κρασιού παρήκμασε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για να αναγεννηθεί, σαν το Φοίνικα, την δεκαετία του ΄60 του 19ου αιώνα, με την άφιξη εδώ του Τσέχου γεωπόνου Φιόντορ Γκεϊντουκ.
«Τα βορειοανατολικά παράλια του Καυκάσου είναι ένας από τους καλύτερους τόπους στον κόσμο για την καλλιέργεια των αμπελιών. Είναι η νέα Καλιφόρνια για τα κρασιά. Ούτε η Βουργουνδία, ούτε η Καμπανία, ούτε η Κριμαία δεν συγκρίνονατι με το Κουμπάν», θα γράψει αργότερα προφητικά ο Τσέχος.
Η ρωσική οινοπαραγωγή θα κάνει τον κύκλο της για να καταλήξει και πάλι στο μηδέν στα πλαίσια του αγώνα κατά του αλκοολισμού στα σοβιετικά χρόνια, με την πτώση μιας άλλης Αυτοκρατορίας, της Ρωσικής.
Αλλά είπαμε: τα ρωσικά κρασιά είναι σαν το πουλί της φωτιάς, τον Φοίνικα! Με την πτώση της τρίτης, σοβιετικής Αυτοκρατορίας, η διαδικασία της αναγέννησης ξεκίνησε και σήμερα η γη του Κουμπάν έχει αξιόλογες οινοπαραγωγικές μονάδες – μικρές και μεγάλες, και μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ τους κατέχει το Οινοποιείο... Καραγιωζίδη.
Σας ακούγεται ελληνικό το όνομα; Μα είναι Έλληνας! Γέννημα-θρέμμα της αιωνίως τουριστικότατης πόλης Ανάπα στη Μαύρη θάλασσα! Το Οινοποιείο του θεωρείται από τα λαμπρότατα της περιοχής, και ο ίδιος ο Γιάννης Καραγιωζίδης είναι κάτι παραπάνω από απλός οινοποιός, εξαίρετος μεν, αλλά συνηθισμένος, όπως π.χ. ο Παπαϊωάννου της Νεμέας. Από την αγαπημένη του δουλειά ο ¨Έλλην της Ανάπας έφτιαξε ένα απίστευτο τουριστικό-γευστικό ατραξιόν με πολύ μουσική! Και τί μουσική - ελληνική! Και πολύ κρασί – το περίφημο “STRETTO”.
Δεν χωράει αμφιβολία: αν το κρασί του Κουμπάν έφτιαξαν οι θεοί, ήταν οι Έλληνες θεοί!
Источник: www.mir.gr

www