JA Teline V - шаблон joomla Форекс
11
Wed, Dec

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012!
Typography

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΑΝΤΙΟ Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Ανατόλι Κριτσέφσκι

Η νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν και είναι ένα πολύ ξεχωριστό γεγονός. Και φυσικά τα πιο δυνατά συναισθήματα ζει ο ίδιος ο Ολυμπιονίκης. Και κάθε Ολυμπιονίκης αντισρά στη νίκη του διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιονίκης Αιγαίας, αφού νίκησε στον πρώτο του αγώνισμα, αμέσως μετά την τελετή βράβευσης, γεμάτος ευτυχία, έτρεξε εκατό χιλιόμετρα στην πατρίδα του, στο Άργος, ειδοποίησε τους δικούς του και γύρισε πίσω στην Ολυμπία για να συμμετέχει σε άλλο αγώνισμα.

 

Δεν γίνεται όμως να κερδίζουν όλοι. Οι χαμένοι, όπως είναι φυσικό άλλωστε, πάντα είναι περισσότεροι. Αλλά ούτε την ήττα τους απόδέχονταν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ο όγδοος κανόνας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων έλεγε: Ο καθένας που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στην Ολυμπιακή Βουλή και να αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόφαση των κριτών με τη δική του ευθύνη και τα δικά του χρήματα. Σπανίως, αλλά οι αθλητές έκαναν χρήση αυτόυ του δικαιώματος.
Έτσι ο Ολυμπιονίκης Λέων αποφάσισε, ότι οι κριτές  ήταν προκατειλημμένοι απέναντι του και παραπονέθηκε στη Βουλή, ισχυριζόμενος, πως ο αντίπαλός του, Ευπόλεμος, τον νίκησε με άτιμο κόλπο. Οι κριτές υπερασπίζονταν την απόφασή τους στην προσπάθεια να αποδείξουν το σφάλμα του Λέοντα. Αλλά η Βουλή ξεκαθάρισε την υποόθεση και αφαίρεσε τον τίτλο Ολυμπιονίκη από τον Ευπόλεμο. Ο ψευδονικητής πλήρωσε πρόστιμο και ατιμάστηκε δημόσια. Την πλήρωσαν και οι κριτές: η ολυμπιακή καριέρα τους εννοείται ότι τελείωσε . Με σκάνδαλο.
Οι επίσημοι κανόνες ήταν λίγοι, αλλά τηρούνταν με ευλάβεια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που επαναλαμβάνονταν αυστηρά κάθε τέσσερα χρόνια, δεν θα ήταν δυνατόν να διεξάγονται χωρίς  τη σκληρή οργάνωση και την απόλυτη πειθαρχία όσων συμμετείχαν σ’ αυτούς. Σχεδιαζόταν και η παραμικρή λεπτομέρεια. Αν και σε ένα τέτοιο διαδαλώδες έργο δεν υπήρχαν λεπτομέρειες. Θα μπορούσε να πει κανείς: σιγά την οργάνωση! Μερικά στεφάνια από  κλαριά της αγριελιάς, που φύτρωνε εν αφθονία γύρω από το Ιερό Άλσος! Ναι, ένα απλό στεφάνι, αλλά για όλους τους Έλληνες της Οικουμνένης αυτό το απλό στεφάνι ήταν η πιο μεγάλη, η πολυτιμότερη επιβράβευση. Τα στεφάνια προετοίμαζαν από καιρό. Οι ιερείς επέλεγαν δωδεκάχρονα αγόρια, και από αυτά – ένα, στον οποίο εμπιστεύονταν το χρυσό δρεπανάκι για να κόψει βλαστάρια από αγριελιά στο Ιερό Άλσος. Μετά τα κομμένα κλαδιά παρέδιδαν στις παρθένες του Ναού της Ήρας, εκείνες έπλεκαν τα περίφημα στεφάνια με έναν συγκεκριμένο τρόπο και τα φύλαγαν σε έναν ειδικό χώρο μέχρι την τελετή βράβευσης. Ήταν μια από χίλιες λεπτομέρειες της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ένα απλό στεφάνι ελιάς. Ούτε ακριβά δώρα, ούτε χρήματα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ένα επεισόδιο, όπου ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος συζητάει με τον εκπρόσωπο της βασιλικής οικογένειας,  τον Τιγκράν, γιο του Αρταμπάν και ανιψιό του Ξέρξη.
«Ποιό είναι το βραβείο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες; ρώτησε ο Τιγκράν. «Ο νικητής, εξήγησε ο Μαρδόνιος, κερδίζει ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς». «Αυτό μόνον; αναφώνησε ο Τιγκράν. Αλίμονό μας, Μαρδόνιε; Με ποιούς μας βάζεις να πολεμάμε; Αυτοί οι άνθρωποι δεν αγωνίζονται για τα χρήματα, αλλά για την αρετή!»
Ο Μαρδόνιος, παρόλο που τα ήξερε όλα αυτά, μια ζωή ονειρευόταν να κατακτήσει την Ελλάδα. Αλλά σκοτώθηκε στη μάχη των Πλαταιών...

www