JA Teline V - шаблон joomla Форекс
11
Wed, Dec

37 ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012!
Typography

ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΑΔΑ

ΗΡΑΙΑ – Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Πιθανόν δεν υπήρχε στην Αρχαιότητα Έλλην, που να μην ονειρευόταν να παραβρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ιερό Άλσος της Ολυμπίας. Το ίδιο όνειρο μοιράζονταν οι κόρες, οι αδερφές και οι μητέρες τους, αλλά ο αυστηρός νόμος απαγόρευε στις γυναίκες ακόμα και να πλησιάσουν το Στάδιο στη διάρκεια των Αγώνων. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αφηγείται ο ιστορικός Παυσανίας, περιγράφοντας τις περιπέτειες της Καλλιπάτειρας, που κατάφερε να τρυπώσει στο ιερό έδαφος:

 

«Στο δρόμο προς την Ολυμπία, πριν περάσεις τον Αλφειό, υπάρχει ένα βουνό, που φαντάζει για τον ταξιδιώτη από το Σκιλλούντα σαν μια σειρά από απότομους βράχους. Αυτό το βουνό ονομάζεται Τυπαίον Όρος. Υπάρχει ένας νόμος στους Ηλιείς – από αυτό το βουνό γκρεμίζουν τις γυναίκες, που πιάστηκαν στο χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων, ή έστω πέρασαν στις απαγορευμένες γι’ αυτές ημέρες τον ποταμό Αλφειό. Λένε πάντως, ότι καμιά γυναίκα δεν πιάστηκε ποτέ, εκτός από την Καλλιπάτειρα, την οποία κάποιοι άλλοι ονομάζουν Φερενίκη, και όχι Καλλιπάτειρα.  Μια και ο άνδρας της έχει πεθάνει, εκείνη, μεταμφιεσμένη σε γυμναστή, έφερε στην Ολυμπία το γιο της. Όταν δε ο γιος της Πεισίρροδος βρέθηκε νικητής, η Καλλιπάτειρα πήδηξε τον φράχτη που χώριζε τους γυμναστές από το γήπεδο, και έτσι αποκαλύφθηκε το φύλο της. Αν και αποκαλύφθηκε, ότι ήταν γυναίκα, την άφησαν χωρίς να την τιμωρήσουν από σεβασμό στον πατέρα της, αδέρφια και γιό της, οι οποίοι όλοι τους ήταν Ολυμπιονίκες. Αλλά αποφάσισαν, ότι από δω κι εμπρός όλοι οι γυμναστές να παραβρίσκονται στους Αγώνες γυμνοί».
Παρά ταύτα, ο Αρχαίες Ελληνίδες στο ίδιο Στάδιο, στους δικούς τους πλέον Αγώνες προς τιμή της Ήρας, τα Ηραία, υποδείκνυαν τα δικά τους αθλητικά επιτεύγματα, και ταυτόχρονα – τα κάλλη τους. Και δεν μπορούμε να διανοηθούμε, ότι εκείνοι, που καλούνταν να τα εκτιμήσουν, δεν βρίσκονταν εκεί. Έτσι, ανάμεσα στους θεατές περισσότεροι ήταν οι άνδρες. Δηλαδή οι γυναικείοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κάτι σαν τα σύγχρονα Καλλιστεία! Πολλές νικήτριες εγκατέλειπαν το στάδιο όχι μόνο Στεφανομένες, αλλά και με μια πρόταση γάμου υπό μάλλης. Για να ρίξουμε μια κρυφή ματιά σ’ αυτούς τους Αγώνες, ας απευθυνθούμε πάλι στον Παυσανία.
«Η αρχή των Αγώνων των κορασίδων, όπως και των ανδρών, χάνεται στα αρχαία χρόνια, και λένε ότι τους καθιέρωσε η Ιπποδάμεια, ευχαριστώντας έτσι την Ήρα για το γάμο της με τον Πέλοπα: εκείνη μάζεψε 16 γυναίκες και μαζί τους οργάνωσε τα πρώτα Ηραία».
Από τότε, μέσα στο Ολυμπιακό έτος και τον παρθενικό μήνα Παρθένιο διοργανώνονταν και τα Ηραία. Η ιστορία διαφύλαξε το όνομα της πρώτης νικήτριας αυτών των Αγώνων – ήταν η Χλωρίδα, κόρη του Αμφίωνα. Ο Παυσανίας με πολλές λεπτομέρειες περιγράφει τα Ηραία:
«Οι κοραδες διαγωνίζονταν στο τρέξιμο, αλλά επειδή δεν έχουν την ίδια ηλικία, πρώτες ξεκινούν οι νεώτερες, τις ακολουθούν οι πιο μεγάλες και στο τέλος – οι μεγαλύτερες από όλες τις κορασίδες. Τρέχουν ως εξής: τα μαλλιά τους είναι λυμένα, ο χιτώνας λίγο δεν φτάνει ως τα γόνατα, ο δεξιός ώμος μένει ακάλυπτος ως το στήθος. Για τους Αγώνες στις κορασίδες παραχωρείται το Ολυμπιακό στάδιο, όμως τον χώρο του μικραίνουν κατά το ένα έκτο. Οι νικήτριες βραβεύονται με το στεφάνι ελιάς και με ένα κομμάτι από το σφαχτό που θυσιάστηκε. Τους επιτρέπεται να φτιάχνουν προς τιμή τους αγάλματα και να χαράζουν πάνω τους τα ονόματά τους».
Στο Βρεττανικό Μουσείο φυλάσσεται ένα άγαλμα αθλήτριας – μιάς κοπέλας από τη Σπάρτη του 4ου αιώνα π.Χ. Θα μπορούσε να ήταν μια από τις νικήτριες των Ηραίων. Πιστεύουν – και όχι αβάσιμα – ότι οι περισσότερες νικήτριες στα Ηραία ήταν οι Σπαρτιάτισσες, μια και στην πατρίδα τους ιδιαίτερη προσοχή έδιναν στην αθλητική αγωγή τόσο των αγοριών, όσο και των κοριτσιών. Θυμάστε, τί έλεγε ο Λυκούργος; Ότι επιβάλλεται να συμμετέχουν τα κορίτσια στους Αγώνες στο τρέξιμο, για να μπορέσουν να γεννήσουν αργότερα δυνατά αγόρια, μελλοντικούς στρατιώτες της Σπάρτης.
Στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα το 1896 οι γυναίκες δεν συμμετείχαν, αν και πολλές κυρίες και δεσποινίδες παρακολουθούσαν τους Αγώνες από τις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου. Αλλά ήδη το 1900 θεμελιώθηκε ο γυναικείος Ολυμπισμός, και σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες διαγωνίζονται γυναίκες από όλον τον κόσμο.
Ανατόλι Κριτσέφσκι

www