JA Teline V - шаблон joomla Форекс
20
Tue, Aug

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΑΝΤΙΟ Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Ανατόλι Κριτσέφσκι

Η νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν και είναι ένα πολύ ξεχωριστό γεγονός. Και φυσικά τα πιο δυνατά συναισθήματα ζει ο ίδιος ο Ολυμπιονίκης. Και κάθε Ολυμπιονίκης αντισρά στη νίκη του διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιονίκης Αιγαίας, αφού νίκησε στον πρώτο του αγώνισμα, αμέσως μετά την τελετή βράβευσης, γεμάτος ευτυχία, έτρεξε εκατό χιλιόμετρα στην πατρίδα του, στο Άργος, ειδοποίησε τους δικούς του και γύρισε πίσω στην Ολυμπία για να συμμετέχει σε άλλο αγώνισμα.

 

17 ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΑΔΑ

"Ο ΔΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ"

Μπορούμε να συζητάμε για διάφορους όρους, κανόνες και νόμους των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, αλλά ο βασικός νόμος ήταν πάντα ένας και μοναδικός - η τιμιότητα. Από μια άποψη τα πάντα κυλούσαν όπως έπρεπε: όσοι συμμετείχαν στους Αγώνες έδιναν όρκο να τηρούν τους κανόνες, να είναι τίμιοι και δίκαιοι. Αλλά και το πιο τέλειο μήλο, όπως γνωρίζουμε, μπορεί να το προσβάλει σκουληκάκι! Την καθαρότητα των σκέψεων και των πράξεων των Ολυμπιονικών παρακολουθούσαν οι Ελλανοδίκες.

 

ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΑΔΑ

ΗΡΑΙΑ – Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Πιθανόν δεν υπήρχε στην Αρχαιότητα Έλλην, που να μην ονειρευόταν να παραβρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ιερό Άλσος της Ολυμπίας. Το ίδιο όνειρο μοιράζονταν οι κόρες, οι αδερφές και οι μητέρες τους, αλλά ο αυστηρός νόμος απαγόρευε στις γυναίκες ακόμα και να πλησιάσουν το Στάδιο στη διάρκεια των Αγώνων. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αφηγείται ο ιστορικός Παυσανίας, περιγράφοντας τις περιπέτειες της Καλλιπάτειρας, που κατάφερε να τρυπώσει στο ιερό έδαφος:

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Είκοσι χρόνια μετά την Ολυμπιάδα της Ρώμης ο ελληνικός ύμνος ακούστηκε ξανά στο Ολυμπιακό στάδιο. Το πρώτο χρυό μετάλλιο της 22ης Ολυμπιάδας της Μόσχας κατέκτησε ο Έλλην Στέλιος Μυγιάκης, αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης στα 62 κιλά. Πρέπει να πούμε, ότι το χρυσό μετάλλιο του Μυγιάκη παραμένει μοναδικό στο χώρο των Ελλήνων παλαιστών.

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΚΟΥΔΟΥ

Οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1980 ταξίδεψαν για πρώτη φορά στην Ανατολική Ευρώπη, στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο – στην πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ, τη Μόσχα. Από τότε πέρασαν 32 χρόνια, τα σοσιαλιστικά καθεστώτα έπαψαν να υφίστανται και διασπάστηκαν οι περισσότερες σοσιαλιστικές χώρες, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν επιστρέψει - ακόμα τουλάχιστον – σε καμιά από τις χώρες του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού.

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Όταν το Μόντρεαλ κέρδισε το δικαίωμα της διεξαγωγής των 21ων Ολυμπιακών Αγώνων του 1976, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε, ότι θα είναι «οι πιο σεμνοί Αγώνες» της ιστορίας». Αλλά όταν ο Καναδάς μπήκε για τα καλά στο χορό, αποδείχθηκε, ότι το προϋπολογισμένο ποσόν των 310 εκατομμύρια δολαρίων ήταν γελοίο για να δεχτεί η πόλη εκατονδάδες χιλιάδες κόσμο και να χτίσει καινούργιες εγκαταστάσεις.  Χρειάστηκε ένας πακτωλός χρημάτων: το Μόντρεαλ δαπάνησε στο τέλος 5 δις δολάρια και κατάφερε να ξεχρεώσει την Ολυμπιάδα μόλις... 30 χρόνια μετά, το 2006!

ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΑΔΑ

Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΣ

Στη φύση υπάρχουν τα πάντα – από τα πιο σκοτεινά και τρομακτικά πράγματα και όντα, που όπως πιστέυουν πολλοί, δεν έχουν το δικαίωμα στην ύπαρξη στον ωραίο μας πλανήτη, και έως τα μεγαλοπρεπή και απίστευτου κάλλους δημιουργήματα, τις μεγαλοφυείς ανακαλύψεις και τα μεγαλόπνοα έργα, τους καρπους της σοφίας, του ταλέντου, του ανθρώπινου νου. Ένας είναι όμως ο σκοπός  όλων– η τελειότητα, και στην φύση και ιδιάιτερα - στην ανθρώπινη κοινωνία .

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.