JA Teline V - шаблон joomla Форекс
12
Thu, Dec

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ

Οι Αγώνες του Μονάχου έπρεπε να γίνουν οι πιο «εύθυμοι». Αυτό το στόχο ήθελαν να πετύχουν οι διοργανωτές τους: οι Βαυαροί έπρεπε να δείξουν διαφορετικό πρόσωπο της Γερμανίας – ανέμελο, φιλόξενο, ανοιχτό στον υπόλοιπο κόσμο. Οι νέες πολύχρωμες στολές των αθλητών αντικατέστησαν τις παλιές μονόχρωμες, γρίζες. Οι Αρχές σχεδίαζαν ακόμα και «εύθυμα» μικροεπεισόδια, αταξίες, για τα οποία η αστυνομία έπρεπε να κάνει τα στραβά μάτια. Χαλαρά!

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την 20η Ολυμπιάδας, η οποία 36 χρόνια μετά από την Ολυμπιάδα του Βερολίνου ξαναεπέστρεψε στη Γερμανία. Πρόκειται για την Ολυμπιάδα του Μονάχου. Τυχαία ή όχι, αλλά η γερμανική Ολυμπιάδα έκανε και πάλι το θαύμα της: σημαδεύθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των Σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων από την τρομοκρατική ενέργεια, που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους. Σκοτώθηκαν 10 μέλη της εθνικής ομάδας του Ισραήλ και ένας Γερμανός αστυφύλακας. Οι τρομοκράτες χτύπησαν στις 5 του Σεπτέμβρη, όταν έως τη λήξη των Αγώνων έμεναν 5 μέρες. Αλλά η ιστορία αυτή αξίζει μια ξεχωριστή αφήγηση, και θα επιστρέψουμε σ’ αυτήν στο επόμενο κείμενο.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ

Η αυλαία των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων άνοιξε στο Μεξικό στις 12 Οκτωβρίου του 1968. Αυτή την ημέρα το 1492 ο Κολόμβος πάτησε το πόδι του στην αμερικανική ήπειρο. Η Ολυμπιάδα για πρώτη και τελευταία φορά στον 20ο αιώνα ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική, θα επιστρέψει όμως, δίχως απρόοπτα το 2016, εφόσον αποφασίστηκε η διεξαγωγή των 31ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας.

 

ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΑΔΑ

ΤΟ ΠΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΟΔΙΚΗ

Το πώς γεννήθηκε η δημοκρατία γνωρίζουμε σπό την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Γνωρίζουμε επίσης, ότι εκτός από τη δημοκρατία οι ελληνικές πόλεις κράτη διοικούνταν ολιγαρχικά και τυραννικά, και από τότε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχουν ελληνικές λέξεις που είναι γνώριμες, κατανοητές και οικείες σε όλους τους λαούς του πλανήτη.

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Στις 10 Οκτωβρίου του 1964 η ολυμπιακή φλόγα άναψε στο Στάδιο του Τόκιο στη Ιαπωνία, αφού ταξίδεψε για πρώτη φορά στην ασιατική ήπειρο. Οι Ιάπωνες προετοιμάστηκαν πολύ καλά για τους 18ους Ολυμπιακούς αγώνες: κατεδάφισαν όλα τα παλιά κτίσματα στην πόλη, κατασκεύασαν είτε επιδιόρθωσαν όλες οι κύριες οδικές αρτηρίες, όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ξαναέκτισαν το Εθνικό τους γιγάντιο στάδιο που χωρούσε 100.000 θεατές.

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΕΓΚΑΤΑ. ΑΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

Οι 17οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν με την ευλογία του πάπα της Ρώμης, στην ιταλική πρωτεύουσα από τις 25 Αυγούστου ως τις 11 Σεπτεμβρίου του 1960, στο Ιταλικό Φόρουμ , που έχτισε ο Μουσολίνι για την Ολυμπιάδα, την οποία ήλπιζε να φιλοξενήσει αμέσως μετά; την Ολυμπιάδα του Βερολίνου, το 1940.
Στην Ολυμπιάδα της Ρώμης πήραν μέρος 5338 αθλητές από 83 χώρες του κόσμου, και στο επίπεδο ομάδων η δυνατότερη πάλι αναδείχθηκε η εθνική της Σοβιετικής Ένωσης με τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση και την Ιταλία στην τρίτη. Η εθνική Τουρκίας κατέλαβε την 6η θέση, αποκομίζοντας 7 χρυσά και 2 αργυρά μετάλλια.

ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΑΔΑ

ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ

Ας δοκιμάσουμε να φανταστούμε σε τί χρησίμευε στον αρχαίο άνθρωπο η βέργα; Στην αρχή πιθανόν ήταν εργαλείο, αργότερα –όπλο. Δηλαδή, από τη βέργα γεννήθηκε το ακόντιο, και μαζί με το σπαθί και το τόξο αποτέλεσε οπλοστάσιο του στρατιώτη. Ο οπλίτης στη μάχη χρησιμοποιούσε δυο ακόντια – το ένα, ελαφρύ και κοντό για βολές, και το άλλο, μακρύ και βαρύ – για μάχη σώμα με σώμα. Γι΄αυτό κάποια στιγμή το ακόντιο κατέλαβε τη νόμιμη του θέση και στους Ολυμπιακούς αγώνες και έγινε ένα από τα πέντε βασικά αθλήματα του πεντάθλου.

Περισσότερα Άρθρα...

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.