JA Teline V - шаблон joomla Форекс
07
Sat, Sep

Τίνος είναι βρε γυναίκα το παιδί;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Typography

συμφερούπολη_1_μαρτίου_2014Φέτος συμπληρώνονται 240 χρόνια από τότε, που με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή η Κριμαία κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος με επικεφαλής το δικό της Χάνο. (1774)
Πέρυση συμπληρώθηκαν 230 χρόνια από τότε που η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄υπέγραψε το Μανιφέστο, με το οποίο η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απέλαση από την Κριμαία των Τατάρων, των Αρμενίων, των Βουλγάρων και των Ελλήνων.
Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τότε, που ο Νικήτα Χρουστόφ ενσωμάτωσε την Κριμαία στην Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας. (1954)
Τίνος είναι βρε γυναίκα τό παιδί;

Το lenta.ru μίλησε με τους κατοίκους της Συμφερούπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας, που περιμένουν τους Ρώσους στρατιώτες. Παρακάτω προτείνουμε κάποια αποσπάσματα από αυτή τη μεγάλη συνέντευξη.

Το Σάββατο την 1 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έλαβε από το Συμβούλιο της Ομοσπονσίας το πράσινο φως για τη μεταφορά των στρατευμάτων στην Ουκρανία. Επίσημα η εισβολή ακόμα δεν ξεκίνησε, αλλά οι Ρώσοι στρατιώτες εδώ και μερικές ημέρες φυλάνε το κέντρο της Συμφερούπολης, ενώ οι Ρώσοι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Κριμαίας διαδηλώνουν στο κέντρο της με τις ρωσικές σημαίες, στηρίζουν τους στρατιώτες και περιμένουν να τους αποδοθεί η ρωσική υπηκοότητα.
Οι προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει την πολεμική εκστρατεία στην Κριμαία δεν αιφνιδίασαν κανένα. Στη Συμφερόπολη όλοι γνωρίζουν, ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι εδώ (σύμφωνα με τον μόνιμο απεσταλμένο της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Γιούρι Σεργκέγιεφ, είναι πάνω από 15 χιλιάδες)/ Τη νύχτα της 27ης Φεβρουαρίου οι τυφεκιοφόροι με πλήρη εξάρτυση, αλλά χωρίς διακριτικά, κατέλαβαν τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας. Ποιοί ήταν αυτοί οι άγνωστοι στρατιώτες, ο κλοσμος κατάλαβε, όταν πάνω από το κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου σηκώθηκε η ρωσική σημαία.
Σε λίγο οι ίδιοι άγνωστοι τυφεκιοφόροι κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης και σκόρπισαν στο κέντρο της πόλης, αναλαμβάνονοτας την φύλαξη των δημοσίων κτιρίων.
Η περίπολος εγκαταστάθηκε στο παρκάκι ανάμεσα στο Ρωσικό Δραματικό Θέατρο της Κριμαίας και το παράρτημα του PrivatBank. Δίπλα στους στρατιώτες στέκονταν τα μέλη της πολιτοφυλακής της Συμφερούπολης με τις κορδέλες του Αγίου Γεωργίου. Στην ερώτησή μου, αν είναι Ρώσοι στρατιώτες, η πολιτοφυλακή κούνησε καταφατικά το κεφάλι.
-Και γιατί δεν έχουν σιρίτια; τους ρώτησα.
- Γιατί είναι παραπανίσιο βάρος, αστιεύθηκαν.
- Τί θα γίνει μετά;
- Εάν θεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο, μου απάντησαν.
Οι τυφεκιοφόροι ήταν αρκετά ανοιχτοί και ομιλητικοί, ίσως επειδή η αποστολή τους δεν ήταν και τόσο πολύ σημαντική. Τα πιο τολμηρά κορίτσια, γελώντας, τους ζητούσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους. Οι στρατιώτες, λίγο αμήχανοι, συμφωνούσαν...
— Μέχρι πότε θα μείνετε σε μας; ρωτούσαν τους στρατιώτες τα κορίτσια.
— Μας είπαν, ότι θα μείνουμε μέχρι το Μάϊο, απάντησε ο οπλίτης με ένα μικρό πολυβόλο στα χέρια (το δημοψήφισμα για το μελλονιτκό καθεστώς αυτονομίας, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο νέος ηγέτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δε θα γίνει στις 25 Μαϊοι, αλλά στις 30 Μαρτίου, μόνο που οι στρατιώτες δεν το ήξεραν ακόμα).
    Και που μένετε; τους ρώτησα.
-    Όπου βρούμε... ανπάντησε ο πολυβολητής.
-    Είσαστε από τη Μόσχα; ρώτησε ένα κορίτσι.
-    Είμαστε από τη Ρωσία...
Το βράδυ του Σαββάτου οι στρατιώτες εγκατέλειψαν το κέντρο της Συμφερούπολης, αλλά οι ντόποιοι κάτοικοι είναι σίγουροι, ότι θα επιστρέψουν, με τα σιρίτια του ρωσικού στρατού πλέον...
Στις 27 Φεβρουαρίου ο ηγέτης της Κριμαίας εκλέχθηκε ο Σεργκέι Αξιόνοφ, πρόεδρος του κόμματος «Ρωσική ενότητα», το οποίο στην ουσία ηγήθηκε της εξέγερσης κατά του Κιέβου στην Κριμαία. «Σήμερα στην Κριμαία έχουμε τη ρωσική Άνοιξη, οι Ρώσοι γιορτάζουν σήμερα».
-    Τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία είναι θετικό βήμα;
Απαντάει οΑντρέι Κοζένκο, 33 ετών. πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, ο νεότερος σ΄αυτό το πόστο στην ιστορία της Κριμαίας:
-    Ναι, αυτό θα βοηθήσει πρώτον να αποφύγουμε τις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών, γιατί δεν πρέπει να αψηφούμε τη δραστηριότητα των εξτρεμιστών του «Δεξιού τομέα», και δεύτερον, να αποφύγουμε τις διεθνικές συγκρούσεις, γιατί ένα μέρος των Τατάρων της Κριμαίας έχει ριζοσπαστικές τάσεις. Οι φιλορωσικές διαθέσεις, που όλο και δυναμώνουν, τους εξιτάρουν. Και η απόφαση για τη στρατιωτική ρωσική δύναμη εδώ θα βοηθήσει στο να αποφύγουμε την αιματοχυσία.
-    Αφού οι Ρώσοι είναι ήδη εδώ...
-    Επίσημα αυτή τη στιγμή η Κριμαία ελέγχεται από την πολιτοφυλακή, η οποία συστάθηκε από τους οπαδούς της αυτονομίας μας.
-    Αλλά οι άνθρωποι με τα αυτόματα όπλα στους δρόμους – δεν είναι απλά οι «οπαδοί» σας...
-    Είναι τα μέλη της πολιτιφυλακής.
-    Είναι η επίσημη τοποθέτηση, απ’ όσο καταλαβαίνω;
-    Ναι.
-    Δεν φοβάστε, ότι μετά από την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων θ’ αρχίσει ο κανονικός πόλεμος;
-    Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι μιλάμε για σοβαρή πολιτική σε ανώτατο επίπεδο. Εδώ έχουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα όλοι, τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ. Ο πόλεμος, που θα ξεκινήσει από δω, θα είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος. Πιστεύω, ότι κανείς δεν το θέλει. Αποκλείω την πιθανότητα των πολεμικών ενεργειών εκ μέρους των ΗΠΑ, και η Ουκρανία είναι ανίκανη να αναταποκριθεί στρατιωτικά.
-    Όταν τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μπει στη Γεωργία, υπήρχε μια τυπική πρόφαση – ο χαμός των Ρώσων ειρηνοποιών. Εδώ, στην Κριμαία, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Δεν παραβιάζει κανένας τα δικαιώματα σας...
-    Όλα τα 23 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας παραβιάζονται τα δικαιώματα του ρωσικού πληθυσμού στην Κριμαία. Μας αντιμετωπίζουν σας να είμαστε «ψυχοπαίδια». Υπήρχε ένα ολόκληρο σύστημα, που επέτρεπε να εκχωρούνται όλο και περισσότερα χρήματα για την εγκατάσταση στην Κριμαία των Τατάρων. Αυτά τα προνόμια δημιουργούσαν ένταση στην κοινωνία. Πρέπει να τους πούμε, ότι οι Ρώσοι έχουν με τους Τατάρους ίσα δικαιώματα. Παρόλο που είμαστε πλειοψηφία, οι Αρχές της Κριμαίας δεν μπορούσαν ποτέ να αντιμιλήσουν στην εξουσία του Κιέβου. Όλες οι δομές και τα δικαστήρια υπάγονται στο Κίεβο, και δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε την Εισαγγελία ή τα δικαστήρια να χρησιμοποιούν τη ρωσική γλώσσα. Σήμερα έχουμε τη μοναδική δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους Ρώσους. Η Κριμαία είναι μικρή Ρωσία, και εδώ υπερισχύει το ρωσικό κοινωνικό-πολιτιστικό μοντέλο.
-    Και τί άλλαξε σήμερα σε σχέση με την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γιανουκόβιτς; Αφού όλα έμειναν, όπως πριν; Γιατί εξεγέρθηκαν οι Ρώσοι;
-    Και δόξα τω Θεώ! Αν είχε αλλάξει κάτι, θα ήταν αργά πλέον να συζητάμε για τον εθνικό ξεσηκωμό. Κάθε χρόνο η Κριμαία βγάζει μια καινούργια φουρνιά νεολαίας, που γεννήθηκε πλέον στη νέα Ουκρανία. Οι νέοι άνθρωποι έχουν μια νέα παιδεία, διαποτισμένη από τον ουκρανικό κρατισμό, από την ανάλογη εθνικιστική ιδεολογία. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Κριμαία, γίνεται με σκοπό να αποτραπεί η εθνικιστική εισβολή στη χερσόννησο. Αν αφήναμε αυτή τη στιγμή να περάσει ανεκμετάλλευτη, η Ρωσία θα έχανε για πάντα την Κριμαία. Σήμερα αστιευόμαστε, ότι η Κριμαία είναι το χρηματικό έπαθλο για τη νίκη της Ρωσίας στην Ολυμπιάδα.
-    Εσείς είσαστε υπέρ της ανεξάρτητης Κριμαίας ή υπέρ της συνένωσής της με τη Ρωσία;
-    Είμαστε υπέρ της Κριμαίας στην Ουκρανία, αλλά με ευρείες εξουσίες της Αυτόνομης Δημοκρατίας. Η Κριμαία πρέπει μόνη της να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της, να χτίζει τις εξωτερικές της σχέσεις, να αποφασίζει μόνη της, ποιούς πρέπει να τοποθετήσει στις νευραλγικές θέσεις, να καθορίζει τη λειτουργία της αυτονομίας. Τότε είμαστε έτοιμοι να μείνουμε μέσα στην Ουκρανία. Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, θα ήταν δίκαιο η Κριμαία να είναι μέσα στη Ρωσία. Αλλά πιστεύω, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενσωματώσει και όλη την Ουκρανία.
-    Εκτός από τη Γαλικία, εννοείται...
-    Αν δεν έχουμε εκεί τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα, τότε, πιθανόν δε θα μας ενδιαφέρει καθόλου. Αν κι εκεί μένουν οι Ρώσοι, βετεράνοι, και περνάνε πολύ δύσκολα. Πρέπει να τους υπερασπιστούμε κι αυτούς.
-    Θα μπορούσατε να τα βρείτε με την καινούργια εξουσία;
-    Δεν έδειχναν κατανόηση πριν, όταν είχαν την ευκαιρία, όταν μπορούσαν να κάνουν τη ρωσική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους. Σήμερα, αν κάνουμε συμβιβασμό με την εξουσία, την οποία δεν θεωρούμε νόμιμη, θα δείξουμε την αδυναμία μας.
-    Κι αν ο Πούτιν θα φέρει πίσω πάνω σε τάνκ τον Γιανουκόβιτς, που δραπέτευσε από την Ουκρανία στη Ρωσία, θα τον υποδεχτείτε με χαρά;
-    Έχει απογοητεύσει πολύ κόσμο, αλλά είναι, το λιγότερο, ο νόμιμος Πρόεδρος της χώρας. Αυτό το γεγονός μας δίνει τους συγκεκριμένους μηχανισμούς για να χτίσουμε τις σχέσεις με την σημερινή εξουσία του Κιέβου. Ο Γιανουκόβιτς – είναι παράγοντας αντίστασης στην εθνικιστική πολιτική. Δεν θα έχει ευρεία στήριξη ως εθνικός ηγέτης, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη από νεαρούς ηγέτες με σκληρές θέσεις, χωρίς περιστροφές. Τον Γιανουκόβιτς μπορεις να τον σέβεσαι για την οικονομική πολιτική, για την καλή ομάδα, αλλά η επανάσταση χάλασε την εικόνα του. Σήμερα πρέπει να κάνει το καθήκον του και να διαφυλάξει την ειρήνη στις ανατολικές περιοχές...

Το Σάββατο, την 1η Μαρτίου από την κεντρική πλατεία της Συμφερούπολης δεν έφυγε κανείς. Οι άνθρωποι κρατούσαν μπαλόνια τρικολόρε, με τα χρώματα της Ρωσίας, κάποια μεγάλη γυναίκα κρατούσε ένα πανό, όπου έγραφε: «Δεν θέλω πια να είμαι το δώρο του Χρουστόφ»...
Όμως, στη Συμφερούπολη εκτός τους Ρώσους, ζουν και οι Τατάροι της Κριμαίας, κι εκείνοι δεν χαίρονται και πολύ, παρακολουθώντας την είσοδο των Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Αν και μετά από έναν μαζικό καυγά στις 26 Φεβρουαρίου κοντά στο κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ είναι δύσκολο να συναντήσεις Τατάρο στο κέντρο της πόλης.
Ο Πρόεδρος του Μετζλίς των Τατάρων της Κριμαίας, Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ζήτησε από τον κόσμο του να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, και ο ίδιος έδωσε τη συνέντευξη τύπου το Σάββατο, όπου δεν επέτρεψε στον εαυτό του ούτε μιά απερίσκοπτη φράση. Ο υπεύθυνος του Τμήματος των Εξωτερικών σχέσεων του Μετζλίς, Αλί Χαμζίν ήταν πολύ πιο ειλικρινής.
-    Οι Τατάροι φτιάχνουν ομάδες άμυνας;
-    Θέλετε να τις ονομάσετε έτσι; Ας είναι...Βέβαια, εκεί που μένουν μαζικά οι Τάταροι, έχουμε κάποιες ομάδες, που ελέγχουν τους οικοσμούς και τους ανθρώπους και στρατιωτικά οχήματα που πηγαίνουν και έρχονται.
-    Τί κατά τη γνώμη σας πρέπει να κάνουν οι Τάταροι, όταν οι Ρώσοι έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και στο Υπουργικό Συμβούλιο;
-    Επί 23 χρόνια της ανεξάρτητης Ουκρανίας οι Τατάροι της Κριμαίας βίωναν διακρίσεις. Σε κάποια σημεία ακόμα και στη Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχαν διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα απέναντί μας. Έχουμε ένα δρόμο: να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Αλλά είμαι σίγουρος: ακόμα κι αν η Κριμαία γίνει μέρος της Ρωσίας, ο αγώνας μας θα παραμείνει δημοκρατικός, όπως ήταν και μέχρι τώρα. Δε θα πάρουμε τα βουνά για να πολεμήσουμε, για μας κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Αργά η γρήγορα η δημοκρατία θα νικήσει σε όλη τη Ρωσία, και ο Πούτιν, που πιστεύει, ότι είναι αυτοκράτωρ, θα χάσει.
-    Το Κίεβο σας βοηθάει ή δεν ασχολείται με τα προβλήματα της Κριμαίας;
-    Όχι, δεν μας βοηθάει κανείς. Αλλά η εξουσία του Κιέβου πάντα ήταν αδύναμη, Από τότε που παρέδωσε το σοβιετικό πυρηνικό οπλοστάσιο της, έπρεπε να ασχοληθεί με τη περιφρούρηση της εδαφικής της ακεραιότητας. Αλλά στο Κίεβο μόλις πρόσφατα θυμήθηκαν το  Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 (σύμφωνα μ’ αυτό το ντοκουμέντο, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, αφού το Κίεβο παρέδωσε το σοβιετικό πυρηνικό οπλοστάσιο, του εγγυήθηκαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αλλά το ντοκουμέντο δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα Κοινοβούλια των χωρών – σημ. lenta.ru). Η Ουκρανία είναι αδύναμη από μόνη της, είναι η χώρα πατσουόρκ. Την Κριμαία έδωσαν στο Κίεβο το 1954, την Ανατολική Ουκρανία – επί Στάλιν. Σήμερα λένε, ότι η Κριμαία πάντα ήταν ουκρανική, χωρίς να αναφέρονται καν στους Τατάρους της Κριμαίας, αν και ακόμα το 1648, στη μάχη στα Κίτρινα Νερά, εμείς, οι Τάταροι, στην ουσία βοηθήσαμε στη διαδικασία της διαμόρφωσης του ουκρανικού έθνους.
-    Δηλαδή, το Κίεβο δεν είναι φίλος σας;
-    Όχι, υποστηρίζουμε το Κίεβο σε κάθε περίπτωση. Αλλά μόνο και μόνο επεισή οι δυνάμεις, που ήρθαν στην εξουσία, προσανατολίζονται στη Δύση, στην Ευρωπαίκη Ένωση, γιατί η ΕΕ – είνια το καλύτερο μοντέλο συνύπαρξης. Είμαι σίγουρος, ότα θα έχουμε τη βοήθεια και τη στήριξή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για μας είναι η στρατηγική διέξοδος, γιατί εκεί πρέπει να ζεις σύμφωνα με τους νόμους.Ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε, γιατί καταλάβαινε πολύ καλά, ότι στην Ευρώπη θα είναι σαν το ψάρι στο γυαλό, δε θα μπορέσει να ζει εκεί, γιατί έμαθε μόνο να ληστεύει και να κλέβει.
-    Τί ζητάτε εσείς;
-    Ζητάμε να σταματήσει η εισβολή, να φύγουν από την Κριμαία τα ρωσικά στρατεύματα, που δεν αναπτύσσονται εδώ, και τα υπόλοιπα να πάνε στις βάσεις τους...Κανείς δεν αρνείται, ότι η Ρωσία έχει τα συμφέροντά της εδώ, αλλά κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει κα τα δικά μας συμφέροντα! Είμαστε μικρός λαός, που υπέφερε από τη γενοκτονία στα χρόνια της ΕΣΣΔ, και τα δικαιώματά μας έχουν περιοριστεί.
-    Ποιά;
-    Στην Ουκρανία δεν ψηφίστηκε ούτε μια νομοθετική πράξη, που θα μπορούσε να μας αναστήσει μετά από την απέλασή μας από την Κριμαία. Υπάρχουν προβλήματα προσαρμογής, η γλώσσα και ο πολιτισμός μας θέλουν στήριξη. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε το επίπεδο της ανάπτυξής που είχαμε προ της απελάσεως. Δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό, αν η Κριμαία γίνει αυτόνομη περιοχή των Τατάρων της Κριμαίας. Μετά από την απέλασή μας η Κριμαία έγινε για κάποιο λόγο ρωσική γη, κάτι με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω...
-    Αν ό μη γένοιτο αρχίσει ο πόλεμος, οι Τάταροι θα συμμετέχουν;
-    Πληρώνουμε φόρους στο κράτος, πιστεύοντας, ότι έχει ετοιμοπόλεμο στρατό. Αλλά αν δεν μπορούν να υπερασπιστούν την Κριμαία, τότε πρέπει να κηρύξει επιστράτευση. Αλλά πρέπει να λάβουν υπόψη, ότι οι Τάταροι δεν τρώνε χοιρινό, άρα, μάλλον θα πρέπει να φτιάξουμε τη δική μας εθνική φρουρά... .
Ιλία Αζάρ (Συμφερούπολη)
Φωτογραφία: Βίκτωρ Γκρατσιόφ / AFP

www