JA Teline V - шаблон joomla Форекс
07
Sat, Sep

Λιουντμίλα Χαρά

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ, γιατί σε διάφορες εποχές του χρόνου οι ειδικοί μας συστήνουν να καταναλώνουμε αυστηρά συγκεκριμένα προϊόντα; Γιατί και από μόνοι μας το καλοκαίρι προτιμάμε κρύα ροφήματα και σούπες, πράσινες σαλάτες, φρούτα και δεν μας έλκει και τόσο πολύ το κρέας;

 

 

Μπορούμε να δυναμώσουμε τα δόντια μόνοι μας στο σπίτι; Ναι, μπορούμε! Και πολύ απλά μάλιστα!

Το κοινό αλάτι μπορεί να καταπολεμήσει τις δυσάρεστες γεύσεις και οσμές του στόματος και να δυναμώσει τα ούλα και τα δόντια. Το αλάτι λευκαίνει τα δόντια, ενώ είναι αρκετά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της πέτρας στα ούλα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε αλάτι, αρκεί να είναι θαλασσινό, διότι περιέχει κάλιο, μανγήσιο, ιώδιο, νάτριο, φώσφορο, νικέλιο, σίδηρο, πυρίτιο, μαγγάνιο και άλλα πολίτιμα στοιχεία. Το θαλασσινο άλατι έχει επίσης και αποτελεσματική αντιβακτηριδιακή δράση. Οι επιστήμονες γνωρίζουν για τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού από πολύ παλιά.

Το σαφράν, για τις πολύτιμες ιδιότητες του οποίου υπερηφανεύεται η πόλη της Κοζάνης, όπου καλλιεργείται αυτό το όμορφο φυτό, η ανθρωπότητα γνωρίζει εδώ και 3, 5 χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Φοίνικες εκτιμούσαν ιδιαίτερα αυτό το δώρο της φύσης και το πρόσφεραν στην θεά Ασταρτη. Το σαφράν υμνούσε ο Όμηρος, το ανέφερε η Παλαιά Διαθήκη, και η πεντάμορφη Κλεοπάτρα ευραίως χρησιμοποιούσε το σαφράν για τον καλλοπισμό της.
Οι αρχαίοι λαοί χρησιμοποιούσαν το σαφράν σαν αρωματικό και σαν φάρμακο, σαν μπαχαρικό και σαν χρώμα, που, για παράδεγμα ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους Βυζαντινούς εικονογράφους. Οι Έλληνες το ονομάζουν κρόκο. Ο μύθος λέει, πως ο φτερωτός θεός Ερμής, παίζοντας με τον φίλο του Κρόκο, τον χτύπησε τυχαία στο κεφάλι και τον σκότωσε. Εκεί, που έπεσε νεκρός ο Κρόκος, φύτρωσε ένα ωραίο λουλούδι, και οι τρείς σταγόνες αίματος του Κρόκου έγιναν εκείνα τα πολύτιμα στίγματά του άνθους

Με τον Σεφ Κωνσταντίνο Δεληγιάννη

Απαραίτητα υλικά για 4 άτομα (και βάλε...):

12 μεγάλες κρεατωμένες αγκινάρες
1 χγρ. φρέσκια κουκιά
0,5 χγρ. φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
3 μεγάλες πατάτες, κομμένες στα 4
Ματσάκι άνιθο
Αλάτι-πιπέρι,
¼  ποτήρι ελαιόλαδο
1 λεμόνι

Το κεχριμπάρι της ελληνικής γης

Αν βρεθείτε στο Βόρειο-ανατολικό Αιγαίο, μην αγνοήσετε να επισκεφτείτε τη Χίο. Από τους αρχαιοτάτους χρόνους αυτό το νησί φημίζεται για τα κρασιά, τα μάρμαρά και τα σύκα του. Σίγουρα, όλα αυτά υπάρχουν στα περισσότερα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όμως που αλλού μπορεί να βρει κανείς τη μαστίχα; Πουθενά! Γιατί το μαστιχόδεντρο φύεται μόνο στη νότια Χίο και πουθενά αλλού στη Γή. Εδώ η φύση δημιουργησε γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό ένα ευνοϊκό ιδιότροπο μικροκλίμα. Οι γεωλόγοι ισχυρίζονται, ότι τη «ζωή» του το μαστιχόδεντρο οφείλει στο πλούσιο σε ασβεστόλιθους έδαφος και στο ηφαίστειο Ψάρωνα του νησιού ηλικίας 16 εκατομμυρίων χρόνων.

www
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.