JA Teline V - шаблон joomla Форекс
30
Fri, Aug

Αλέξανδρος Κυριακίδης

 1.       1.  Η όμορφη Ιτέα , κτισμένη το 1830 με διαταγή του Ιωάννη Καποδίστρια με «καινούριο» για την εποχή εκείνη  αρχαίο ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα,  ο τόπος της Ναυμαχίας της Αγκάλης, το αίτιο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και  ο προπομπός της Απελευθέρωσης της Ελλάδας . Εκεί από  όπου ο φιλέλληνας Φραγκίσκος Άστιγξ  με τη φρεγάτα «Καρτερία», κατατρόπωσε τον τουρκικό στολίσκο. Να δείτε την επιβλητική εκκλησία «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» του 1890 , το λόφο των Αγ.Αναργύρων που εικάζεται ότι είναι η θέση του αρχαίου Ιπποδρομίου των Δελφών  και να κάνετε βόλτα στην Ακτή Ποσειδώνος με φοίνικες και πολλές επιλογές για εστίαση.

Αλέξανδρος Κυριακίδης

Η Φωκίδα δεν είναι γνωστός και συνηθισμένος προορισμός ούτε για την Πρωτοχρονιά ούτε για τα Χριστούγεννα, παρόλο που έχει μια μοναδικότητα, που κανένας άλλος νομός της Ελλάδας δεν έχει. Διαθέτει τέσσερεις διαφορετικούς ορεινούς όγκους, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια, τον Παρνασσό και την Οίτη. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στη Φωκίδα υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρετικές χειμερινές διαδρομές και προορισμοί. Θα προτείνουμε σε έναν «ανήσυχο» ταξιδιώτη 14 + 1 λόγους για να επισκεφθεί  την Φωκίδα την Πρωτοχρονιά και το χειμώνα γενικότερα. Μια από της καλύτερες επιλογές διαμονής κοντά στη φύση και στην καρδιά της Γκιώνας είναι το Δασικό Χωριό Καψίτσα με ξύλινα σπιτάκια φινλανδικού τύπου και μεγάλο σαλέ.

Όλγα Σίρινα

(μια Ρωσίδα τουρίστρια εξομολογείται...)

Όταν τα καράβια, που μεταφέρουν τους επιβάτες στα νησιά, ξανοίγονται στο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους, από το νοτιότερο άκρο της αρχαίας αττικής γης – το ακρωτήρι του Σουνίου – τους αποχαιρετούν τα σηκωμένα λευκά χέρια - οι κολώνες του ναού του Ποσειδώνα, βασιλιά και άρχοντα των θαλασσών. Οι Καβοκολώνες, όπως τις ονομάζουν οι ναυτικοί εδώ και 25 αιώνες, φυλάνε πιστά την είσοδο στο Σαρωνικό κόλπο.

 

1898 – δεν είναι αριθμός κτιρίου, βεβαίως-βεβαίως, αλλά ένα σημείο στο χρόνο, ή καλύτερα – έτος. Όταν ο ζάπλουτος ομογενής Ανδρέας Συγγρός δώρισε χρήματα για τη μεταμόρφωση της αρχαίας Φαληρικής οδού σε λεωφόρο, η οποία επί αιώνες συνέδεε την Αθήνα με το λιμάνι του Φαλήρου. Την περπάτησαν εκατομμύρια άνθρωποι, ζώα, στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μέσω της Φαληρικής οδού μετέφεραν με κάρα ανθρώπους και εμπορεύματα από το λιμάνι στην πόλη, και σήμερα πιθανόν να τη διασχίζουν οι αναγνώστες του greekorbis.gr Ο Ανδρέας Συγγρός αποθανάτισε με αυτόν τον τρόπο το όνομά του και έγινε ο νονός της καινούργιου λεωφόρου. Ας κάνουμε κι εμείς μια μικρή βόλτα στη λεωφόρο Συγγρού, που έγινε αναπόσπαστο μέρος της πόλεως των Αθηνών.

Αλέξανδρος Κυριακίδης

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Κοντά στα σύνορα με τη Φθιώτιδα, ανάμεσα στα χωρία Γραβία και Μπράλος εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1917, βρίσκεται το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Προς τα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Σύμμαχοι, πρωτίστως οι Άγγλοι, αναπτύσσονταν στο Βαλκανικό μέτωπο «Σαλόνικα» και στην περιοχή της Καλλίπολης, με την κορύφωση των επιχειρήσεων το καλοκαίρι του 1918.

Με τον πρώτο ήλιο, η κεντρικότατη ιστορική οδός Αιόλου αρχίζει να ανθίζει. Γεμίζει χρώματα, τραπεζάκια, ομπρέλες. Σαν να μη βρίσκεται δίπλα της η μουντή πλέον Ομόνοια ή πολύβουη Σταδίου. Η οδός Αιόλου έχει το δικό της μικροκλίμα. Τη δική της ατμόσφαιρα,αυτή της παλιάς Αθήνας – με τα μικρομάγαζά της, με τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεδάκια. Είναι η άκρη του νήματος στο κουβάρι με τα κοντινά εμπορικά δρομάκια – σύμβολο της πρόσφατης ευημερίας της Αθήνας, της νοικοκυροσύνης της, που ελπίζουμε, να μην εκλείψει.

 

ΤΑ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Λίγες ώρες από την Αθήνα με το λεωφορείο και θα βρεθείτε σε μια άλλη εποχή, ή ακριβέστερα στον 19ο αιώνα. Αυτό αφορά και την κλασική αρχιτεκτονική και το εξαιρετικό γούστο και την πρωτοτυπία των χρωμάτων, ήχων, οσμών, και την ιδιαιτερότητα του διαφορετικό ρυθμού ζωής. Βρίσκεστε στο Ναύπλιο, στην πόλη, που υπήρξε πρωτεύουσα της Ελλάδας, πριν παραδώσει αυτόν τον τίτλο στην Αθήνα. Το Ναύπλιο είναι όμορφο οποιαδήποτε ημέρα του έτους.

www